Idag gjorde jag mig dessutom besväret, till skillnad från tidigare, att pluppa ur den illgröna mjälla godsaken ur det lite hårda mellanskalet. Ska villigt erkänna att kilopriset blev lite i saftigaste laget för min plånbok. Visserligen betalade jag bara 39:90 kr/kg men när det dryga kilot var skalat, kokt och skalat igen, så återstod endast knappa 300 gram bönor. Kilopriset låg därmed på dryga 150 kr!
Åt bönorna med stor vördnad och festade dessutom loss med riktigt god getost på toppen.
Bondbönsdip på fralla
2 port290 g bonbönor (ca 1 kg oskalad vikt)
2 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
svartpeppar
riktigt god getost
hembakad fröfralla (eller ett par skivor rågsurdegsbröd)
Skala och koka bondbönorna några minuter. Häll av kokvattnet och låt svalna. Men bara så lite att du kan ta i bönorna och pluppa ut den illgröna mjälla bönan, inne i bönan.Principen är som när man skållar och skalar mandlar fast skalet på bönorna är såklart kraftigare än på mandlarna.
Finhacka vitlöken och fräs i olivolja. Jag råkade bränna vid vitlöken lite så ta det försiktigt och ha inte för varm platta.
I med de skalade gröna bondbönorna och mosa lätt med en gaffel. Det går också att mixa med hjälp av mixerstaven men jag vill ha mer textur i snarare än ett grönt mos. Salta och peppra.
Servera bondbönorna på en delad fralla eller en skiva surdegsbröd. Toppa med en riktigt god och smakrik getost.
Fler recept från Hugh's matlagningsprogram hittar ni här.
Smaklig spis!
***
3 kommentarer:
Kan tänka mig att detta är mycket gott!
Hovkonditorn - Väldigt gott. Tror jag ska testa med vanliga gröna ärtor också.
Odla egna om du har möjlighet. är så vansinnigt gott!
Skicka en kommentar