tisdag 17 juli 2012

Avokado- och kikärtssallad

Trots att det kan vara svårt att riktigt förstå att det faktisk är sommar nu, i alla fall här i Göteborg där det har regnat en del, blåser och inte är sådär uppenbart hett och badvädervänligt, så äter jag nu mycket mer kall mat än vanligtvis. Sallader och diverse grönsaksblandningar är i sig inget ovanligt i min kost men som sagt, det blir mindre av den varma maten. En bra sallad till lunch, mellanmål eller kvällsmat är exempelvis denna med avokado och kalla kikärter. Romansallat tillhör inte mina favoriter men som av en händelse föll valet på den, en dag i mataffären. Tycker inte den är riktigt lika besk som t ex isbergssallat och frisésallat. Gillar annars bättre kinakål och diverse babyblad, som spenat och mangold, i mina sallader framför beska sallater. Kalla linser och bönor är ett måste på sommaren så jag kokar lika mycket av dem året om. Sen är det bara att välja och vraka. Kikärter, belugalinser, stora vita bönor hör dock till de kalla favoriterna. Även gröna linser är goda i kalla sallader.

Avokado- och kikärtssallad
1 port

1 avokado
ca 50 g kokade kikärter, kalla
några blad romansallad
olivolja
flingsalt
färsk örtkrydda som finns tillgänglig
ev några stänk hallon- eller granatäppelvinäger

Skala och ta bort kärnan ur avokadon och skär den i bitar och lägg tillsammans med kikärter i en stor skål. Skölj sallaten riktigt ordentligt. Torka i salladsslunga om du har sådan.
Om inte, så använd en ren kökshandduk. Har du utomhusmöjligheter så kan handduken med fördel användas som en slunga. Eller ja, det är snarare armen som gör jobbet. Gör så att säga en påse för sallaten med handduken och ta ett ordentligt tag om den. Veva kraftigt med armen eller vifta handdukspåsen som om det vore en. Men som sagt, det göres endast utomhus om du inte vill ha hela köket vattenstänkt vill säga.
Riv sedan sallaten i grova bitar och blanda med övriga ingredienser och färsk krydda av tycke och smak. Salta och peppra.

Denna sallad, det vill säga avokado, kikäreter och romansallat, smakar också god att göra med dressingen till Pias stora vita bönor.


Smaklig spis!

***

2 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag äter också mycket mer kall mat på sommaren, även om det kanske inte är så sommarvarmt som man vill ha det! Kikärtor och avokado är två stora favoriter - mums :D

Åsa sa...

Alexandra - Ja livet skulle bli så mycket fattigare utan kikärtor och avokado. Har förresten sopprecept på lut. Sommaren visar ju sig inte riktigt från sin bästa sida ;-)

Related Posts with Thumbnails