onsdag 11 juli 2012

Sötpotatis- och myntaplättar

 

För en tid sedan prövade jag på att göra sötpotatisfalafel. Det slog mig då att jag flera gånger stekt små vegetter och rotsaksplättar men alltid drar mig för det då det osar något så vansinnigt. Ja, jag tillhör ju skaran som inte har någon fläkt i lägenheten. Trots att det i stort sett alltid luktar mat och bak av diverse slag i Miss Meisterers kök så hänger det ganska tunga oset från stekning av t ex vegetter, pannkakor och grönsaksplättar kvar väldigt länge. Väder och vind tillåter sällan heller att vädra ordentligt. Så fråga mig inte varför jag inte tänkt på det tidigare, men ugnen är ju ett utmärkt redskap för att så att säga baka vegetariska små plättar och bollar av allehanda slag istället för att steka.
Så när jag under midsommarhelgen fick för mig att städa ur skafferiet hittade jag ett oöppnat paket korngryn och genast började en idé växa fram i huvudet. Tanken var nog tidigare att koka gröt av dem. Men när jag bodde i Santa Barbara använde jag å andra sidan hela korn (barley) på samma sätt som t ex matvete. I bakhuvudet hade jag även Evas gröna linsbiffar, med hirs i, och så var det myntan. Att det växer så det knakar där ute i odlingslotten är ingen hemlighet och av någon obegriplig anledning växer oftas det som jag har minst användning för, allra mest. Som till exempel mynta. Så, med flera nästan slumpmässigt valda ingredienser bestämde jag mig till slut för att testa en ny variant av vegetter.Sötpotatis- och myntaplättar
ca 25-30

2 ganska stora sötpotatisar
ca 2-3 dl kokta korngryn
ca 1 dl kikärtsmjöl 
1/2-1 pressad citron
salt
peppar
1-2 tsk svart spiskummin
en rejäl näve färska myntablad, finhackade
svarta sesamfrön

Rosta sötpotatisarna i ugnen på 180-200 grader tills rotsaksköttet är mjukt. Tar mellan 30 och 60 minuter beroende på du väljer hela med skal på eller skalade och i bitar. Oavsett vilket spelar det ingen roll. skalade och i bitar spelar ingen roll. Se bara till att sötpotatisen inte blir för torr och dunstar om du skalar den först. Låt sötpotatisen svalna något. Mosa den sedan och blanda med de redan kokta korngrynen och citronsaften. Blir det för blött så blada i lite kikärtsmjöl. Rosta och mortla den svarta spiskumminen och rör i sötpotatis- och korngrynssmeten tillsammans med den hackade färska myntan. Smaka av med salt och svartpeppar.
Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Garnera med svarta semsamfrön. Grädda i ugnen på 170-180 grader i ca 10-15 minuter.


Smaklig spis!

***

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Sötpotatis går verkligen att använda till mycket! Jag gillar smaken, personalen på coop har till och med lagt märke till att jag är den som handlar mest sötpotatis i deras butik. Ändå får jag väl säga att jag inte alls handlar de så ofta med tanke på hur gott det är. Slutsats - andra i området äter väldigt lite sötpotatis. Kul att du kom att tänka på mina linsbiffar. De var ett tag sedan jag gjorde dem. Ha det bra!

Åsa sa...

Nässelblom och choklad - Jamenvisst, de där linsbiffarna ligger där som en bas :) Försöker nämligen komma på varianter - utan ägg i - som ändå håller ihop på något bra sätt. Det där med hirs i var ju bra och det gick minst lika bra med korn i. Hjälper till att hålla ihop. Kanske också för att jag inte stekte dem också förstås utan bakade i ugnen.

Som vegetarian är jag bara glad att det finns fler och fler råvaror att använda sig av. Sötpotatis och pumpa har verkligen fått sig ett uppsving på senare år. Det är bara att fortsätta handla så de inte drar ner på variationen igen i butikerna.

Related Posts with Thumbnails