tisdag 8 januari 2013

Internationella året för quinoa

Tro det eller ej men solen finns där någonstans
Som ni vet finns det särskilda dagar för det mesta som t ex FN-dagen, Internationella kvinnodagen, Menlösa barns dag, Internationella dagen för mänskliga rättigheter och så är de alla "konsumtionsdagar" som stundande Tulpanens dag, Nutelladagen, Alla hjärtans dag och ja till och med kanelbullen har en egen dag. Så finns det hela år som tillägnas olika frågor, kultur, mat osv. År 2010 var internationella året för biologisk mångfald, 2008 vigdes bland annat åt internationella året för sanitet. År tjugohundratretton har utsätts till internationella året för quinoa (svensk version). Det var på tiden. Quinoa är ett utmärkt sädesslag, eller snarare en ört, som är full av proteiner, mineraler och vitaminer. Har ni inte testat än är det hög tid att göra det i år. Är du en hejare på spanska finns den officiella webbsidan här (vilken tyvärr är dåligt översatt till engelska).

Så, vad passar väl bättre än att bjuda på en snabb quinoalunch idag. I ett försök att efterlikna Ann-Louises quinoasallad hon hade med till picknicken förra sommaren (jo, trots att jag slarvat med dokumenteringen av den så finns andra som uppfyllt sitt jobb som goda matbloggare och med både bild och ord delat med sig av den otroligt goda eftermiddagen vi hade) blev det såhär:
Bild som visar annan variant av lunchmat
än den receptet nedanbeskriver
Syrlig quinoasallad med belugalinser
4 port

3 dl röd quinoa
1,5-2 dl belugalinser
1 stor zucchini
1/2 purjolök
1 citron
en näve färsk dill
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Koka både quinoan och linserna, separat, enligt förpackningarna. Tvätta och riv zucchinin grovt. Tvätta även purjolöken, strimla den grovt och fräs sedan i olivolja. Tvätta citronen ordentligt och riv av skalet. Använd en stor bunke att blanda de varma och färdigkokta ingredienserna i.
Vad gäller zucchinin går den att använda både rå eller stekt. Tänk på att den som rå blir rätt vattnig så krama försiktigt ur vätska och låt den rivna zucchinin rinna av innan den tillsätts med övriga ingredienser. Eller så steks den lätt tillsammans med purjolöken.
Smaksätt salladen med olivolja, det rivna citronskalet, salt och svartpeppar. Pressa också över saften från en halv citron. Vänd till sist i den färska dillen. Låt stå och dra en stund. Lika god ljummen som kall och passar utmärkt som lunchmat en solig dag på jobbet.
i väntan på att lunchen ska tina
Miss Meister's mat har fler recept med quinoa. Nedan följer några förslag: 
Kokta grönsaker med groddar och quinoa
Rostad paprika och quinoa
Sallad på blomkål, aubergine, berglinser och röd quinoa
Fyllda filodegsformar med quinoa, kikärter och spenat


Smaklig spis!

***

4 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Quinoa äts flitigt hemma hos. Mycket gott!

Åsa sa...

Hovkonditorn - Ja visst är det. Ochm många användningsområden också. Har du bakat kakor/bröd med quinoa också?

Nässelblom och choklad sa...

Quinoa är en av mina favoriter också, så det är väl bra att den lyfts fram. Helt otroligt med alla dessa dagar och nu ett helt år! Belugalinser är också väldigt väldigt gott. Ha en bra helg! Kram Eva

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Ja det är kul. Behövs lite fler alternativ till pasta, ris och andra spannmål att variera sig med.
Hoppas du hade en skön helg, Eva och får en bra vecka! Kramar
/åsa

Related Posts with Thumbnails