fredag 3 augusti 2012

Rabarber- och mangochutney

Jag föreställer mig att jag skulle kunna leva på enbart pakistansk mango. Fast som med allt annat skulle jag förmodligen tröttna efter ett tag. I allra värsta fall även komma att avsky den söta, sammetslena och underbart goda frukten. Som med så mycket annat kommer vi aldrig få veta. Trots vanan att kunna få tag på i princip allt vi vill, när som helst på året, så är det väl ändå inte så dumt att en hel del råvaror bara finns tillgängligt under begränsade perioder. Och med det sagt skulle jag visserligen inte ha någonting emot om just den pakistanska mangon fanns att få tag på lite längre än bara några veckor mitt i sommaren.
Hur som helst föll det sig så att jag överraskade mig själv och kokade en chutney. Något jag aldrig gjort tidigare. Och vad passar väl inte bättre än lite syrlig och kärv rabarber tillsammans med söt mango. En lyckad smakkombination om jag får säga det själv.
Letade igenom diverse kokböcker, googlade och hittade inget klockrent recept på chutney som tilltalade mig så jag plockade lite här och lite där till en egen mix. Recept på en smakfull rabarber- och mangochutney är som följer:


Rabarber- och mangochutney
ca 2 dl

ca 240 g rabarber
ca 180 g mango (pakistansk/honungs-)
1 rödlök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk bruna (svarta) senapsfrön
ca 2 msk riven färsk ingefär
1 röd chili, finhackad
2 msk solrosolja/rapsolja
1 dl rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
1 msk agavesirap (lr honung)
2 tsk hallonvinäger

flingsalt
färsk koriander

Fräs rödlök, vitlök, chili och senapsfrön i oljan på medelvärme, i en kastrull, i ett par minuter. Tillsätt ingefäran. Häll i vinäger och vatten. Låt koka upp. Lägg sedan i rabarber och mango som är skuren i bitar/tärningar. Salta. Sänk värmen och låt puttra ca 30 minuter. Håll koll på chutneyn och rör om då och då. Tillsätt agavesirap och hallonvinäger på slutet. Smaka försiktigt av om den är lagom söt, syrlig och salt.

Lycka till!

***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails