lördag 8 oktober 2011

Varma nektariner och cashewgrädde


Som jag lovade i måndags skulle ni få recept på en efterrätt nu i helgen. Efterrätter hör sannerligen inte till vanligheterna i min blogg men ibland händer det att även jag fixar jag till något gott. För det var ju detta med nektarinerna, vilka snart är ett minne blott ända till nästa år, som det gällde att ta vara på dem innan de blev dåliga. Dessutom var jag oerhört glassugen men eftersom jag veckan innan proppat i mig en hel burk med vaniljglass av märket Häagen-Dazs* (ja, jag var sjuk och halsen värkte som om den inte visste annat) så ville jag undvika frestelsen att göra om samma sak. Jag stålsatte mig och bestämde mig för att hitta på något endast med varor som redan fanns hemma. Hittade tursamt nog cashewnötter i skafferiet så det blev till ett nytt försök att få till cashewgrädde. Har gjort tidigare i år (ej bloggat om det - än :s) men det blev en ganska lös och inte särskilt gräddlik röra.

Nu hände det sig så att jag under skrivandets gång uppmärksammats på - Tack Margaretha! - att caschenötterna måste rostas för att bli av med giftet... Oj oj oj, hur ska detta sluta?
Nu ställer jag mig frågan om hur raw cashewnötter egentligen är och det är bara att börja gräva i ännu ett matmysterium.

***
Så. Cashewfrukten växer alltså på varmare breddgrader än här hos oss. Närmare bestämt i tropikerna. Och det är finurlig frukt, även kallad cashewäpple (även om de mest liknar gula och röda paprikor) som växer på cashewträden. Men ser ni, det är i själva verket en liten njurformad brunaktig utväxt under det färgade caschewäpplet som är den sk äkta frukten. Där inuti ett läderaktigt och giftigt skal, vilket således inte helt enkelt att avlägsna, finns själva fröet. Ja det vi kallar cashewnöt är egentligen ett frö. Inte konstigt att cashewnötter är bland de dyraste av nötter.
Men hur går då avlägsnandet av skalet till? Enligt wikipedia så skrapas och blötläggs de, eller kokas. Hrm. Både kallt och varmt alltså. Tydligen kan man även skära upp skalet på de ännu inte riktigt fullmogna frukterna. Handskar är dock ett måste. Och så var det detta att även nöten är giftig. På ett ställe står det att frukten först kokas och sen torkas i två dagar innan det giftiga skalet krossas för att sedan gräva fram fröet med kniv. Men inget om att själva nöten/fröet skulle vara giftig.

Men jag hittar inte mer bra svar än så om själva skalningsprocessen. Eftersom cashewnöten är en mer än väl använd nöt (frö) i raw food-sammanhang, så verkar det konstigt om förädlingen överstiger 42 grader. Men men, jag är inte en militant raw food-aktivist så jag kommer fortsätta äta cashewnötter, oavsett de räknas som fullvärdig rå mat eller ej :) *


Varma nektariner och cashewgrädde
2 port

3-4 nektariner

SOCKERLAG:
2 dl vatten
1/2 dl strösocker KRAV
1/2 dl rårörsocker KRAV/Fairtrade
1 stjärnanis
en bit av kanelstång
1 krm ekologiskt vaniljpulver


CASHEWGRÄDDE:
2 dl cashewnötter
1 (nästan över)moget päron (jag använde ett förhållandevis litet Keiser)
1-2 tsk vatten (mängden varierar i förhållande till päronet)
1 msk honung
en nypa flingsalt


Koka upp sockerlagen och låt puttra ca 5 min. Tvätta och kärna ur nektarinerna. Jag skar halvorna i några klyftor för att bättre få plats i kastrullen men det är såklart valfritt. Lägg i nektarinerna i sockerlagen och låt sjuda ett par minuter bara. Ställ sedan åt sidan och låt svalna lite innan servering. Det kan lätt bli väldigt hett med sockerlag och inte vill man bränna sig på tungan heller.

Mixa cashewnötterna fint i en mixer. Tillsätt päronet. Förmodligen är det fortfarande ganska torrt och lite smuligt så mixa i lite vatten. Ta en tesked i taget för blir det för löst går det inte att backa igen. Mängden kan variera en del beroende på hur saftigt och moget päron som används samt storleken på päronet. Salta lätt och mixa i honungen. Samma sak där om du tar agavesirap, lönnsirap eller annan söt smaksättning så kan resultatet påverkas beroende sirapens tröga eller lite vattnigare konsistens. Servera omgående!



