torsdag 22 september 2011

Durra fick en ny chans


Tidigare i år kokade jag Durra för första gången och blev inte alls imponerad. Trots att jag mitt i sommaren (av solskenet och salladen att döma var det väl sommar, varmt och förmodligen någon gång i juli som bilden är tagen) höll på att äta mig ur mitt skafferi så handlade jag såklart färska grön- och rotsaker samt frukt. Men när det kommer till torrvaror fanns det ris, dinkel och durra kvar att äta. Så det var bara att ge durra en ny chans.

Den här gången ska jag erkänna att det trots allt blev lite bättre men är fortfarande ingen fan av durra. Jag kokade nog både lägre och med mer vatten och saltade inte heller kokvattnet (vilket jag gjorde förra gången då det står så på paketet). Jag gör sällan det överlag. Jag vet att man ska salta i tid och otid men nä, jag gillar inte det. Saltar däremot efteråt eller i röror, dressingar och grönsaksblandningar jag äter till.


Durra med kalla grönsaker och mâche-sallad

durra, kokt och avsvalnat/kallt
gurka
cocktailtomater
mâche
olivolja
havssalt
hallonvinäger
timjan, färsk


Koka durran i förväg. På så sätt hinner den svalan ordentligt, kanske förvaras i kylen, och passar utmärkt till sallader, lunchlådor och picknickmat att ta med. På bilden är en kall sallad med förövrigt välkända sommaringredienser. Att det blev gott denna gången beror helt enkelt på att själva kokningen tog längre tid. Jag tillsatte mer vatten och inget salt heller.

Skölj och dela grönsakerna. Blanda och stänk över hallonvinäger och olivolja. Har du färsk timjan så repa bladen av några stjälkar och blanda i. Trots att hösten är här och färska cocktailtomater inte längre är huvudingrediensen finns en hel del andra grönsaker att väja bland. Varför inte strimla en bit färsk kålrabbi, skiva några rädisor eller riva ner en morot och blanda i salladen istället.


Smaklig spis!

***

1 kommentar:

Per A J Andersson sa...

Hej! Jag sitter ju med samma erfarenhet som du. Dvs att durra "rätt ur paketet" behöver längre än 25-40 minuters koktid. En dryg timme behövde jag. Vissa tecken http://www.icrisat.org/text/coolstuff/recipes/sorghum_pearl_millet.htm antyder att durra på påse bör behandlas som torkade bönor, linser och ärtor. Dvs blötlägg först. Koka sedan gärna i samma vatten. Och använd minst fem gånger så mycket vatten som durra. Så den här bruksanvisningen http://www.tasteofhome.com/Healthy/Live-Well/Smart-Eating/How-to-Cook-Whole-Grains/Print är inte helt korrekt. Mvh/Per

Related Posts with Thumbnails