tisdag 18 januari 2011

Mandelmassa vs marsipan


Trots att det idag är sju veckor kvar till fettisdagen har semlor ploppat upp här och var. Har alltid svårt att begripa hur folk kan vara sugna på det nu såhär precis efter jul- och nyårshelgens frossande i mat och sötsaker. Inte helt otippat för det ändå mina tankar till att jag som liten inte var särskilt förtjust i semlor. Främst berodde det på den gömda mandelmassan men var inte heller så imponerad av den vispade grädden. Mamma gjorde alltid en till mig utan mandelmassa och kanske hälften av mängden grädde som till de övriga i familjen. Bäst av allt var det florsockertäckta locket :)

Som tur är (och ibland otur när det kommer till sötsaker) ändras smaken med åren. Kan även njuta av en och annan marsipangodis och skulle jag mot all förmodan bli bjuden på prinsesstårta behöver jag inte längre lämna kvar det gröna skalet på tallriken.

Förra året hittade jag denna lilla godbit. Äkta Mölle Marsipan, med 65% mandel, från Woodshade Organics i Danmark. Perfekt för allergiker och inte minst veganer då den är mjöl, mjölk- och äggfri. Men vad är skillnaden egentligen mellan mandelmassa och marsipan? Jag är förvirrad men hittar flest kommentarer om att marsipan räknas som "finare" än mandelmassa. Dock innehåller väl ändå marsipan mer socker än mandelmassan? Borde väl vara mandelmassa med mest mandel i som är finast. Flera mandelmasserecept visar på ungefär hälften/hälften av mandel och socker och för att vara marsipan verkar Mölles marsipan vara ett undantag med så mycket mandel i.

Kan man göra egen mandelmassa tro? Jag har letat i bakböcker utan större framgång men hittat en hel del på nätet. Bäst verkar det vara om man hade tillgång till en mixer. Hittade någonstans (som jag tyvärr inte hittar tillbaka till nu och kan länka) att mandel och socker ska valsas ... hrm, och så vals har man såklart i köket ;)
Här kan ni i alla fall se Mia Öhrn, konditor, reda ut begreppen och hennes recept på mandelmassa hittar ni här. Så, vem vet, kanske kommer det så småningom bli semlor med egentillverkad mandelmassa här hemma.


***

4 kommentarer:

Frostrosor sa...

Johan Sörberg har ett recept på mandelmassa i sin bok "Riddarbageriets söta". Jag har inte testat det själv men har boken hemma. Hojta till om du vill att jag skriver ner receptet åt dig.

Anne sa...

Superenkelt att göra själv, jag har ett recept här:
http://annesfood.blogspot.com/2010/02/walnut-vanilla-bean-marzipan.html

Och mm, marsipan innehåller mer socker och gärna lite glukos för att göra den smidig. Jättespännande med en med så hög mandelhalt! Jag *älskar* mandelmassa... semlor var det enda jag blev riktigt sugen på som gravid - tyvärr redan i oktober. Värdelöst :)

em sa...

De få gånger jag behöver mandelmassa gör jag den själv - så behöver den inte bli så vrinsöt som den köpta. Semlor har jag svårt att få ner och prinsesstårta skyr jag som pesten - inte så mycket för den äckliga marsipanen skull som för den läbbiga "ingenting-konsistensen" på själva tårtan.
Den enda goda marsipan jag ätit är den inköpt i Lübeck.
Margaretha

Åsa sa...

Frostrosor - Aha, tack för tips. Den boken har jag lånat en gång. Där fanns allt för mycket gott så jag var tvungen att lämna tillbaka den fort! ;)

Anne - Tackar! jag som gillar hasselnötter allra mest tänker att det skulle funka att blanda i men är kanske inte riktigt av samma karaktär som valnötter. Skulle kunna tänka mig mala mandlar och nötter också utan att skålla/rosta innan...

Jag fick frågan om jag kunde göra "lussebullesemlor" innan jul av en som också gillar semlor väldigt mycket.

Margaretha - Det har du så rätt i. Tror också det var mest "ingenting-konsistensen" som fick mig att inte vara så förtjust i tårtor och bakelser över lag. Nu inget större problem med tanke på att jag aldrig blir bjuden på något sådant och såklart heller aldrig handlar eller bakar sådant till mig själv.

Niederegger (Lübeck) är väl en riktigt urtjusig marsipan! Också med hög mandelhalt. Kanske i dyraste laget att resa dit för att handla ;)

Related Posts with Thumbnails