Som sagt, senap är ingen större förbrukningsvara i Miss Meister's kök men i helgen slog jag till och gissa om jag blev överraskad. Så himla gott! Stekt rödlök, grönkål med en touch av whiskysenap (från Hovdelikatesser), citron och grädde.
Mer juligt än så här blir det inte. Möjligtvis med lite apelsinzest på toppen förstås, och några droppar apelsinsaft. Så, medan ni julfirare frossar i mat, godis, klappar och allt som hör julen till sitter jag och filar på ansökningsbreven och väntar på att AF ska öppna sina dörrar igen.
Stekt grönkål med rödlök och whiskysenap
1 port
1/2 rödlök
1 1/2 msk olivolja
150 grönkål
knappt 1 dl belugalinser (kokta)
1-2 tsk whiskysenap, extra stark
salt
svartpeppar
1/2 pressad citron
vatten + havregrädde
fullkornspasta
Strimla rödlöken fint och stek i olja på medelvärme. Låt det ta lite tid hellre än att löken blir torr och liksom för hårt stekt. Tillsätt färsk grönkål som är sköljd och grovt riven. Tillsätt ev lite vatten så det blir lite ånga i pannan. Grönkålen ska bli mjuk och inte heller den för torrstekt.
När grönkålen mjuknat lite så salta, peppra och vänd i de redan kokta belugalinserna.
Klicka i whiskysenap (eller annan skarp, gärna grovkornig senap) och en skvätt vatten. Ta pannan från plattan och avsluta ev med havregrädde. Går bra utan också.
Servera med fullkornspasta.
Fullkornspasta och jag passar som handen i handsken men för dem som inte gillar fullkornspasta så smakar det lika bra med matvete, quinoa, fullkornsris, bovetenudlar eller kanske risnudlar.
Smaklig spis!
***
1 kommentar:
Tack för jättegoda lussekatter samt småkakorna som var försvinnande goda !!!! Vi hörs !!
Skicka en kommentar