lördag 14 december 2013

Året absolut godaste lördagsgodis

Saffran och vit choklad är närmast en oslagbar kombination. Har du inte prövat än så gör det bums! Vanliga små tryfflar av vit choklad är enkla att smaksätta med saffran. För några år sen flög denna godsak runt som värsta virrpanna bland matboggarna; vit kladdka med smak av saffran. Tror inte den slutat snurra än!
Men håll i er nu.
Här kommer tips på årets, kanske till och med 2000-talets hittills godaste juldessert. Lindas Saffranstriflemisu med hallon. Josåatte, har ni en gång smakat den vill ni förmodligen inte ha någon annan dessert igen än just den. Skulle sannolikt kunna äta upp den helt själv är jag rädd. Vit choklad, mascarpone, saffran, ladyfingers, limoncello och hallon - kan det bli bättre än så?
Linda, mer känd som Livsaptit, är för övrigt kostvetare och kursledare som håller roliga bakkurser m.m. Så håll utkik på hennes sida för vårens program.

Ni som någon gång gjort Tiramisú vet säkert redan vad Savoiardikex är. De går även under namnet Ladyfingers i en del recept och finns främst bland italienska delikatesser, på italienska kaféer (iaf i Göteborg) och även i de flesta välsorterade mataffärerna. Övriga ingredienser är lätta att få tag på i vanliga mataffärer. Det finns inga ursäkter att låta bli denna sötsak.

Lindas Saffranstriflemisú

12-15 savoiardikex (runt 100-120 g)
400 g hallon + ca 100 g hallon för dekoration
En nypa vaniljpulver
2 ägg
1 msk strösocker
250 g mascarpone
100 g vit choklad
1 kuvert saffran
1 msk limoncello

Hur du går tillväga med resten kan du läsa här

Skulle detta inte vara nog vill jag även tipsa om Moma's, aka Veronicas, guldgula mazariner. Jag har inte bakat dem själv men alltså, bara av att se bilderna och läsa ingredienslistan så börjar snålvattnet rinna. Har svårt att föreställa mig dessa vara annat än supergoda! Går också att göra en hel saffransmazarinkaka som Smaskens gjort. När väl den där sötade tanden gått igång finns ingen hejd på hur mycket otroligt gott det finns att baka med saffran utöver klassiska lussekatter.
Den stora utmaningen ligger snarare i att hitta goda vegetariska maträtter med saffran i. För alla dem som väljer att äta djur är nog paella och Bouillabaisse de mest lagade maträtter med saffran och även där skulle några innovationer inte skada.
 

Saffranssmaklig spis!

***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails