Min allra första zucchiniblomma! |
Och vet ni, som på beställning så friterade just Hugh zucchiniblommor i förra fredagens program! Snacka om att ha tur. Receptet hittade jag här. Min första friterade zucchiniblomma blev i måndags alltså ett faktum.
Det är en tesked som ligger bredvid så nej,
det var inte den allra största zucchiniblomman jag skådat.
det var inte den allra största zucchiniblomman jag skådat.
Friterad zucchiniblomma och grönsaker
1 port
1 zucchiniblomma (eller fler om du har)
1 röd paprika
1 liten färsk gul lök
FYLLNING
ricotta
färsk dragon
färsk gräslök
flingsalt
svartpeppar
FRITYRSMET
ca 1/2 dl vetemjöl
ca 1/4 dl majsmjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
ca 1 1/2 dl kall ramlösa (eller annat kolsyrat vatten)
olja till fritering
Skölj blomman (blommorna) och de övriga grönsakerna. Skär paprikan och löken i bitar. Finhacka de färska örtkryddorna och blanda med en klick ricotta. Salta och peppra ostfyllningen och stoppa i blomman/blommorna. Mängden smaksatt ostfyllning som fick plats i min lilla pytteblomma var ungefär en rågad tesked. I de blommor jag sett på tv och bland matbloggar får det plats iaf 2-3 tsk ostfyllning. Så har du fler än en blomma är det bara att anpassa fyllningen till dem. Å andra sidan, skulle du får över smaksatt ricottafyllning är det bara att använda den till något annat. Man kan t ex fylla paprikor och baka i ugnen, äta som dipp till cruditéer, blanda med kokt färskpotatis, ha på smörgåsen och så vidare.
Blanda de torra ingredienserna till frityrsmeten och rör sedan i det kalla kolsyrade vattnet. Hetta upp oljan och testa enligt konstens alla regler om det är dags för grönsakerna.
Doppa zucchiniblomman i smeten och lägg försiktigt i den heta oljan. Det tar ca 1-2 min innan den är klar. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Fortsätt på samma sätt med de övriga grönsaksbitarna. Tänk på att inte ha för många åt gången i kastrullen då oljan svalnar och inte friterar lika bra.
Strö ev över lite flinsalt på de friterade godsakerna innan servering. Ät och njut!
Mmmmm! |
Smaklig spis!
***
2 kommentarer:
Nice! Jag föredrar att fritera dem utan smet, de bli så krispigt fina ändå. :)
Anna B - åh, odlar du egna blommor? Hur? I växthus eller på friland? Mmmm, jag hoppas jag har en på gång här inne i krukan. Stor knopp iaf men blir inte av med bladlössen. Ute äter ju dessvärre sniglarna upp plantorna :/
Skicka en kommentar