fredag 14 oktober 2011

Morotsfrallor


Första riktiga frostnatten för hösten är härmed ett faktum. I morse sken solen från en klarblå himmel och det var nästan helt stilla ute. Det är precis nu och några veckor framöver som är min absoluta favorittid på året. Det märks om inte annat bland mina bildmappar som har flest foton på naturen från just denna tiden på året. Det är så himla vackert ute att det liksom gör lite ont. Undrar om Karin tänkte på det när hon skrev om de bristande knopparna?

Med kylans återkomst är det nu högsäsong för soppan. Och vad vore väl en soppa utan bröd till?
Det fanns en tid då jag bakade mycket mer bröd än vad jag gör idag och ett gammalt recept dök upp då jag nyligen snubblade över Karins finfina solskensbröd. Men då mina morotsfrallor innehåller både morotsjuice och sirap så fick det helt enkelt bli att improvisera då jag varken hade ingredienserna hemma eller vill ha för sött matbröd.

Det är frallor från samma omgång. På första plåten blev det
helt enkelt skurna degbitar istället för runda frallor.


Morotsfrallor
ca 20-25 st

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk olivolja
1/2 dl linfrön
1/2 dl havrekärnor
1 dl kli
2 morötter (ca 200 g), grovt rivna
1 dl grovt rågmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
ca 8 dl Manitoba cream

Smula ner jäst i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och rör ut med jästen så att den smälter ordentligt. Tillsätt salt, olivolja, linfrön, havrekärnor, kli och det grova rågmjölet. Rör om. Blanda i de rivna morötterna. Tillsätt mjölet, men spara lite till utbakningen. Hade dessvärre inte tillräckligt med Manitoba cream och fick blanda i vanligt vetemjöl också. Tidigare har jag bakat morotsfrallor på enbart vetemjöl så det går lika bra det med. Troligtvis kommer frallorna bli en aning mer kompakta än om du använder Manitoba cream.
Låt jäsa under bakduk i 1 1/2-2 timmar. Baka ut ca 20-25 frallor och låt jäsa på bakplåt i ca 30 min. Grädda i ugnen på 220 grader i 8-10 min.
Servera varma tillsammans med exempelvis denna Måndagssoppa/gryta, löksoppan eller varför inte en grönkålssoppa.

Ser ni skiftningarna? Det är nu det börjar.
Det är nu det händer.


Smaklig spis!

***

3 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Morot i bröd är ju så fruktansvärt gott! Och jag håller med om att man aldrig så många foton på naturen som man har från hösten, det är då det är som vackrast ute! Ha en trevlig helg nu <3

Ann-Louise sa...

Gud vilka fina frallor! Brödbak är alltid på vinst eller förlust för mig. Blir lite ängslig helt enkelt men detta vill jag verkligen prova. Men först måste vi reda ut vad Manitoba cream är för något?

Åsa sa...

Alexandra - ljuset och solen är den bästa rekvisitan :)

Ann-Louise - Tack vare Manitoba cream - vetemjölets Rolls Royce - som de är så fina och fluffiga ;) Tydligen högre proteinhalt vilket resulterar i högre glutenhalt (inget för glutenallergiker) och bättre jäskraft. Även mina andra källafranska, kalljästa frukostfrallor mm blir helt enkelt fluffigare med detta mjöl. :)

Related Posts with Thumbnails