fredag 17 augusti 2012

Kulturkalasets mat

Italienska delikatesser

Alltså, vad är det med folk och langos? En friterad mjölplatta med majo och räkor? Hur gott är det på en skala? Redan under tidigt 1990-tal arrangerades den stora stadsfesten Göteborgskalaset (vilket numera går under namnet Kulturkalaset) här i stan. Långbord dukades upp längst Avenyn och invånarna bjöds på räkfrossa och langos. Sedan dess går inte en sommar förbi utan att göteborgarna trycker i sig langos till fördärvelse. Ja, det gäller förstås inte alla göteborgare. Bara nästan. Vi de resterande mumsar i oss churros ;-)

Så hur ser det då ut på Kalaset för oss som vågar vägra langos? Inte särskilt imponerad. Jag vet inte om det är utbudet i sig eller det är de hutlösa överpriserna för den till synes mestadels friterade maten från tillfälliga gatukök som gör det men inget lockar i alla fall mig att öppna plånboken. Vad gäller vegetariska alternativ ska vi inte tala om. Grillad majs. Visserligen väldigt god men vegomaten lyser i princip med sin frånvaro. Staden verkar mest ha satsat på att pynta med grönsakerna snarare än att laga till dem.
Bland alla temporära gatuköksplatser på International Street Market på Gustav Adolfs torg finns, förutom sötsaker som våfflor, bullar, strudlar mm, i princip ett vegetariskt alternativ. Fransk Poêlée Provençale - stekta grönsaker som aubergine, zucchini, lök, tomat, oliver, vitlök m. m. i olja och kryddor som Herbes de Provence. Helt ok men tycker ändå det är överpris för denna typen av mat/tillagning/portion på papptallrik.
Dagens "skörd"
Trots att jag inte är ett större fan så, för alla er langosälskare, kommer här ett ungerskt recept som jag hittade här. Det framgår dock inte till hur många friterade brödbitar degen räcker till. Ni får helt enkelt testa er fram själva.

Langos


2 mjöliga potatisar
25 g färsk jäst
3 dl mjölk
3 msk florsocker
5,5 dl vetemjöl
3 msk fett
salt
olja att fritera i

Koka potatisen. Mosa, riv eller pressa potatisen medan den är varm. Lös upp jästen i sockret och lite av den fingervarma mjölken. Låt stå en stund. Häll upp ca 5 dl av mjölet i en skål (spar resten av mjölet till utbakningen). Gör en grop i mitten och häll i jästblandningen. Blanda sedan i den mosade/rivna/pressade potatisen, salt och resten av mjölken. Knåda till en slät deg. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk i ca en timma. Gärna varmt.
Hetta upp olja i en panna med höga kanter. Forma tunna kakor, ungefär som små pizzor. Fritera dem en i taget tills de är gyllene och vänd sedan kakan och fritera andra sidan gyllene. Gnid in med vitlök och servera med gräddfil/Crème fraîche.

Själv festade jag till det och åt lunch på Tranquilo tillsammans med bästaste Kristiina, hon ni vet, som jag träffade för nästan exakt ett år sedan. Vegetarisk mat fanns ej på dagens lunchmeny men när jag frågade så erbjöds jag grillad fänkål. Jag chansade och framför mig serverades denna tallrik med en grillad fänkål täckt av namnlös, rökig sås, potatis- och palsternacksmos och en riktigt god rödlökschutney. Helt okej. Avstår dock,  för nu, att diskutera skillnaden i näringsinnehåll av våra båda luncher i relation till bland annat det samma pris vi betalade för maten. Är tacksam de i alla fall inte krävde MER pengar för det vegetariska alternativet.

Bäst behållning fick jag ändå vid den långa raddan av italienska delikatesser på Gustav Adolfs torg. Bland det italienska utbudet fanns allt från gelato, nougat utöver det vanliga, choklad, bakverk till diverse köttsaker jag har mindre koll på samt ost. Om jag inte minns fel bör det finnas ett äldre inlägg på g i bloggens utkast från tidigare år då jag slog till med en redig bit Parmesan. Både jag och Kristiina gick ifrån torget med sötsaker i handen. Här kan ni förresten läsa mer om vilken härlig dag vi hade i varandras sällskap. 
Och ja just ja, det var releas för nya IKEA-katalogen också.

***


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails