fredag 6 juni 2008

Södra Berget


För en vecka sedan, förra fredagen, bar det iväg till Sundsvall. I tre dagar kom det att hållas årsmöte på Hotell Södra berget. Ett fint ställe med en vidunderlig utsikt. Jag äter i stort sett aldrig ute så att få lunch och middag serverad i tre dagar var rena lyxen. Att jag dessutom är vegetarian gjorde det hela än mer spännande. Har inte så mycket att jämföra med men tycker det mesta smakade jättegott. Kocken hade verkligen gjort ett bra jobb.


Vad säger ni om denna förrätt till lördagkvällens meny? Cocktailtomater, zucchini, bönskott, fetaost, pinjenötter och fikon mm med riktigt krispiga och goda brödkrutonger, balsamicocreme och så den goda ostpatén/mousse. Hur fluffig och god som helst!
Nu är det så att jag inte har någon kameramobil och hela tiden glömde kameran på rummet. Därför blev det inte så många bilder på de olika maträtterna. Några blev det dock. Men fråga mig inte varför jag tog kort på förrätten men sedan glömde både huvudrätten, som bestod av veggrillspett, och supergod grönsaksröra plaserad i hatten av en stor svamp, och efterrätten bestående av en helt gudomlig blåbärsparfait och en frasig mandelrulle.Men ok. Allt var inte ros och fantastiskt. Polenta och jag har aldrig varit vänner. Alltså, så smaklöst och stabbigt. Godare var den enbärskryddade sojaproteinbiffen som inmundigades i sällskap av en stor tallrik råa grönsaker av allahanda sorter.Överlag var det fantastiskt gott. Men som sagt, en och annan solfläck fanns som t ex polentan. Fredagkvällens meny skulle säkert smakat bättre om den varit rumstempererad. Då köttätarna frossade i buffén full av kallskuret kött och fisk serverades vi vegetarianer en kylskåpskall tallrik med flera spännande små finurligheter. En vegetarisk maki (sushirullar), en kikärtsboll, polenta och jag minns inte vad mer. Men den var helt smaklös på grund av den kalla temperaturen. Visst kan jag förstå att köttet och fisken (sill/strömming) var kall men det jag serverades var inte gott att äta så kallt.
Efterrätten denna fredagkväll var dock något utöver det vanliga - en cheescake med smak av granskott! Det var den godaste efterrätten jag ätit på väldigt länge.

Här en bild på grannens inte helt uppätna vegbiff. Förstår inte varför det var så svårt att komma ihåg kameran hela tiden. Kanske för jag inte har någon kameramobil utan måste langa upp digitalkameran hela tiden. Hur som helst. Inte nog med att utsikten från matsalen var andlöst vacker så var smakupplevelserna något utöver det vanliga. Synd att jag inte hittade någon meny och inte heller finner jag den vegetariska maten på Södra bergets nätmeny.


Rädda Barnens stora riksmöte är över för denna gången. Hela 62 motioner gick vi igenom samt beslutade om nya stadgar, verksamhetsinriktning, etiska regler mm. Dessutom har vi en ny ordförande - Inger Ashing. Nu väntar vi bara på besked om vem som ska bli vår nya generalsekreterare.Tack Rädda Barnen! Tack Södra berget! Tack Sundsvall!

4 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Vad härligt det låter. Utsikten från bergen i Sundsvall är underbar. Brukar åka en tur till Sundsvall varje sommar (när jag är i mitt torp i Hälsingland) och tycker att det är en väldigt fin stad. Men jag har aldrig ätit på hotellet där uppe. Brukar snarare ha med matsäck och vara på berget där Skvadern finns. Men det låter ju som om det ändå fanns mycket vegetariskt, men visst blir man ofta lite styvmoderligt behandlad. Maten är i regel betydligt enklare, ändå tar de bra betalt för den.Köttkockar glömmer också ofta bort proteinet. Men det låter som om du hade en trevlig och bra helg. Jag skulle gärna smakat cheesecake med granskott, just för att känna hur de passade ihop!

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Åh, ja det var helt underbart där uppe på toppen! Men visst är det så att proteinet oftast utelämnas på många ställen som erbjuder vegetarisk mat. Överlag gjorde kocken ett grymt bra jobb här måste jag säga. Lite mer kryddor skulle inte skadat.
Det blev en del rätter där men tyvärr var jag för dålig på att höra efter mer med ingredienser. Och särskilt granskottskakan - den smälte i munnen! Det skulle vara kul att ha recept på den.

Du får gå in och äta bara efterrätt nästa gång du är där på berget :)

KarinW sa...

Har ätit lunchbuffe flera gånger på Södra berget och det har alltid varit väldigt gott, måste kanske dit och prova granskottsdesserten!

Åsa sa...

karin w - åh, lyllos dig! Hoppas verkligen de har den smarriga desserten på menyn (så de inte bara gjorde den särskilt för oss 300 Rädda Barnare som invaderade hotellet).

Related Posts with Thumbnails