måndag 30 juli 2012

Bondbönor till mellanmål


 
Ända sedan jag såg ett av de första programmen av Hugh Fearnley-Whittingstalls vegomatserie Det goda livet, då de lagade en slags dip av gröna ärtorRiver Cottage, blev jag inspirerad av det och ville själv testa. Fast då med bondbönor. Dock fanns inga sådana ännu i affärerna. Nu å andra sidan finns inget att hålla på. Liksom så många andra råvaror har den en kort men naggande god säsong så det är bara att passa på.
Idag gjorde jag mig dessutom besväret, till skillnad från tidigare, att pluppa ur den illgröna mjälla godsaken ur det lite hårda mellanskalet. Ska villigt erkänna att kilopriset blev lite i saftigaste laget för min plånbok. Visserligen betalade jag bara 39:90 kr/kg men när det dryga kilot var skalat, kokt och skalat igen, så återstod endast knappa 300 gram bönor. Kilopriset låg därmed på dryga 150 kr!
Åt bönorna med stor vördnad och festade dessutom loss med riktigt god getost på toppen.

Bondbönsdip på fralla
2 port

290 g bonbönor (ca 1 kg oskalad vikt)
2 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
svartpeppar
riktigt god getost
hembakad fröfralla (eller ett par skivor rågsurdegsbröd)

Skala och koka bondbönorna några minuter. Häll av kokvattnet och låt svalna. Men bara så lite att du kan ta i bönorna och pluppa ut den illgröna mjälla bönan, inne i bönan.Principen är som när man skållar och skalar mandlar fast skalet på bönorna är såklart kraftigare än på mandlarna.
Finhacka vitlöken och fräs i olivolja. Jag råkade bränna vid vitlöken lite så ta det försiktigt och ha inte för varm platta.
I med de skalade gröna bondbönorna och mosa lätt med en gaffel. Det går också att mixa med hjälp av mixerstaven men jag vill ha mer textur i snarare än ett grönt mos. Salta och peppra.

Servera bondbönorna på en delad fralla eller en skiva surdegsbröd. Toppa med en riktigt god och smakrik getost.

Fler recept från Hugh's matlagningsprogram hittar ni här.


Smaklig spis!

***

3 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Kan tänka mig att detta är mycket gott!

Åsa sa...

Hovkonditorn - Väldigt gott. Tror jag ska testa med vanliga gröna ärtor också.

Anonym sa...

Odla egna om du har möjlighet. är så vansinnigt gott!

Related Posts with Thumbnails