lördag 3 september 2011

Häxägg?


Igår skrev jag om att både Marvin och jag är förundrade över en konstig sak som växer i min odlingslott. Det är långt ifrån första gången jag sett saken där ute. Bilden ovan är nästan på dagen ett år gammal och jag har fler bilder från tidigare år som jag inte hittar just nu. Det är bilder på något som liknar att slembollen exploderat och det är som ett kritvitt skal som ligger kvar. De brukar vara stora som tennisbollar. Ett år fick jag för mig att ta tag i en ordentligt och den var fast förankrad i jorden så jag fick gräva lite. Nästan hälften av bollen var under jord med en lång och ganska grov vit rot. Den var tung och stabbig. Lite gummiliknande och bara så überläskig att jag slängde den i soporna. Fortfarande ovetande om vad i hela fridens namn det är. Men nu mina vänner, nu har jag gått botten med detta och äntligen funnit ett svar.

Morgonen efter "skörden" och slembollen har imploderat lite

Det här med svampar är inte min starka sida men jag har klurat ut att det är en stinksvamp! En Phallus impudicus. Ja nä, det är inte alla som har turen att det växer champinjoner i komposten som hos vissa andra, t ex som hos Fröken Dill.
Den grönbruna geleklumpen ligger som en boll på marken men har en torrare och kritvit undersida med ett mycel, eller nej, det är som en lång ganska kraftig "rot" som sträcker sig långt ner under jorden. Detta slembollstadium kallas tydligen för gleba. Hittar ingen annan svensk översättning än häxägg. Det är visst förstadiet till en stinksvamp. Själva svampen har jag aldrig sett där ute i min odlingslott. Som med allt annat som försvinner från odlingslotten är det säkert någon som varit sugen och inte kunnat hålla fingrarna borta.
Och med detta utrett har jag även fått svar på den vansinniga stanken jag sååå undrade över förra året. Det luktade ruttet och jag trodde alla plantor höll på att ruttna. Ja, inte helt otippat ändå med den ansenliga regnmängden som kom. Ja, för det är ju inte bara denna sommar det regnat mycket i Göteborg.

Ett häxägg i tvärsnitt

Stinksvampen är inte giftig och tydligen kan man äta det där vita i mitten. Men nä, den utmaningen lämnar jag till andra att erfara. Som ni ser på bilden med handsken är just denna slemboll inte särskilt stor för som sagt så brukar de vara minst dubbelt så stora när jag sett de tidigare. Jag såg t ex en boll för några veckor sedan men hade inte kameran med. Nästa gång jag gick ut och skulle fota så var den borta. Fråga mig inte hur men de verkar inte bara vara läskiga, slemmiga och stinker utan kan förflytta sig och har kanske t o m små ben och inte bara en lång rot. Stinksvampen växer i lövskogar och trädgårdar i främst södra och mellersta Sverige.Önskar er alla den bästa svamplycka!***

9 kommentarer:

görel sa...

Du kanske har en granne med en särskild fäbless för stinksvampar?

Har aldrig sett nåt liknande, och jag skulle nog aldrig heller ens tänka tanken på att äta den!

Åsa sa...

görel - hehe, ja det är inte utan att jag förra året hoppades att stanken skulle störa grannen som bor precis vid min lott.
Viss gödsel kan ju stinka men det är ingenting mot detta. Men nu vet jag så det blir till att gräva upp och slänga på direkten om jag hittar fler svampägg. Den stank inte när jag skar itu den utan luktade mest bara svamp. Kanske om jag tryckt till/mosat den men testade aldrig ;)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Nej men jösses, sådana har jag varken sett eller hört talas om, så otäcka! Verkligen underligt 0.o

Plommonet sa...

Haha, det ser ju nästan ut som ett påhitt från en fantatsybok elelr nåt sånt. Läskigt och fascinerande på samma gång.

Anonym sa...

Vilken fuling! De flesta svampar, både giftiga och ätliga, är ju ganska vackra men den här var ju något i en egen klass! Jag är förresten ute efter en kolonilott i nordöstra Göteborg, så om du har tips får du gärna höra av dig! :)

Ann-Louise sa...

Eeewww!!! Låter som nått ur Harry Potter. Visserligen är jag fascinerad av nya skumma saker att provsmaka men denna svamp står även jag över...

tina sa...

Haha, det här låterr ju som ett första aprilskämt! Häxägg i din lott! Förlåt att jag skrattar! :-D

Fröken Dill sa...

LÄSKIGT!

Åsa sa...

Nämen oj, jag har ju glömt att svara här!! F'låt!!!

Alexandra - ja, jag har aldrig sett någon sådan på annan plats än just i min odlingslott...

Plommonet - ja eller hur. Första gången jag såg en sådan boll vågade jag inte göra någonting. Trodde nästan det var en puppa till något läskigt djur eller så. För ja, den flyttar nämligen runt sig i jorden också...

rubusarcticus - Dessvärre vet jag inget om kolonilotter i den delen av stan. Vi har odlingslotter på gården där jag bor. Ingen regelrätt koloniförening med andra ord även om vi har lite regler, kontrakt osv.

Ann-Louise - hehe, då slänger jag resten då ;)

Tina - Du får skratta hur mycket som helst. Jag menar vad är oddsen att det växer häxägg i just MIN lott? ;)

Fröken Dill - minst sagt! Det är annat än champinjoner det ;)

Related Posts with Thumbnails