söndag 23 oktober 2011

Fluff


Fluff, kanske mer känt som marshmallowkräm, var faktiskt något jag fick nys om här hemma, ca tre år efter det att jag spenderat ett helt år i USA. De små rara marshmallows var förvisso något som där användes flitigt i varm choklad, i swirls, i kakor och såklart de större varianterna som grillades på spett för att sedan ätas med choklad och graham crackers. Men fluffen kände jag inte till.

Och inte vet jag vad den ska användas till heller för den är söt som bara den och jag tycker inte alls det är gott att till exempel byta ut mot grädden på en kladdkaka eller ostkrämen på en morotskaka osv. Möjligtvis på en inte allt för söt rabarberpaj (till vilken jag ändå föredrar vaniljkräm/visp). Och inte heller har jag anammat den amerikanska klassikern; dubbelmacka av alla dubbelmackor - jordnötssmör och sylt alt. jordnötssmör och fluff mellan två skivor formfranska. Men lik förjolat kunde jag inte låta bli att vispa min egna när det för många år sedan dök upp ett recept på just fluff i mattidningen Elle à la carte som tydligen heter Elle Mat & Vin numera. Dessutom flera gånger genom åren. Ja, det är faktiskt över 10 år sedan jag hittade receptet. Det är som att jag tror jag skulle komma på ett bra bakverk, en smaskig efterrätt eller jag vet inte vad, om jag bara vispar ihop den en gång till.
Är det någon nu som trots allt är sugen på att göra egen fluff, kanske har ni redan idéer på gång bara ni läst hit, så får ni här receptet.



Fluff (från Elle à la carte No 1, 2001, s 76)
ca 1 liter

2 dl strösocker, KRAV
1 dl vit sirap
1/2 tsk vaniljpulver, KRAV (jag använder detta pulver)
1 dl vatten
2 äggvitor, EKO


Blanda socker, sirap, vaniljpulver och vatten i en kastrull och låt sjuda i cirka fem minuter. Vispa äggvitorna hårt och vispa sedan ner sockersmeten, lite i taget, i de vispade äggvitorna. Använd elvisp! Vispa cirka femton minuter. Då sockersmeten är brännhet brukar jag ha bunken jag vispar fluffet i en större bunke/diskhon med iskallt vatten för att hjälpa till så att fluffet svalnar fortare. Fluff ska, såvida du inte har färg i, vara vit fluffig och seg.

Ät med sked ;) eller använd som dekoration, fyllning eller att doppa frukt i. I tidningen finns recept och tips på en tårta där man blandar fluff, vispad grädde och jordgubbar på en mandelbotten som ska stå i frysen innan servering. En choklad- eller kaffepuddning med gratinerad fluff på toppen och en snabbvariant av en cheesecake där man blandar fluff med philadelphiaost och citronsaft. Varvar det med smulade digestivekex (+ socker/kanel/smält smör) och frysta blåbär. Grilla i ugnen i 2 min och servera genast.

Om man sjuder sockerlag med färgpulver i ser man lättare
hur mycket det skvätter på spisen ;)



***

7 kommentarer:

margaretha sa...

Äter hon sån’t, var min första tanke när jag såg rubriken.
Jag är inte heller så galen varken i bitarna eller i fluffen - men det finns några få recept där jag skulle tänka mig att använda den vegetariska varianten. Som fudge, och några få pajer. Så finns det en klassisk sallad där det ska vara bitar, den brukar folk gilla, fast nu är det nog 30 år se’n jag gjorde den senast.
Ska spara receptet i fall jag skulle komma på tanken att prova. Se’n återstår att se om det funkar lika bra som med gelatin. Hemgjord kondenserad mjölk blir inte lika bra i en del bakverk som den bortgjorda, så ibland är jag tveksam till att prova…
Margaretha

Plommonet sa...

Oj. Det här får mig tillbaka till när jag var 15 ungefär och fick reda på att sånt här fanns. Jag ÄLSKADE det... och idag på liksom kryllar det sig i munnen av bara tanken. Lustigt hur det kan bli. ^^

Kim sa...

Sött var ordet! Men "guilty pleasure-gott" också.
Vi ses på torsdag!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

ååh, när jag var tillsammans med en kille i USA så åt han ALLTID fluffernutters, alltså de där hysteriskt äckliga mackorna som du beskriver, med jordnötssmör och marshmallowkräm - HUUU! Men jag kan absolut tänka mig att det passar bättre till något syrligare - jag älskar ju citronpaj, detta är nog toppen till istället för grädde :)

Åsa sa...

Margaretha - Hehe, nä sånt äter jag inte. Men en hel del annat sött slinker gärna ner. Den är lite svår att få till sådär riktigt hård. Blir dessutom lösare när den får stå, jag fyller burkar med lock, om så bara över natten. Men jag tycker det är bra att den är utan gelatin i. Kanske ska testa att göra något fryst av den?

Plommonet - :) Tur att smaken ändrar sig genom åren - ibland till det bättre ;)

Kim - ja nått sånt men egentligen äter jag hellre småkakor, kanelbullar, kladdkakor... oh, tänk om man bara kunde leva på bakverk - utan att det fick oönskade konsekvenser :)

Alexandra - jamen det är bara för mycket. Förstår inte denna fäbless för söta pålägg. Vad hände med osten, prickekorven, tomaterna, nötrullen, och vad man nu kan lägga på mackan?
För övrigt skulle det nog passa på en citronpaj. Den har väl annars ett marängtäcke och marsmallowkrämen är ju i princip som marängsmet

Charlotta sa...

Jag brukar ha sådant på varm choklad, det är alldeles ofattbart gott!

Åsa sa...

Charlotta - det var på Ica Focus jag hittade fluffen ;) Det har hänt att jag lagt i små marsmallows i varm choklad men nä, jag vet inte. Det är mer en grej än gott tycker jag, trots att jag utan större problem kan trycka i mig ett par nävar marsmallows eller äta fluff med sked ;)

Related Posts with Thumbnails