måndag 5 december 2011

Ugnsbakad aubergine med chiliavokadomos


En variant på den ugnsbakade auberginen som jag gjorde tidigare i år fick förra veckan en annan topping. Det finns inte längre någon turkisk yoghurt i min kyl men väl en mogen avokado på köksbänken. Hade jag haft en tomat också skulle jag nog gjort guacamole men nu blev det bara avokado och lite kryddor. Simple as that. Snabbt och enkelt att göra en sen eftermiddag på en vanlig vardag. För en tid sedan var jag på resande fot några dagar och hade precis rensat ur kärnorna från ett granatäpple. Risken att de skulle bli dåliga tills jag kom hem igen var överhängande och jag slängde helt sonika in burken i frysen. Och se där. Det var bara att ta fram burken och skeda ur den mängd kärnor som behövdes till garnering. De tinade kvickt och smakade precis som ofryst.



Ugnsbakad aubergine med chiliavokadomos
1-2 port

1 aubergine
1 avocado
olivolja
2 vitlöksklyftor
dragon, torkad om du inte har färsk
flingsalt
svartpeppar
chili explosion, några vrid på kvarnen
1/2-1 tsk chipotlepasta
hallonvinäger, några stänk
granatäppelkärnor


Tvätta och skär itu auberginen på längden. Lägg med snittytan uppåt i ugnsfast form. Skär som rutor i köttet och peta ner riven eller finhackad vitlök där tillsammans med örtkryddan. Ringla över ganska så rikligt med olivolja. Salta och peppra. Baka i ugnen på ca 200 grader tills den är mjuk och genombakad. Tar ca 30 minuter.
Skala och mosa avokadon med en gaffel. Krydda med flingsalt, chili explosion, chipotlepasta och några skvätt hallonvinäger.

Servera auberginen omgående med chiliavokadomos toppat med granatäppelkärnor. En halva var lagom till kvällsmat men skulle nog äta en hel till middag. Eller såklart komplettera med mer mat som ugnsrostade sötpotaisklyftor, kryddig potatissallad eller kanske en rödbetssallad med smak av Maroco.


Smaklig spis!

***

8 kommentarer:

görel sa...

Mmm, låter gott! Och vad smart att frysa granatäppelkärnor, det hade jag aldrig trott att det skulle gå! Jag brukar ha dem i mitt bubblade vatten, då är det ju ännu bättre om de kommer direkt från frysen som små isbitar,

Ann-Louise sa...

Vilka härliga kombinationer av färg och konsistens. Mycket bra jobbat! Görels idé att ha frusna granatäpplekärnor i drinken köper jag oxå. :D

Åsa sa...

Görel - jag panikfrös inför Sthlms-resan och tänkte det var större chans kärnorna skulle "överleva" där än i en skål i kylen. Och du, det där låter ju perfekt. I drinken ska de bada!

Ann-Louise - Tack! Ibland får jag till det ;) Kan knappt göra ngt med chipotlepasta utan att skänka dig en tanke och funderar på vilka matupptåg du ska hitta på härnäst :)

Nässelblom och choklad sa...

Jättesmart tips som jag ska lägga på minnet. Jag tycker alltid att det kladdar så mycket när jag ska ta ur kärnorna, så då kan jag ta ur alla samtidigt och lägga en del i frysen. Vinst - en sanering av köket i stället för flera! Läckert med gröna avokadon och de röda granatkärnorna.

Fröken Dill sa...

Otroligt stiligt med knallröda granatäppelkärnor mot grön avokado! Och gott, såklart.

Kim sa...

Avokado och granatäpple - snygga kulörer OCH goda. Kul att man kan rädda ingredienser man trodde var "förlorade".

Visst känner man sig eländig när man cyklat runt halva göteborg i regn och vind. Men det känns iallafall ganska bra när man väl kommit hem igen. Och ja, halt som fasen i morse! Jag klarade mig helskinnad, men det var på håret...

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

oooh du, det här låter verkligen toppen! Jag älskar avokado men har aldrig tänkt på att kombinera den på det här sättet! YUM :D Hallonvinäger låter också som en riktigt bra grej!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad. Ja jösses, jag rensar alltid hela granatäpplet på en gång. Brukar lägga i en skål i kylen och äter sen på frukostyoghurten och/eller på maten så det tar bara en dag eller två så är de uppätna :)
Det blir inte alls så värst kladdigt eller stänkt på kaklet. Det som blir torkar jag bara av med disktrasan.

Fröken Dill - ja det ser onekligen aptitligt ut. Tycker nog granatäppelkärnor gör sig bra på nästan vad som helst - frukosttallriken, sallader, mos av allehanda slag, efterätter, glass... Som små gnistrande rubiner :)

Kim - ja, jag kan bli så sur på mig själv när jag låter något vara kvar för länge i kylen, oftast i tron om att jag kommer hinna äta upp det, istället för att slänga in det i frysen. Typiskt är t ex när jag kokat bönor och av ng korkad anledning inte fryser in i småburkar på direkten.

Alexandra - Älskar verkligen hallonvinäger. Ja, hallon överhuvudtaget. Svårigheten är bara att öppna den perfekta avokadon ;)

Related Posts with Thumbnails