onsdag 12 oktober 2011

Rödbetor och sötpotatis, en otippad kombination


Så var det dags igen att laga mat utan att ha den blekaste aning om vad det ska bli när allt är klart. I förväg bestämda rätter är inte min starka sida och sällan handlar jag grönsaker efter färdiga recept. Det händer till och med att jag överraska mig själv när jag kommer hem och packar upp matkassen. Inte sällan får jag för mig att köpa en rotsak eller grönsak jag inte ätit på länge eller till och med aldrig ens smakat på. Jorå, det händer faktiskt. Nu var det sötpotatisen som råkade hamna i matkorgen. Utan att vara helt säker tror jag det var före bloggens tid senast jag åt just sötpotatis. Minns när jag av en dåvarande granne fick låna en av mina absoluta favoritkokböcker (som jag dessvärre inte själv äger men däremot 2:an) World Food Café och lagade mexikansk mole (en sås med choklad i) tillsammans med bland annat sötpotatis, majs och matbanan.

Men tillbaka till nu. Att röran till rotsakerna innehåller just åtta till antalet av flera ingredienser beror helt enkelt på att det till en början var åtta hasselnötter kvar i påsen och ungefär lika få cashewnötter så då fick det helt enkelt bli åtta. Garanterat går det att öka mängden ingredienser. Det är bara att testa sig fram. Vill man hellre ha den mer lös och nästan lite rinnande så mixa i mer citronjuice och olja, alternativt tillsätt lite vatten, och kanske en hel avokado istället för en halv. Möjligheterna är oändliga.Ugnsrostade rödbetor och sötpotatis med het avokadoröra
2 port

2 sötpotatisar

4 rödbetor
olivolja
flingsalt

HET AVOKADORÖRA:
8 st hasselnötter
8 st cashewnötter
8 st physalis, torkade
1/2 pressad citron
1 msk kallpressad rapsolja
1/2 avokado
1 tsk chipotlepasta

Sätt ugnen på 220 grader. Skala rödbetorna och sötpotatisen och skär i inte allt för små klyftor/bitar. Lägg i ugnsfast form. Ringla olivolja över rotsakerna och på med några nypor flingsalt. Rosta i ugnen ca 20-30 minuter.

Blanda under tiden till den heta avokadoröra med hjälp av en mixer och servera sedan till de varma rotsakerna.


Smaklig spis!***

2 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Sötpotatis är en riktig favorit hos mig och så rödbetor också - mums! Avokadoröran måste jag prova,ska räkna varenda nöt precis som du gjort ;)

Åsa sa...

Alexandra - hehe, ja dumt nog vägde jag inte nötterna men det var väl runt 15-20 gram kan jag tro.
Det är så svårt annars att få ner allt när man som jag så ofta höftar lite här och lite där.
Hoppas hur som helst den smakar bra, vare sig du har 8 eller 9 nötter i ;)

Related Posts with Thumbnails