fredag 2 mars 2012

Paprika- och kaprisfräs

Efter besöket på matmässan Passion för mat var jag sugen på italiensk mat. Kanske var det för allt prat om salsiccian hos Eriksons Chark som fick mig in på de tankarna eller så var det bläddrandet i Jamie Olivers 30-minute meals. Hur som helst fastnade jag för en Toscansk sallad.


överst: inställning för glödlampa
mitten: auto/makro/utan blixt
nederst: auto men blixt


Nu var jag lite snabb och hällde i hela fänkålsfrön i lökfräset. Eventuellt skulle jag torrostat dem först och sedan mortlat innan jag kryddat löken och paprikan. Men resultatet blev supergott ändå. Sen tog jag helt enkelt resten av kaprisen som fanns i burken. Är man ingen stor fan av kapris kan två matskedar bli lite i kraftigaste laget så en matsked räcker gott och väl.
Dadelbalsamicon bidrog till att nästan karamellisera löken och paprikan och inte minst till att balansera den salta kaprisen. Tippar att det fungerar lika bra med vanlig balsamico. Dock är den inte riktigt lika söt som dadelbalsamicon så tillsätt i så fall någon nypa socker.


Paprika- och kaprisfräs

1 port

1 lång röd paprika
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
olivolja, KRAV
1/2 tsk fänkålsfrön
oregano, torkad KRAV
1-2 msk kapris, små
flingsalt
svartpeppar, nymalen KRAV
1-2 tsk dadelbalsamico
färsk koriander


Tvätta och strimla den långa röda paprikan och finhacka löken medan oljan värms upp i stekpannan. Låt fräsa några minuter tillsammans med fänkålsfröna. Hacka under tiden en till två matskedar kapris grovt. Lägg i stekpannan med de övriga ingredienserna. Peppra och ringla över dadelbalsamico. Låt allt koka ihop och liksom gotta sig någon minut i stekpannan innan servering. Eftersom kaprisen är salt får man ha lite fingertoppskänsla med flingsaltet. Kanske behövs det inte alls eller så ta bara lite i taget och smaka av i omgångar.

Servera med fullkornspasta och ett glas rött.
Och jag lovar er att det smakade minst hundra gånger bättre än vad det ser ut som på bilderna!


Smaklig spis!



***

5 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Yum-o! Dadelbasalmico har jag aldrig testat innan, var kan man köpa det?

Fröken Dill sa...

Mums, kapris! Det är något som kan få mig att gå upp mitt i natten för att tassa ut i köket och knapra i mig några njutningsfulla skedar.

Åsa sa...

Ann-Louise - Tror den där olivoljebutiken i Haga har kvar. Köpte första gången på chokladmässan av dem men den jag har nu (från Gourmetgruppen) har jag fått. Tror den finns i någon av de vanliga mataffärerna.

Fröken Dill - Jag brukar vara periodare vad gäller kapris ;) Glömmer liksom av hur god den är mellan gångerna men nu har jag fyllt på förrådet igen :)

Kim sa...

Det här gillar jag! Kapris, något man avskydde som yngre men älskar nu.

Åsa sa...

Kim - ja det är nästan tur att en inte gillade allt som lite så att en får nöjet att "upptäcka" nya smaker :)

Related Posts with Thumbnails