torsdag 22 september 2011

Kålrotsfrittes


Till skillnad från mig som bara plockade (snarare slet som ett djur för att få upp den enorma roten ur jorden) kålroten på Bärby, så har Rasmus odlat sin egen! Jojo minsann. Håller med honom om det där med blasten och ursäktar mig med att jag på grund av utrymmesskäl och brist på muskelkraft ansade grönsakerna ganska ordentligt på plats. Men för er som har glädjen att tillgå kålrotsblast bör ni genast kika in på Vegologi och testa Rasmus recept på blasten.

Ni andra som vill laga annat än rotmos av kålroten kan t ex baka kålrotsfrittes. Eller ja, det är inte riktigt några frittes för jag äger varken en fritös eller är särskilt haj på att fritera i kastrull. Men det blir bra i ugnen också. Skulle det vara så att någon av er läsare som har en fritös och har testat fritera kålrot så berätta gärna hur det gick!
Jag är lite svag för detta med sojakorv, senap och rotsaker tycker det var en god kombination men varför inte göra egen (snabb)majonnäs till dina frittes. Kanske steka en vegoburgare till dem och servera tillsammans med några färska cocktailtomater.


Kålrotsfrittes

skalad kålrot av så mycket eller så lite ni nu vill äta
rapsolja (eller en neutral olja av eget val)
havssalt


Skär kålroten i långa ganska tjocka strimlor. Lägg i ugnsfast form och häll över en del olja och avsluta med havssalt. Sätt i ugnen på 200-225 grader i ca 30 minuter. Och gör nu inte som jag och fastna vid datorn under tiden kålrotsstrimlorna står i ugnen. Då är risken stor att det går som det gjorde för mig och mina frittes som blev kvar alldeles för länge (mycket längre än 30 min alltså!) i ugnen så det var nästan ingenting kvar av dem. Så går det ibland till när man lagar mat på en höft och inte riktigt har huvudet på skaft.
Nu hade jag som tur var mer kålrot kvar och har gjort fler frittes. Tyvärr finns inga bildbevis på dem men jag garanterar de var goda. Drog några varv med bbq-krydda också vilket jag gillade och åt tillsammans med guacamole och heta kidneybönor (scrolla ner till sist i inlägget).Smaklig spis!


***

4 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Kålrot i ugn blir ju så gott! Jag brukar göra stora skivor med kålrot eller rotselleri som jag toppar med chévre, honung, pumpafrön och rosmarin som jag bakar i ugnen.

Ha en skön helg!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Kålrot är ju bland det bästa som finns! Låter toppen att göra pommes av dem, de blir ju så goda ugnsbakade <3

matmorsan sa...

Det ska jag göra nån dag. Kanske till hamburgare för att få med lite mer matiga grönsaker. Så enkelt! Säkert lika gott. =)

Åsa sa...

Ann-Louise - Mmmmm, har recept liggande i draft på ugnsbakade kålrotsskivor men med annan topping än din. Det ska nog bli mer av ugnsbakade rotsaker i höst :)

Alexandra - Ja, kålrot är en underskattad rotsak tycker jag. Det går ju onekligen att göra mer än soppa och rotmos på kålroten :)

Matmorsan - ja man kan ju faktiskt göra det mesta med kålrot och t ex sellerirot som man annars gör med potatis.

Related Posts with Thumbnails