fredag 10 februari 2012

Grönkålspizza


Det händer, om än väldigt sällan, att jag äter pizza. Kan inte minnas när jag senast köpte en pizza men ibland slår jag till och gör egna. Fast det är kanske inte riktiga pizzor egentligen för jag använder gärna fullkornstortillas som pizzabotten, som t ex till den här snabbpizzan. En gång gjorde jag också en långpannepizza vilken påminner mer om panpizza med tjockare botten.
Till skillnad från mig finns det å andra sidan en som ofta gör egen pizza. Hon heter Annika. Jorå, vi känner henne alla och på SMASKENS.NU kan man hitta en hel drös med olika pizzor. Jag snodde ett av hennes pizzadegsrecept men eftersom jag nu inte är karnivor, vilket Annika är, så blev det helt grönt på mina pizzor. Vill man nu inte äta helt vegan utan kan tänka sig ost så släng på några skivor halloumi också.


SMASKENS pizzadeg
4 pizzabottnar

25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk råsocker
1 tsk salt
knappt 400 g vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet och rör sedan i oljan, sockret och saltet. Blanda i mjölet till en inte allt för hård deg. Jäs i minst 45 minuter. Stjälp upp på bakbord och knåda degen en stund. Dela i 4 delar och kavla ut till den tjocklek du vill ha. Mina blev lite tjockare än vad jag tänkt mig men det är en smaksak.
Degen går naturligtvis att dela i fler delar om man hellre vill göra minipizzor eller om du har plats både på bakbord och i ugnen kanske du väljer att göra två stora och riktigt tunna pizzor.

På med pizzatopping (se nedan) och grädda i ugnen på 250 grader i ca 10-15 minuter.


Miss Meisters pizzatopping
2 pizzor

100-150 g färsk grönkål, grovt riven
2-3 tomater, hackade
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, riven eller finhackad
riven apelsinzest och ngr droppar apelsinsaft
flingsalt
svartpeppar
torkad oregano

ICKE-VEGANSK VARIANT:
ca 50 g halloumi, skivad

Blanda den grovt rivna grönkålen (bort med den grova stammen) med den finhackade löken, vitlöken och hackade tomater i en bunke. Riv ner lite apelsinzest och droppa över lite apelsinsaft och några droppar olja. Tillsätt kryddorna. Lägg de utkavlade pizzabottnarna på en bakpappersklädd plåt och ringla olivolja jämt över dem. Fördela toppingen på två bottnar. Äter du ost så toppa till sist med några skivor halloumi.

Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.

Eftersom degen räcker till 4 bottnar är det bara att dubbla receptet på toppingen ovan eller hitta på egna blandningar. Själv gräddade jag den resterande degen i mindre lite amöbaliknande former, med flingsalt på toppen, och använde som snacks och tilltugg. Blev väldigt hårda och knapriga och goda till en bit ost :)


Smaklig spis!

***

5 kommentarer:

Katarina sa...

Ser gott och fräscht ut!

Fröken Dill sa...

Mmmmm grönkål! Bara så förtvivlat svårt att hitta den i affären så här års. Jag får ta en sväng till Hötorgshallens grönsaksdisk i helgen. De har det mesta.
Ikväll blir det fredagspizza, en tradition som vi snodde av Annika, men först sedan vi upptäckt att man kan köpa billig och bra färdigdeg. Det måste gå fort på fredagen! Jag är sällan hemma före halv åtta och då är det inte läge att ställa sig och blanda deg... Idag är det J som står för inköpen och då misstänker jag att det kanske inte blir vegetarisk pizza...

Kim sa...

Du har allt tagit grönkålsanvändandet till en helt ny nivå Åsa!
Fy fasen vad god pizzan ser ut, och jag som inte brukar vara sugen på det...

Ann-Louise sa...

Grönkål på pizza är en given succé! I julas fick jag en baksten av min sambo så numera äter vi pizza nästan en gång i veckan. I förra veckan frågade vi om vi fick köpa färdig deg hos pizzabagaren och då fick vi två degar gratis. Bagarens pizzadeg + baksten + egna toppings (bl a grönkål)= pizza heaven!

Åsa sa...

Hovkonditorn - en av mina godaste pizzor

Fröken Dill - Ja, den är svår att hitta och jag trodde loppet var kört för några veckor sen men hittade nya paket med färsk grönkål, på ICA i förra veckan. Nä, jag brukar ju annars använda tortillas som botten :)

Kim - Ja du, jag läste något nyss hos dig om detta med pizza. Det går inte att motstå grönkålspizzan nu. Ta en sväng till ICA på vid Kaptensgatan och se om de fortfarande har grönkål kvar!

Ann-Louise - Oh my! Med den utrustningen skulle till och med jag bli en regelbunden pizzaätare.

Related Posts with Thumbnails