torsdag 22 augusti 2013

Lila blomkål

Kan det bli flottare än så här i Miss Meisters kök? Lila mat. En hyfsad ny företeelse, det där med färgad blomkål. Har sett lila, gul/orange och grön blomkål. Eller ja, ny och ny. Vad vet jag? Hemmaodlare har säket odlat färgad blomkål i alla år och den vita bara råkade bli den kommersiellt gångbara blomkålen. Eller är det kanske så att den lila blomkålen egentligen är den ursprungliga färgen, vilken genom historien blivit manipulerad till den vita sorten vi annars känner igen som den "riktiga" blomkålen. Någon som vet hur det ligger till? 
Första gången jag lagade lila blomkål var 2010 men då färgad blomkål vanligtvis är dyrare än den vita så blir det inte mycket till blomkålsfärg i Miss Meisters kök. Det var inte utan att jag reagerade på det förbipasserande paret vilka högt uttryckte sin avsky och för mig obegriplig smutskastning mot dessa vackra lila, gula och gröna blomkålshuvud som låg i en korg. Då kunde jag bara inte motstå det lila blomkålshuvud som liksom ropade på mig Ät mig! Ät mig!

Jag har försökt hitta mer information om just färgade blomkålshuvuden men dessvärre är resultatet rätt krasst. Vet inte vad det är som gör blomkålen lila respektive orange eller grön. Förutom alla växters egna anpassningsförmåga är det ju ingen hemlighet att växter genom alla tider manipulerats för att få bättre egenskaper, klara ett visst klimat/odlingssätt eller få andra färger. Oätliga som ätliga.
Lila blomkål med tofu
1 port

ca 250 g lila blomkål
1 schalottenlök
100 g naturell tofu (Kung Markatta)
olivolja
salt
svartpeppar
salvia
fänkålsfrön, rostade 
ev havregrädde

Blanchera blomkålen först (skippa gärna saltet) och ställ åt sidan.
Skala och finhacka löken som sedan steks i oljan. Tillsätt blomkålen när löken blivit lätt genomskinlig. Krydda. Tärna tofun och lätt tillsammans med övriga ingredienser i stekpannan.
Avsluta eventuellt med ett par matskedar havregrädde (ej nödvändigt)
Servera med glasnudlar eller fullkornspasta.

Smaklig spis!

***

3 kommentarer:

em sa...

Det är ju snyggt med olika färger i en en sallad - annars har jag inte fattat vitsen med olika kulörer. Har ingen aning om färgernas historia. Kanske kan Gutenberg ge svar på det, där finns två böcker om blomkål:
The Cauliflower från 1891 av A. A. Crozier
http://www.gutenberg.org/files/27862/27862-h/27862-h.htm har för mig att jag har bloggat om den.
Och:
Cabbages and Cauliflowers: How to Grow Them A Practical Treatise, Giving Full Details On Every Point, Including Keeping And Marketing The Crop från 1889 av James John Howard Gregory.
Margaretha
som föredrar
den rå

Fröken Dill sa...

Tjusigt! Behåller den färgen som tillagad eller blir den grön? Blomkål är toppengott, men odlingen tar verkligen jättestor plats. Tror faktiskt att det var först förra året jag såg blomkålsplantor i verkligheten. Det var på ett stjälvplock och plantorna var gigantiska! Ingenting för min egen minimala köksträdgård...

Åsa sa...

Margaretha - Åh, tack för länkarna. Har inte hittat svar än men hoppas hinna läsa på mer i helgen. Har för mig vi nämnt detta tidigare. Grönsaker har ju i sig olika färger och variationen är oändlig. Dock manipulerars färger bort/fram för att göras kommersiellt gångbara. Äter också mkt blomkål rå (men just denna hade så mkt kryp i sig att jag kokade andra hälften)

Fröken Dill - På nedre bilden är de kokta så ja, de behåller färgen, om än i en blekare nyans. Har läst någonstans att orange blomkål tydligen blir grön då den kokas.
När jag bodde i Santa Barbara köpte jag en gång svarta "gröna bönor" och blev riktigt besviken då de blev just gröna under kokningen :(
Fast det är lite det som gör att jag undrar hur de får sin färg från början...?
Stor plats ja! Har också plockat å självplock en gång. Fast det bästa är ju att man kan använda blomkålsblasten också :) I butikernba är den oftast borta eller så skalar folk bort och slänger den redan i butiken.

Related Posts with Thumbnails