söndag 18 september 2011

Potatis och ägg i en salig blandning


En dag för några veckor sedan blev det en sådär konstig blandning igen när jag lagade mat. Konstig för att jag slängde ihop något helt ogenomtänkt till middag. Tog sista slatten här och där. En tsk si, en nypa så. Inte sällan blir det överraskande gott då. Eller så är det kanske bara för att jag inte förväntar mig stordåd. Dessvärre brukar jag aldrig skriva upp recept eller ta bild när jag höftar ihop mat på det sättet. Därför var jag helt enkelt tvungen att slänga ihop samma sak igen för att göra en post och dela med mig till er läsare!

Kanske var det längtan efter mammas fiskgratäng med äggsås som spökade någonstans där bak i skallen när den blev till och var minst sagt lika god idag. Perfekt tröstmat. Såhär i efterhand inser jag ändå att väntan på bilden inte gör rätten någon större tjänst. Så låt er inte luras av den till synes fadda, och intetsägande potatis- och äggblandningen på bilderna. Skenet bedrar.

Det till synes icke-äggformade ägget gottar sig tillsammans
med nykokt potatis och yoghurtsåsPotatis och ägg i en salig blandning
1 port

ett gäng små färskpotatisar (eller annan av fast sort)
1 kokt ägg, eko
olivolja
flingsalt

RESTRÖRAN:
2 msk turkisk yoghurt
1 tsk honungsdijon
havssalt, eko
svartpeppar, eko
1/2-1 tsk torkad dill (färsk går säkert utmärkt bra om du har det hemma)


Tvätta och koka potatisen. Koka ett ägg. Jag gillar lite mer löskokta men höftar även där med tiden vilket oftast resulterar i ett hårdkokt ägg. Just här passar det ändå med ägget kokt mer åt det hårdare hållet än det lösa. Spola med kallt vatten när det kokat klart. Skala och skär ägget i grova bitar. När potatisen är klar så häll av vatten och låt dunsta av någon minut innan de lägges i en skål. Strö över en nypa flingsalt och häll över ens skvätt olivolja. Dela potatisen grovt med en gaffel och blanda med ägget. Rör ihop yoghurt, senap, salt, svartpeppar och dill och vänd till sist i yoghurtröran med potatis- och äggblandningen.Smaklig spis!


***

4 kommentarer:

Musikanta sa...

Perfekt för mig som gillar både ägg och och potatis. Men tror du inte det blir lika gott med crème fraîche?
Ingrid, som blev hungrig av att titta på bilden.

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Du, jag kan tänka mig att det här blir gott, ibland blir jag galet sugen på äggsås, men vet liksom inte vad jag ska servera det till nu när jag inte äter fisk. Du har ju lösningen; potatis räcker gott och väl! Yum =D

Fröken Dill sa...

Kul, när spontana rätter blir så där goda. Spännande kryddning med torkad dill!
Tycker fröken Dill

Åsa sa...

Musikanta - ooooh, jag tror crème fraîche smakar alldeles utmärkt istället för yoghurt. (det är bara jag som så sällan har det hemma)

Alexandra - javisst. Det räcker gott. Eller så kan man äta en sojakorv till (i stort sett det enda köttsubstitut jag äter). Dessutom ser jag till att de övriga måltiderna består av frukt och grönt.

Fröken Dill - Jo, kanske fast dill och potatis är väl inte sådär revolutionerande ;) Däremot brukar jag ha torkad dill hemma då det kan vara svårt att hitta färsk dill året om.

Related Posts with Thumbnails