fredag 6 december 2013

Grönkålssallad à la julsmaker

Foto: Matrepubliken, lystrar även till Charlotta
Alltså tänk om min blogg skulle ha så här flotta bilder. Vilken succé den skulle gjort. Well, så är det här i livet. Olika falla vår lott. Har en varken mobilkamera eller ens en duglig liten digitalkamera i höstmörkret, så får en stå sitt kast och låta andra föreviga sina matkreationer. Idag tackar jag särskilt Charlotta för den urtjusiga bilden.

För några veckor sedan gjorde jag en liknande sallad som denna. Då med ugnsrostad pumpa till och annan kryddning. Idén kom från en blandning av 2-3 recept bland amerikanska matbloggare jag stött på, inför den stora amerikanska matfrossahelgen Thanksgiving. Så, vad annat att göra, när det vankades matbloggsträff med tema jul, än improvisera och skjuta lite från höften.
Beroende på hur många rätter som finns och hur många som ska äta räcker salladen mellan ett par stycken till ganska många. Som vegetarian kan jag lätt sätta i mig 200-300 g grönkål under en måltid men är det ingen huvudrätt så räcker det naturligtvis till många fler.

Grönkålssallad à la julsmaker
många port

1 packe färsk grönkål (400g)
1 1/2-2 dl quinoa
2 msk olivolja
2 apelsiner
1 bit färsk ingefära
1/2 citron
7-8 kryddpepparkorn
4-5 svartpepparkorn
1/2 tsk gula och svarta senapsfrön
knappt 1/2 tsk fänkålsfrön
örtsalt
(ev chili/cyenne)
granatäppelkärnor (till garnering)

~ Koka quinoan enligt förpackningen. När den är färdig, ställ åt sidan och låt svalna lite.
~ Skölj grönkålen och repa av stammarna. Torka av överflödigt vatten och riv grönkålen i grova bitar. Massera in 2 matskedar olivolja i några minuter. Ställ åt sidan.

~ Rosta kryddpepparkorn, svartpepparkorn, senapsfrön och fänkålsfrön i torr stekpanna och mortla sedan alltsammans.
~ Skala en nästan tumstor bit färsk ingefära. Riv (eller finhacka) den fint och blanda i quinoan. Tillsätt även de mortlade kryddorna.
~ Tvätta en av apelsinerna ordentligt och riv zesten av den över quinoan och pressa även i apelsinsaften från halva apelsinen och den andra halvan i grönkålen.
~ Skär skalet av den andra apelsinen och skär fruktköttet i tunna skivor (till garnering). Dela granatäpplet mitt itu och slå ur kärnorna. Enklast (eller i alla fall det sätt som skvätter ner minst på väggar och inredning) är att ställa en vid bunke i vasken och hålla ena halvan (med skärsidan nedåt) i handen och slå, ganska hårt och bestämt, på den runda ovansidan med en träslev. Slå tills kärnorna lossnat. De sista kan dock petas ut med fingrarna. Glöm inte att ta på förkläde!
~ Smaka av quinoan med örtsalt och en halv pressad citron. Pudra eventuellt över lite het chilikrydda om du önskar. Vänd ner quinoan i grönkålen.

Till servering; lägg ut grönkålsblandningen på ett stort fat och garnera med apelsinskivor och granatäppelkärnor.
Smaklig spis!

Trevlig helg!
 
***

5 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Låter supergott! Och det här med mer grönt på julbordet är ju en toppenidé!

Åsa sa...

Fröken Dill - Det är inte bara som det låter, den är supergod! Varianterna är oändliga. Välj kryddning efter tycke och smak (chili/choklad/örter osv). Också gott med rostad pumpa på toppen, med matvete istället för quinoa eller med rostade nötter i också.

Kim sa...

Åh härlig sallad! Där skulle man vart med! ;)

Mårtenssons kök sa...

Och här är det ju, receptet på salladen vi såg hos Charlotta, den ser verkligen helt fantastiskt god ut och nu när vi läser receptet så förstår vi att den smakar lika gott.

Åsa sa...

Kim - jaaa, du var saknad! Vi tar igen det på en Flamingokväll i januari :)

Mårtenssons kök - Tack! Gillar apelsin och grönkål. Har ni olivolja med apelsinsmak så blir det riktigt gott att massera grönkålen med den.
(såg att Charlotta skrivit det var bulgur i men jag hade quinoa. Funkar med matvete också :) )

Related Posts with Thumbnails