torsdag 20 januari 2011

Spenatsoppa med svamp

Soppa på en torsdag

Som liten hade jag en lite annorlunda smak än mina jämnåriga när det kom till mat. Älskade till exempel spenat vilket tydligen inte var särskilt vanlig. Åt ofta mer kryddstark mat och konstigast av allt - jag älskade mammas levergryta! Jag tycker synd om alla dem som har levergrytan som serverades i bamba som enda referens till lever. En grågrön torr, nästan lite grynig, allt för stor kubformad lever i grumlig sås som säkert förstört fler människors smak och lust att pröva nytt i köket.
Mamma skar levern i små små tärningar, stekte både lök och bacon som fick koka med i grytan. Kan inte receptet men minns att hela svartpepparkorn och lagerblad fick koka med. Levergrytan serverades med kokt ris och rårörda lingon. Det roligaste minnet kring just levergrytan var när vi en gång lurade en gammal pojkvän (jorå, tror det eller ej, men det fanns faktiskt en tid då även jag lyckades med det konststycket). Han sa vänligt men bestämt ifrån att han inte äter lever. Vi bjöd alltså då på "köttgryta". Han åt med god aptit. Tog till och med en till portion! Jag kan lova att han blev mäkta överraskad när vi avslöjade att det var lever han just håvat i sig.

Trots att jag idag aldrig skulle äta mammas levergryta, foie gras, vanlig leverpastej eller något annat gjort på lever, är det ändå lite så jag tänker kring mat. Sammansättningen av olika ingredienser, tillagningssättet och kryddningen spelar såklart en oerhört stor roll om man gillar maten eller ej. Det är något jag försöker ha med mig hela tiden i min matlagning och jag försöker hitta nya råvaror att testa. Det kan ta ett tag innan jag hittar en bra form och smak för vissa rotsaker men till slut hittar jag ett tillagningssätt eller en smakkombination som jag gillar. För saker jag vet att jag gillar är det bara att testa andra kryddningar och vips har jag således ett nytt tillskott i min matlagningsrepertoar.
Nedan följer recept på spenatsoppan jag åt efter min långa promenad ute i ett gnistrande vintervitt Göteborg i torsdags förra veckan.Spenatsoppa med svamp
2 port

250 g hackad spenat (frusen)
2 schalottenlökar, finhackade
olivolja
5 dl vatten
1 puck grönsaksfond
1 tsk körvel
1 tsk oregano
1/2 tsk mejram
1-2 msk Maizena (utrört i lite vatten)
ev flingsalt
ev 1 dl grädde/havregrädde

en stor näve färska champinjoner eller skogssvamp

smör
salt
ev svartpeppar

Fräs den finhackade schalottenlöken i en kastrull med upphettad olivolja i botten. Tillsätt hackad spenat. Låt tina ordentligt och tillsätt vattnet och grönsaksfonden. Låt koka upp och puttra en stund. Krydda. Tillsätt redningen och låt soppan koka upp igen. Vill du, så häll i grädde i spenatsoppan också. Går såklart lika bra utan.
Stek den finhackade svampen i en klick smör. Salta och lägg upp i botten av sopptallriken. Häll i spenatsoppa och ät med detsamma!


Smaklig spis!


***

3 kommentarer:

tina sa...

Jo visst är det ju så, att det är svårt att koppla bort tanken på vad det är man äter. Av den anledningen gillar jag inte blodpudding, trots att det är någonting jag vill tycka om.

Ditt foto får mig förresten att börja längta efter årets första nässelsoppa...

Åsa sa...

tina - Åh, nej jag vet. Jag gillade av någon underlig anledning blodpudding men det var först när jag lärt mig äta och gilla lingonsylt, vilket jag fullkomligt avskydde som liten. Helt obegripligt i dag ;)

Trots att jag själv inte äter djur bryr jag mig inte så mycket om andra gör det. Däremot tycker jag man bör vara medveten om vad det är man äter i så fall. Vilken del på djuret och så vidare. Vi alieneras så lätt från djuren genom färs, filéer och färdigförpackade bitar. Inte för att alla ska bli slaktare för det men jag tror inte det skadar att faktiskt veta vilken del på kycklingen som skurits ut. Istället ser vi bara rosa fin och ren köttbit som ska stekas eller en fiskfilé utan skinn/fjäll, ben (oh, dessa tusen ben...) som lätt paneras och steks och ja, nä det finns mycket att lära sig om vår mat :)

Annika sa...

Jag älskar spenatsoppa. Har alltid gjort. Tänkte på dig och detta inlägg igår när jag lagade den. Och då kom jag på att jag aldrig skrev den kommentar jag tänkt här. Blev väl avbruten av något/någon.
Förra året prövade jag att reda av spenatsoppåan med m,ixade cannelinibönor. Krämigt proteintillskott, och gott blev det, dessutom. Lite riven vitlök tror jag också att jag hade i...

Related Posts with Thumbnails