torsdag 24 januari 2013

Stekt grönkål och blodapelsin

Grönkålen sjunger på sista versen och har vi tur finns den förhoppningsvis kvar i någon butik i närheten under februari också. Sen får vi väntat till sensommaren och hösten. Alltså gäller det att utnyttja den till max. Jag mixar exempelvis rå grönkål i smoothies, steker den med rödbetor och vita bönor, lagar grönkålsmos av stammarna, gör grönkålspudding eller som idag då jag stekte färsk grönkål tillsammans med lök, vitlök, blodapelsin och matvete.
Om jag inte använder all grönkål färsk/rå så tvättar och river jag den i bitar och förväller snabbt för att sedan stoppa i frysen. Det går alltid att använda den frusna grönkålen till smoothies, soppa liksom puddingar och lådor i ugnen.


Stekt grönkål och blodapelsin
1 port

50-75 g grönkål
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 blodapelsin
1-1 1/2 dl kokt matvete
2 msk olivolja
1 - 2 tsk granatäppelvinäger
flingsalt

Häll olivolja i stekpannan och ställ på plattan. Lägg i grönkålen och med hjälp av händerna vänder och masserar du grönkålen så att oljan tränger in i grönkålens alla skrymslen. Finhacka löken och vitlöken. Fräs med grönkålen. Tillsätt vinägern. Vänd om allting i stekpannan och se upp så inget bränner vid.


Smaklig spis!

***

3 kommentarer:

em sa...

Låter mycket godare än den quiche jag gjorde för ett tag sedan.
Men det var nog en engångsföreteelse att de hade färsk grönkål då, har inte sett det något mer.
Margaretha

Åsa sa...

Margaretha - Det är ont om färsk grönkål utöver ett par veckor innan jul. Jag har turen att min närbutik faktisk säljer färsk grönkål under januari. Förhoppningsvis i februari också. På hösten kan man få tag på färsk grönkål bland annat på Bondens marknad men den är rätt så dyr och så måste man ha tid att ta sig dit just när de har satt upp sina stånd. Plockade också på ett självplocksställe förra året. Har aldrig handlat frusen grönkål men den kanske finns att hitta? Den kanske inte är så god att just steka men funkar till soppor, pajer, puddingar och gratänger.

Ann-Louise sa...

Hooray för grönkålen. Det gäller att bunkra upp nu.

Related Posts with Thumbnails