Smaklig spis!


***

*I Häagen-Dazs limited edition upptäckte jag precis nu när jag skulle länka till dem att det finns en Blueberry crumble! OMG! Är det någon som sett den i Sverige? Lanseras ens deras limited edition här? Det står att den ska finnas februari-december. Är det möjligt att det har gått åtta månader utan att jag ens har märkt den? Nä, kanske är jag inte är frisk i skallen trots allt...

*Note to self: Extrapost med kommentarer om den övriga fakta om cashewnötter som jag jobbat med ikväll.

10 kommentarer:

karin - trattoria sa...

Sv: kom ut och hälsa på Åsa! :)

karin - trattoria sa...

Sv: kom ut och hälsa på Åsa! :)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Oj, jag hade inte en aning om att det var så mycket jobb med att få fram en cashewnöt, kanske inte ska klaga på de höga priserna ;)

Dock låter det som en jättegod topping till det mesta - den där grädden - och persikorna ser ljuvliga ut!

görel sa...

Mmm, det där med cashewgrädde måste jag ju testa. Och nektarinerna, ännu mera mmm!

Helena Ljunggren sa...

Ugnsbakade nektariner gjordes i vårt kök för någon vecka sedan och jag är helt såld. SÅ gott!

Cashewgrädde är något som jag måste komma ihåg att prova nästa gång!

Åsa sa...

Karin - Jag kommer :)

Alexandra - oh, du anar inte vad mer denna cashewnötförädlingsindustri döljer... Jag blev inte förvånad men det är så tragiskt att så många utnyttjas för att vi ska ha det gott.

görel - ja gör det. Den är supergod och funkar till kladdkaka, på jordgubbar, vinkokta päron och mycket mer :)

Helena - Ugnsbakade nektariner (med glass) är superduper men jag uppmuntrar dig verkligen att testa cashewgrädden. Jag tror inte du kommer bli besviken

Ann-Louise sa...

Jag testade Lisa Förare Winbladhs grillade nektariner för några helger sen och kan inte förstå att jag inte har tillagat nektariner tidigare. Så gott! Erikas cashewgrädde fick jag provsmaka på Bra matmässan och jag blev förvånad över hur len, krämig och söt den var. Yumyum!
Nu måste du bara undersöka vidare på cashewmysteriet. Jag är skitnyfiken på sanningen bakom den lilla nöten...

Cecilia sa...

Cashewnötter är en av de flera saker som diskuteras huruvida det går att få tag på raw (även bl akakao, agave m fl, finns mkt konspirationsteorier kring detta). Efter många härvor hävdas nu igen att det ska gå med en speciell teknik som bygger på högt tryck, men ja, hur vet man nånsin?

Men det här med att de måste rostas - för att ätas? Det har jag inte hört. Jordnötter däremot vet jag inte är jättebra att ätas raw och det ser man inte så ofta, även om de också finns till försäljning (men vem vet om de faktiskt ÄR raw? ;))

skulle egentligen skrivit att jag älskar cashewgrädde/kräm :)

Kim sa...

Intressant det där om nöten. Inte konstigt att de är dyra.

Är liiite skeptisk till raw food (jag gillar ju varmt!), men den här efterrätten verkade ju himla god.

Åsa sa...

Ann-Louise - ja, dessvärre är det inga roliga saker utan mer eller mindre som allt annat vi äter, dricker och klär oss i som växer och tillverkas långt bort från Sverige... Satsar på att posta inlägget i helgen.

Cecilia - eh, konspirationsteorier är väl lite att ta i förstås. Det är egentligen bara att på riktigt ta reda på hur odling/förädling går till (även om det inte alltid är så enkelt men konspiration. Nä)
Var i världen det görs och vem det är som gör vad. Och som så mycket annat så säljs det till hutlösa priser till oss i väst medan de som gör grovjobbet får nöja sig med mindre än en spottstyver.

Kim - jamen det är ju inte kallt bara för därför. Gissar att du inte skulle tveka att slänga på en kula vaniljglass på de heta och nykokta nektarinerna ;) Så här är det alltså bara cashewgrädden som är "rå". Jag äter långtifrån heltigenom rå kost. Har t ex svårt att avstå kaffe och te, varma soppor och annat men visst händer det att en hel dag eller två går med helt rå mat.
Ett tips annars som "råkostare" har som trix för just värmen är att blanda i chili och exempelvis ingefära i frukostjuicen. Hettan från kryddorna sätter fart på blodet i kroppen :)

Related Posts with Thumbnails