tisdag 7 augusti 2012

Linssallad med rädisor och morötter

Jag som inte är något större fan av isbergssallat och annan besk sallat tycker alla påsar med färska babyblad och salladsblandningar av allehanda slag är utmärkta som bas i mina kalla (och ibland ljumna) sallader. Bladspenat och mangold är favoriterna. Eftersom jag dessutom alltid har med mig matlåda till lunchen så vill jag gärna fylla salladen med annat än bara gröna blad. Linser och quinoa är alldeles utmärkta proteinkällor och är en mer självklar ingrediens i mina sallader än t ex matvete. Dock beror det lite på tid på året samt hur matig jag vill den ska vara. Alltså om det är mitt huvudmål eller en lättare lunch/kvällsmål.

Vill passa på att höja ett varningens finger vad gäller sallat och risken för matförgiftning. Under sommarmånaderna då fukten och värmen är som mest gynnsamt för bakterier att växa till sig så går det inte att vara tydlig nog med vikten av att skölja grönsakerna ordentligt. Och det trots att flera salladspåsar har prytts med texten att salladen redan är sköljd och "färdig att äta".Skölj den ändå!

Linssallad
2 port

1 påse (150-170 g) blandade gröna blad
1-2 morötter
en handfull rädisor
1 dl kokta belugalinser (eller gröna linser)
några skvättar olivolja
flingsalt
svartpeppar
några droppar granatäppelsirap

Koka linserna i förväg och låt svalna. Kanske har du till och med över från gårdagen som stått i kylen under natten.
Skölj det bladgröna ordentligt. Skala och hyvla moroten/morötterna på längden. Skölj och skär rädisorna tunnt.  Blanda samman alla ingredienser i en stor skål och smaksätt med några skvättar god olivolja, flinsalt, svartpeppar. Vänd om allting, gärna med rentvättade händer, och avsluta det hela med några droppa granatäppelsirap.


Smaklig spis!
***


3 kommentarer:

tina sa...

Hoho i bloggen! Snart kommer vi till Göteborg igen! Måste bara fråga om vi har dom där frallorna innestående (som vi missade förra gången)? ;-)

Hoppas allt är fint med dig! Kram

Hovkonditorn sa...

Så gott det ser ut!

Åsa sa...

tina - Självklart!

Hovkonditorn - Tack. Fick ju till en hyfsad bra blid för en gångs skull så maten ser lockande ut istället för en katastrof ;)

Related Posts with Thumbnails