fredag 13 juli 2012

Zucchiniblomman som blev mat

Min allra första zucchiniblomma!
Helt otroligt men jag har fött upp min första zucchiniblomma! Josåatte, det ser ut att komma en till där bredvid. Det är nämligen på det viset att jag länge gått och suktat efter att få lägga vantarna på några zucchiniblommor. I flera matlagningsprogram och företrädelsevis bland utländska matbloggar, har dessa blommor florerat i åratal. Vanligtvis stoppas de med någon typ av smaksatt färskost som sedan friteras. Dessvärre har jag hittills aldrig hitta några blommor här hemma att köpa för ändamålet. Så vad göra än att odla upp egna. Nu är squashplantorna väldigt ömtåliga liv och skulle säkert trivas bättre i ett växthus till att börja med. Men vad göra när man varken har växthus eller ens balkong. Sådde först några frön i krukor och fick ganska snart planterat ut dem. Dessvärre gillade visst (mördar)sniglarna plantorna så några zucchinis lär det inte bli. Men det blev en blomma till i alla fall :)
Och vet ni, som på beställning så friterade just Hugh zucchiniblommor i förra fredagens program! Snacka om att ha tur. Receptet hittade jag här. Min första friterade zucchiniblomma blev i måndags alltså ett faktum. 
 Det är en tesked som ligger bredvid så nej,
det var inte den allra största zucchiniblomman jag skådat.

Trots att jag i princip halverade frityrsmeten så blev det en hel del över så jag friterade bitar av en röd paprika och en liten färsk gul lök också. Smeten blev en aning för lös, eller snarare lite klimpig och fastnade inte riktigt på grönsakerna men jisses, gott blev det ändå. Jag minns inte ens när jag åt friterat senast så den lite dominanta smaken av olja (använde både raps- och solrosolja då jag inte hade tillräckligt med bara en sort till friteringen) var mindre angenäm. Och jo, jag lät allt rinna av på både hushålls och tidningspapper. Kanske har jag bara glömt hur det smakar. Jag var så exalterad av hela exprementet att jag helt glömde av något att dippa de friterade grönsakerna i. Men med tanke på allt fett gör det ändå inget. Tror dock att lite snabbmajo skulle smakat alldeles utmärkt gott till.
 

Friterad zucchiniblomma och grönsaker
1 port

1 zucchiniblomma (eller fler om du har)
1 röd paprika
1 liten färsk gul lök

FYLLNING
ricotta
färsk dragon
färsk gräslök
flingsalt
svartpeppar

FRITYRSMET
ca 1/2 dl vetemjöl
ca 1/4 dl majsmjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
ca 1 1/2 dl kall ramlösa (eller annat kolsyrat vatten)

olja till fritering

Skölj blomman (blommorna) och de övriga grönsakerna. Skär paprikan och löken i bitar. Finhacka de färska örtkryddorna och blanda med en klick ricotta. Salta och peppra ostfyllningen och stoppa i blomman/blommorna. Mängden smaksatt ostfyllning som fick plats i min lilla pytteblomma var ungefär en rågad tesked. I de blommor jag sett på tv och bland matbloggar får det plats iaf 2-3 tsk ostfyllning. Så har du fler än en blomma är det bara att anpassa fyllningen till dem. Å andra sidan, skulle du får över smaksatt  ricottafyllning är det bara att använda den till något annat. Man kan t ex fylla paprikor och baka i ugnen, äta som dipp till cruditéer, blanda med kokt färskpotatis, ha på smörgåsen och så vidare. 

Blanda de torra ingredienserna till frityrsmeten och rör sedan i det kalla kolsyrade vattnet. Hetta upp oljan och testa enligt konstens alla regler om det är dags för grönsakerna.

Doppa zucchiniblomman i smeten och lägg försiktigt i den heta oljan. Det tar ca 1-2 min innan den är klar. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Fortsätt på samma sätt med de övriga grönsaksbitarna. Tänk på att inte ha för många åt gången i kastrullen då oljan svalnar och inte friterar lika bra.

Strö ev över lite flinsalt på de friterade godsakerna innan servering. Ät och njut!
Mmmmm!

Smaklig spis!

***

2 kommentarer:

Anna B sa...

Nice! Jag föredrar att fritera dem utan smet, de bli så krispigt fina ändå. :)

Åsa sa...

Anna B - åh, odlar du egna blommor? Hur? I växthus eller på friland? Mmmm, jag hoppas jag har en på gång här inne i krukan. Stor knopp iaf men blir inte av med bladlössen. Ute äter ju dessvärre sniglarna upp plantorna :/

Related Posts with Thumbnails