lördag 10 september 2011

Kryddiga kålrotstäringar


Kräftpremiären är som bekant den första onsdagen i augusti och säkert är det många av er som redan haft, eller snart ska ha, kräftskiva. Om inte annat är det dessutom snart dags för hummerpremiär. Själv äter jag varken hummer eller kräftor. Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra.* Dill däremot har jag svårt att motstå. Krondill. Den är inte bara vacker utan luktar gott i hela köket. Jag kokar färskpotatis med krondill och jag snoppar av de små små fröna från blomställningarna och blandar i yoghurtröror eller i sallader.

Till de stekta kryddiga kålrotstärningarna gjorde jag en snabb grej. Det var inte planerat och inte heller tänkt som bloggmaterial (därav heller ingen bild) men det blev så himla gott att jag bara måste dela med mig. Jag strimlade resten av spetskålen jag hade i kylen, vilket var någonstans mellan 50-100 g. Så strödde jag över de små fröna från krondillen (av 4-5 små blomställningar), och fräste i en kastrull med upphettad olivolja i botten.
Efter ett par minuter hällde jag i en skvätt vatten och sänkte värmen. I med några nypor salt och två vrid med pepparkvarnen. Förutom ett par matskedar nykokade belugalinser tillsatte jag också resten (ca 1/2 dl) av havregrädden och lät det puttra ihop i någon minut.
Det blev riktigt gott må jag säga och kan varmt rekommendera att äta till de stekta kryddiga kålrotstärningarna.Kryddiga kålrotstärningar
2 port

300 g kålrot
1/3 tsk bockhornsklöverfrön
1/3 tsk spiskummin
1/3 tsk korianderfrön
3-4 st svartpepparkorn
1/2 tsk svart spiskummin
olivolja
flingsalt


Skala och skär kålroten i tärningar och koka ca 10 min. Häll av vattnet. Kan göras i förväg och förvaras i kylen ett par dagar. Rosta kryddorna, förutom den svarta spiskumminen, i torr stekpanna och mortla sedan till fint pulver. Häll olivolja i den varma stekpannan och tillsätt kryddpulvret och de svarta spiskumminfröna. Låt fräsa en kort kort stund och vänd sedan i kåltärningarna. Stek på medel till hög värme i 5 minuter.
Skaka pannan då och då så tärningarna får kryddblandningen runt om sig och en jämn färg och som en lite hårdare stekyta på alla sidor.

Till de kryddiga kålrotstärningarna åt jag snabbstekt spetskål och belugalinser.


Smaklig spis!


***

* Hummer har jag faktiskt ätit en gång och hummersoppa ett par gånger.

5 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

ÅH vad gott med kålrotstärningar! Jag älskar kålrot men det blir nästan alltid antingen rotmos eller ugnsbakat för mig, det här låter spännande =D

Kim sa...

Tack för det här receptet! Jag har så dålig fantasi när det gäller rotfrukter, det enda jag gör är att stoppa dem i gryta eller ugnsbaka. Mer cred till den goda kålroten tycker jag!

Ann-Louise sa...

Yum-o! Detta låter som en perfekt rätt att inviga kålrotssäsongen med. :)

karin - trattoria sa...

vilket bra recept! :D

Åsa sa...

Alexandra - Kul! Brukar göra såhär med potatis och ugnsbakar annars ofta tärningar av kålrot och andra rotfrukter som jag mixar (ihop med vatten/grönsaksbuljong/kryddor) till en soppa

Kim - Varsågod! Ja, kålroten borde få ta mer plats än bara som rotmos ;)

Ann-Louise - Visst gör det. Lite mustigare kryddor också som jag annars använder ganska sparsamt under sommartid.

Karin - Tack! Det är toppen om jag får säga det själv ;) Fungerar lika bra till andra knölar och rotfrukter också.

Related Posts with Thumbnails