onsdag 18 juli 2012

Bondbönor och färskpotatis


Bondbönornas tid är nu. Det är väl knappast en tillfällighet att jag postade i princip samma rätt, nästan på dagen, för fyra år sedan. Färska bondbönor är en delikatess tycker jag. Liksom så många frukter och grönsaker äter jag dem i stort sett bara under en begränsad period under året. Det är alltså nu högsäsong för mina begränsade perioder. För det är sällan jag äter bondbönor, eller favabönor som de också kallas (som finns torkade eller färdigkokta på burk) någon annan tid under året. De tillhör dessutom, liksom stora vita bönor, de torra bönor jag sällan kokar själv.

Att de är en delikatess beror inte bara på den goda smaken utan också för att behållningen är förhållandevis liten till den mängden - och priset - man får betala för. De skumgummiliknande ärtskidorna väger en hel del och är, till skillnad från en del andra gröna bönor, oätliga. Bondbönorna ska inte ätas råa då de innehåller lektin (ett protein) som kan ställa till det i magen. Se till att koka de färska bönorna ett par minuter innan användning i sallader, varmrätter, puréer eller vad du nu vill göra med dina bondbönor.

Eftersom det dessutom är säsong för färskpotatis så varför inte kombinera de två. Att rosta ett gäng kryddor, mortla och hetta upp dem i olivolja för att sedan steka kokt och skivad potatis i är något bland det godaste jag vet. Kryddblandningen varierar lite beroende på vad som finns tillgängligt eller vad jag är sugen på. Ibland dominerar spiskummin eller fänkålen. Eller vill jag åt den rökiga, lite tjärlika smaken och låter svart kardemumma dominera och ibland blir det mer hetta då chilin fått huvudrollen. Variationerna är många. Är det inte tid för färskpotatis smakar det lika gott med Ratte (Asperges/sparrispotatis), Cherie, Asterix,  eller annan fast och lite nötig potatissort.

Färska bondbönor med kryddor och färskpotatis
1-2 port

200-300 g kokt färskpotatis
200 g bondbönor (utan skidor = ca 800 g med skidor)
2-3 msk olivolja

4-5 kryddpepparkorn
2 kapslar svart kardemumma
1/3 tsk bockhornsklöver
1/3 tsk spiskumminfrön
1/3 tsk fänkålsfrön

flingsalt
svartpeppar

ev 1 vitlöksklyfta

Tvätta färskpotatisen ordentligt och koka i några minuter. Ta ur de ljusgröna bondbönorna ur de vadderade bönskidorna och koka även dem några minuter. Har man tid och lust kan man, liksom skållade mandlar, trycka ut den mjälla lilla bönan ur skalet. Dock är skalet ätbart och jag vart hungrig så det blev inget med det den här gången.

Rosta kryddorna i torr stekpanna och mortla. Hetta sedan upp olivolja i en rymlig stekpanna. Töm morteln med kryddorna i den heta oljan och häll över den kokta färskpotatisen. När potatisen fått en lite stekyta så tillsätt bondbönorna och låt fräsa ihop en kort stund. Gillar du vitlök så riv i en eller ett par klyftor redan innan potatisen åker i stekpannan och fräs med kryddorna en minut innan potatisen åker i. 

Smaka till sist av med salt och svartpeppar.
Hur gör ni?Äter ni bara den mjälla, söta och goda mitten av
bondbönorna eller gör ni som jag och slukar dem hela?


Smaklig spis!


***

2 kommentarer:

görel sa...

Jag pluppar ut den gröna innandelen och äter bara den ... så det blir ett högt kilopris och ganska omständligt! :)

Åsa sa...

görel - Oooohh, så gott! De är så supergoda och ja, jag vill inte tänka på det kilopriset bara. Det är av ren och skär snålhet jag äter hela alltet ;-)

Related Posts with Thumbnails