måndag 14 januari 2013

Sötpotatiscurry med grönkål och kikärter

Då och då skriver jag lite om varför jag slutade äta djur. Ja, jag skriver djur. Kött är tydligen inte tillräcklig förklaring då i princip alla ställer då följdfrågan, eller snarare påstår att jag väl ändå äter fisk. Kött är tydligen bara rött kött från däggdjur. Utöver kött finns tydligen fisk och fågel. I min värld är dock både fisk och fågel även det kött, liksom skaldjur (som blötdjur, kräftdjur och tagghudingar). Under ett par år höll jag mig dessutom till strikt vegankost men lyckades aldrig riktigt komma överens med varken den osötade eller den vaniljsötade sojamjölken och definitivt inte det vegetabiliska fettet utöver rena oljor. Jag blev också äcklad över alla produkter som efterliknar den mat karnivorer äter. Men jag jobbar på det och försöker så att säga "fasa ut" mig själv från de sista mejeriprodukterna jag fortfarande äter av som t ex keso och smör och sist men inte minst (kanske ens aldrig) kommer jag till äggen.

De få gånger jag äter på annan plats än hemma eller av egen tillredd matlåda ses detta oftast som ett oerhört stort problem och alternativen är ofta pasta-ägg-och-mejeriproduktstinna och knappast så näringsrik en vegetarian behöver.
Inte föga förvånande. Särskilt med tanke på det enorma matintresse som råder. Vi drunknar nästan i matlagningsprogram i radio och tv. Det finns knappt en kvinna eller man i detta land som inte leker stjärnkock där hemma vid spisen. Restauranger har fullt upp med diverse skummande, fluffande, puffande och sous-videande ändå är maten så konservativ och enkelspårig. Jag är varken nutritionist, dietist, kock, kallskänka eller ens aspirant på endera nyss nämnda yrken, men gör så gott jag kan att konstruera näringsriktiga måltider på vegetariskt vis. Att inte fler kockar och professionellt matkunniga ägnar sig åt vegetarisk matlagning och seriös måltidskomponering är för mig en gåta.

Well, det var bara några måndagsfunderingar så här en kall januaridag. Receptet nedan är inspirerat av ett som finns i en av mina klippor när det kommer till kosthållning, Maten som stärker ditt immunförsvar, av Kirsten Hartvig. Till exempel så är spenat och broccoli utbytt mot grönkål. Kikärter är tillagda och löken blev både halv och gul  istället för hel och röd och mängden skiljer sig något från dem angivna i boken. 

Sötpotatiscurry med grönkål och kikärter
3-4 port

olivolja
1 tsk bruna och vita senapstfrön
1/2 gul lök
1 röd chili
1 tsk currypulver
1 stor sötpotatis, skalad och skuren i bitar
1 liten majskolv
250 g färsk grönkål 
300 g kokta kikärter
1/2 pressad citron (lr 1 pressad lime) 
1 burk kokosmjölk (400 ml)
flingsalt och svartpeppar efter smak

Skala och skär sötpotatisen i bitar. Skölj och repa grönkålen. Skär stammarna i småbitar och hacka de rivna grönkålsbladen grovt. Skär majskornen av kolven. Finhacka löken och den röda chilin. Hetta upp olivolja i en traktörpanna och lägg i senapsfrön och curry. Rör om och fräs tills senapsfröna börjar "poppa" och lägg då i löken och chilin. Fräs ett par minuter och lägg sedan i sötpotatis, majs och grönkål. Låt fräsa ytterligare några minuter. Häll i de kokta kikärterna, pressa över citron (eller ev lime om du inte har citron) och rör i kokosmjölken. Låt sjuda 10-15 minuter under lock, tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och garnera med färsk koriander. Servera med ris.

Smaklig spis!

***

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Det är märkligt det där med vegetarisk matlagning. De som själva inte äter vegetariskt har inte riktigt tänkt till när det gäller vegetariskt. Känns sällan prisvärt att välja vegetariskt på restaurang....Sötpotatiscurry låter gott!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Nä. Det är skrämmande låg nivå. Tycker det är hutlöst att t. ex. ta 75:- för en tallrik risnudlar med ett par tändstickssmala strimmor morötter och purjolök. Som vegetarian vill jag ha grönsaker som bas i maten och ser ris, nudlar, pasta m.m. som tillbehör. Haha, tur ändå att jag inte har råd att äta ute så slipper jag dåliga erfarenheter ;)

Related Posts with Thumbnails