måndag 24 januari 2011

Dyra droppar - Tapped


Bild hämtad från Charity:water - Banners

Denna gången missade jag inte dokumentären Dyra droppar eller Tapped som filmens originaltiteln lyder. I höstas visades den på svt (flera gånger och jag lyckades missa alla) och då skrev jag detta inlägg. Nu finns dokumentären på svtplay ända fram till och med den 12 februari. Filmen är från 2009 och redan då skrev jag ett kort inlägg om filmen. Frågor som diskuteras i filmen handlar om de stora läskeblaskbolagen som lägger beslag på vattnet uti de amerikanska delstaterna, buteljerar det och säljer, till stor del titulerat som "källvatten" fast det i själva verket är samma vatten som finns i kranen. Läskeblaskbolagen hävdar genom sin reklam att deras vatten är rent och till och med hälsosamt och menar indirekt att kranvattnet är otjänligt.
Till skillnad från kranvattnet som ständigt kontrolleras av US Food and Drug Administration (FDA) görs inga kontroller av vattnet som säljs på flaskor och stora plastdunkar. Återvinningen av plastflaskorna är långt ifrån så hög som man skulle kunna önska. Miljöfrågor angående tillverkningen av själva PET-flaskorna diskuteras och jag skulle vilja påpeka att det handlar ju inte bara om vatten utan också all oändlig läskeblask som buteljeras och säljs i både enportionsförpackningar och familjeförpackningar.

Hela 70 procent av jordens yta är täckt av vatten men bara 3 (tre) procent är drickbart vatten. Avsaknad av rent dricksvatten och brister vad gäller grundläggande sanitära förhållanden påverkar över 2.5 miljarder människor i världen.
Alltså, var 20:e sekund dör ett barn på grund av vattenburna sjukdomar - det är ett av resultaten av orent vatten och usla sanitära förhållanden.

Så, innan jag låter detta bli en lång uppsats om vatten, om nödvändigheten av rent vatten för vår överlevnad, tänker jag sluta. Jag kan bara önska och be om att alla du som läser detta tänker efter före, tänker en extra gång, och en gång till nästa gång du står med en flaska vatten (eller läskeblask) i handen. Är de verkligen något du behöver för stunden? Finns det någon möjlighet att släcka törsten på annat sätt?

Se Dyra droppar här!


***

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Det är verkligen en viktig film som visar skrämmande sanningar om de här företagen. Bra att de visat den igen. Ha en bra vecka!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Ja, nu har jag sett den två gånger tom. När de ändå kommenterade mycket om själva PET-flasktillverkningen tycker jag det är synd att de inte ens nämnde något om alla läskeflaskor också... Men det vore kanske för mycket att begära av ett land som i stort sett lever på "to go" mat och dryck.

Related Posts with Thumbnails