fredag 30 september 2011

Mandelbiskvier med blåbärssmak


När jag är sjuk så åker nyponsoppan fram. Ja, jag tappar verkligen matlusten men är ändå hungrig. Ingenting smakar särskilt mycket så jag lägger inte ner tid på kryddor och nya smakinnovationer. När jag dessutom som nu har ont i halsen är det mest flytande näring, varm som kall, som lockar. Men hur kul är det med nyponsoppa egentligen? (och nä, jag har inte varit ute och skördat nypon för att koka min egen soppa). Inte särskilt kul. Den behöver definitivt piffas upp med något.

Trots att jag åt glass i måndags är det inget som ingår i min kostcirkel och jag skulle gå upp sisådär en 5 kg på en vecka om jag bara åt det jag verkligen hade lust med för stunden. Så det är uteslutet. Keso i nyponsoppan är också en mellanmålskombination jag ätit många gånger förr men nu för tiden håller jag mig borta från så många mejeriprodukter som möjligt. När jag var liten fick vi ibland också små mandelbiskvier i. Konstigt nog var det den enda gång vi åt just dessa biskvier. Det var längesedan jag såg dem och säkert ser påsen likadan ut idag. Vet inte vem som tillverkar dem men påsen var iaf blå med gul text.
Tänker att det borde gå att baka egna små mandelbiskvier. Hittade inget recept som föll mig i smaken men mina misslyckade macarons i mindre format påminner ju om biskvierna. Det var bara att skrida till verket.Mandelbiskvier med blåbärssmak
ca 30-40 st

100 g mandelmjöl/riven mandel
100 g florsocker
ev 2 msk blåbärspulver
1 äggvita (stort ägg)

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggvitan hård, ev med lite strösocker i, och blanda sedan ihop med de torra ingredienserna. Det blir en ganska fast massa, som mandelmassa helt enkelt. Rulla små bollar av ca 1 tsk massa och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda i 200 grader ca 8 minuter. Mina blev större än vad jag tänkt mig och kunde nog nästan halverat bollarnas storlek. Dessutom var det fortfarande för sega i mitten och längre tid i ugnen hade jag bränt dem så en mindre storlek är att rekommendera.

Servera i en tallrik med nyponsoppa.


Smaklig spis!


***

5 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Trevligt med blåbärssmak på biskvierna, det har jag aldrig tänkt på! Du får väl göra några med nyponsmak också att ha i blåbärssoppan ;)

Åsa sa...

Alexandra - det har du rätt i. Har dock dragit mig lite för att köpa nyponpulver för det är så vansinnigt dyrt men en vacker dag... :)

Fröken Dill sa...

Smart! Har aldrig tänkt på att man kan göra egna minibiskvier.
Hälsar fröken Dill

Åsa sa...

Fröken Dill - det hade ju inte jag heller förrän nu. När suget blir för starkt men man inte ids gå utanför dörren - det är då det händer ;)

Fredrik Larssen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Related Posts with Thumbnails