lördag 28 juli 2012

Orange - en signalfärg*

Näst efter lila och röd är orange min favoritfärg. Enligt wikipedia är orange den färg som utlöser mer kontrovers än någon annan färgton. Och för att orange avviker från de flesta av naturens egna färger är det också en signalfärg. Undrar så vad som en gång fick moroten att bli orange. Och så liksom brinner det i trädtopparna under hösten, som dessutom min favoritårstid, och är då orange mest överallt. Vet inte om det är en tillfällighet eller vad att jag gillar orange.

Jag har en orange tunika, i runda slängar tio år gammal tror jag, som jag bar mycket i vevan runt Fotbolls-EM 2000 då Nederländerna gjorde bra ifrån sig. Varför just Nederländerna undrar ni. Det är mat det handlar om här och inte fotboll juh. Ja såklart, men nu råkar det vara så att det nederländska fotbollslandslaget inte bara bär orange kläder på hemmamatcher utan kallas även för Oranje. Det var inte bara en kommentar jag fick om att jag förmodligen hejade på just Nederländerna. Trots att landets flagga är röd/vit/blå är orange inte bara landslagets färg utan även lite av en nationens färg i Nederländerna.
Hur som helst så har jag alltid haft fäbless för färgstarka kläder. Dessvärre bär jag de sällan utanför hemmets mörka vrå. Känner mig alltid så utklädd. Jag önskar ibland att jag bodde i ett annat land, i en annan värld, där samhället var mer tillåtande för olikheter och var rädda om varandra och varandras väl istället för att frysa ur, mobba, utöva maktmissbruk till höger och vänster och utnyttja andra människor enbart för egen vinnings skull.

Tillbaka till färgen ingen. Det är så intressant hur en och samma färg kan ha så olika innebörd beroende på var i världen man bor. I till exempel Kina och Japan står orange för kärlek och lycka medan det här i väst, eller ja snarare inom Kristendomen, står för dödssynden frosseri. Enligt hinduismen representerar den orange färgen det andra chakra: Sacral Chakra/ Svadhisthana. Och visst uppfattar vi ändå orange här som en signalfärg. Vägkornona vid vägarbeten är orange liksom många arbetskläder för t ex byggjobbare, grävare och vägbyggare. Och Telia, eller Televerket som det hette. Vem minns inte deras orange bilar? För ett år sedan fick jag tillskott i min färgglada slevfamilj. En orange sådan.
Trots att alla grönsaksröror gärna har en tendes att bli bruna och ofotogenique så är grönsaker ändå tacksamma hjälpmedel till färgrika måltider. Här är några färgglada exempel från Miss Meister's mat: Orange mat på en grön måndag Mat av bara farten, Pimento ensalada, Morötter och färsk koriander, Edamamebönor och rostad paprika och Stekta mixade tomater.

Denna orange slev från Rosti Mepal, som av en händelse är ett holländskt företag, är en av mina nu sammanlagt tio melamineslevar av olika färg och storlek. Någon (obs ej matbloggare) tyckte en gång att jag hade för många slevar. För att jag orimligtvis kan använda så många. Well, för oss som inte har semester behövs ett annat ljus i tillvaron. Förra sommarens investering var således denna slev för 39 kronor på Järnia.


 ***

*Ursprung: 28 juli 2011

2 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Orange är en färg jag gillar, men har inte några kläder i den färgen, men en väska och ett par skor nog :)

Åsa sa...

Hovkonditorn - Åh, orange skor låter fint. Och nu när du säger det, visst har jag en orange gammal canvasväska någonstans. Fast eftersom jag i princip alltid cyklar och behöver plats med smutsiga lås (och regnkläder) blir det oftast tråkiga svarta ryggsäcken. Får inte användning av alla andra roliga och mer handväskaktiga väskor.

Related Posts with Thumbnails