lördag 12 januari 2013

Spröda chokladkakor

Jag älskar småkakor. Bortsett från en alldeles nygräddad kanelbulle är nog småkakor min största sötsakslast. Har i princip hållit mitt löfte jag gav mig själv för en del år sedan om att inte äta smågodis. Jag hade sett för många barn och vuxna stoppa fingrar i lösgodislådorna. Precis innan jag slutade plocka själv såg jag ett par barn ta en godis, stoppa den i munnen, och sen - efter tillsägelse från anhörig - STOPPA TILLBAKA godisbiten i lådan. A l d r i g  m e r a  s m å g o d i s. Superlätt löfte att hålla. Bilden på näthinnan av en salivtäckt Ferraribil gör susen. Däremot har jag ätit både Panda-lakrits och Kina Gul i påse vid ett par tillfällen. Och en del praliner har inhandlats hos Flickorna Kanold och Berzelii Choklad. Ni vet förresten att de flyttat från Berzeliigatan till Korsgatan och huserar numer inne i Almedals. På övervåningen.

Däremot inte sagt att jag inte har problem vad gäller sötsaker. Jag rör nämligen allt som ofta ihop en kaksmet. Inte helt otippat höftar jag oftast med ingredienserna men vanligtvis utgår jag från ett gammalt hederligt recept på drömmar. Smör, olja, socker, smaksättning och vetemjöl. Hjorthornssaltet utesluter jag för det mesta, såvida det inte är just vanliga drömmar som ska bakas. Resultatet varierar. Har fler foton än vad jag skrivit ner ingredienser till och ett således rätt värdelöst bloggmaterial. Men ibland, om uttrycket tillåts, har jag alla chips i påsen.
Spröda chokladkakor
ca 20 st

50 g smör, KRAV
0,5 dl olja, neutral, eko
1 dl mörkt muscovadosocker, Fairtrade
1 krm Bourbon vaniljpulver, KRAV
1 nypa salt
2 msk kakao, KRAV
2,5-3 dl vetemjöl

Låt smöret bli rumsvarmt och rör sedan ihop med olja och socker. Tillsätt vaniljpulver, salt och kakao och fortsätt rör. Själv använder jag en gaffel att mosa, blanda och röra med men såklart går det lika bra med elvisp och ett par degkrokar. Mängden mjöl kan variera något för mig beroende på att jag sällan är millimeternoga med exakt mängd. Det kan bli 54 g smör och "resten av oljan i flaskan" och då tar jag såpass mycket mjöl att jag anser smeten är lagom fast och "torr" men ändå inte för hård att rulla kulor av.
Ta en rågad tesked-stor klick i handen och rulla lätt till boll. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck sedan till dem lätt med en gaffel. Grädda i 160 grader 8-10 minuter.

Smaklig fika!

***

4 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Visst är det lite obehagligt med händerna i lösgodiset och ohygieniskt. Småkakor är mums och dessa ser goda ut!

Åsa sa...

Hovkonditorn - ja verkligen men ännu äckligare är de gånger barn lagt tillbaka godis - som de haft i munnen - i lådorna. Urk.

Isabel Söderlind sa...

Hej!
Jag har bakat kakor förut som har set ut ungefär som dessa fast de innehöll potatismjöl och ingen olja. Sen tror jag de hade vaniljsocker. Det var ett gammalt recept och jag undrar om ni vet något om den för nu är det så att min mor verkar ha kastat bort den.
Skulle vara otroligt tacksam om du visste något om det.

Åsa sa...

Isabel - Hej! Kul att du hittat detta gamla inlägg. Festligt nog gjorde jag nyss ännu en variant på dessa kakor. Med kokosflingor och mangovinäger i också.

Det finns en hel del kakrecept med potatismjöl. Du hittar mkt användbart bl a i gamla klassikern: Sju sorters kakor.

Går fint att byta ut vetemjölet till potatismjöl.
Smör och olja är ju hemligheten bakom mina vanliga hederliga drömmar, vilka blir riktigt spröda men inte lika torra luftiga som kakor med potatismjöl men vill du skippa olja så använd istället 100 g smör (i receptet ovan). För övrigt finns inte vaniljsocker (eller den där blåvita burken med "vanillinsocker") i mitt kök. Jag använger bara vaniljstång eller ekologiskt vaniljpulver.

Lycka till med kakbaket!
/åsa

Related Posts with Thumbnails