lördag 28 december 2013

Lördagsgodis - Choco Chip Müsli Bars

Årets sista lördag. Till skillnad från de flesta andra lördagar under året har jag inte bokat mitt sedvanliga dubbelpass. Förhoppningsvis är jag i detta nu istället och gottar mig med Hot MOJO (i skrivandets stund står jag ff i kö men sannolikt har alla dem före avbokat sig och jag fått plats). Trots att jag tränar och står i behöver det inte betyda att ni inte ska bjudas på lite sötsaker. Det är ju trots allt lördag.

Under Miss Meister's mats tidiga år deltog jag med Lördagsgodis i regi av Brazilian Linda. Även om det rann ut i sanden för över fem år sedan har jag i perioder haft sötsaker och hembakat som tema på lördagar. Av olika anledningar är det nu för tiden ont om bakandet i Miss Meister's kök och lär fortsätta så framöver. Men det finns en del hembakat kvar bland utkasten så helt sockerfritt kommer det inte bli här. Varför inte göra slag i saken redan idag och fortsätta beta av ett och annat gammalt påbörjat inlägg.
Detta kommer från januari 2008. Med amerikansk rubrik (alltså inte jag som helt tappat greppet om stavning och sällat mig till envist särskrivande) som härrör från allas vår Leila. Ska erkänna att jag gillade henne bättre då hon lagade mat i morgon-tv:ns middagstips. Inte heller är jag särskilt förtjust i amerikanska bakverk.
Otaliga är däremot de gånger flapjacks och andra frukt- och nötbars har "räddat" mig från plötslig hunger. Men till skillnad från var och varannan bloggare som vittnar om att de också gjort sådana, om än i olika versionen, har jag bara gjort egna en endaste gång. Därför får ni hålla till tåls med de usla, snart sex år gamla, bilderna. 
Leila's Choco Chip Müsli Bars
ca 20 st

250 g torkade fikon
1 msk kakao
3 msk varmt kaffe (jag hade mer kaffe!)
200 g russin
4 dl müsli m torkad frukt*
1 dl Corn Flakes
150 g mörk choklad (70%)

Skär bort fästena på fikonen och hacka dem grovt. Fikonen alltså, inte fästena. Kör i hushållsmixer med kaffe och kakao. Lägg i hälften av russinen och müslin och mixa i ett par sekunder. Häll över massan i en bunke och rör i resten av russinen och müslin samt Corn Flakes.
Hacka chokladen och blanda i hälften i smeten.
Kavla ut massan, förslagsvis mellan två ark smörpapper, till cirka en centimeter tjock kaka. Smält den återstående chokladen och pensla över "kakan". Låt stelna i kylen och skär sedan bars.

*Miss Meister's variant (istället för müsli + utbyte av russin)

ca 120 gram gröna russin
ca 100-120 g aprikoser + mango (torkad)
100 g hasselnötter, cashew, solrosfrön, pumpakärnor, hampafrön
fiberhavregryn
dinkelflingor

Och mer (starkare) kaffe!
Perfekt snack, mellanmål eller fika. Variationerna är oändliga. Byt till exempel ut frukt, nötter och tillsätt din favoritkrydda; chili, anis, kardemumma eller kanske kanel.
Förresten, på tal om kanel, vad säger ni om det här? EU i ett nötskal. Den svenska kanelbullen är tydligen klassad som "traditionell" och tillåts innehålla högre halt än vad de danska "vardagsbullarna" får göra, enligt EU.

Smaklig fika!
***

2 kommentarer:

Katarina sa...

Ser mycket gott ut! Ha en fin dag!

Nässelblom och choklad sa...

Gott gott gott! Det var en kul idé och jag var också ofta med och gjorde inlägg till Lördagsgodis. Ibland saknar jag den bloggtiden. Många varma hälsningar till dig! Kram Eva

Related Posts with Thumbnails