lördag 28 juni 2008

Jordärtskocka, palsternacka och salladskål


Jordärtskocka är en rotfrukt jag konstigt nog äter alldeles för lite av. Tycker ju den är mycket god och borde äta den oftare. Kokar den ibland med potatis och stöter sedan till en inte allt för slät mos. Kokar man t ex jordärtskocka, rotselleri, morot, kålrot eller andra rotfrukter med potatisen behövs sällan varken smör eller mjölk till moset som då skulle bli för löst. På sin höjd en liten skvätt mjölk, lite beroende på mängden potatis.

Så vad gör man då med jordärtskockan förutom soppa eller puré? Idag blev det en blandning av jordärtskocka och en liten bit palsternacka jag hade kvar i kylen. Lite ojämnt fördelat mellan de båda rotfrukterna och om det gick att välja skulle jag ha lika mängd av de två. Strimlad purjolök och salladskål fick göra dem sällskap i stekpannan.


Jordärtskocka, palsternacka och stekt salladskål
1 port

80-100 g jordärtskocka KRAV
80-100 g palsternacka KRAV
150 g salladskål
purjolök
1 msk rapsolja KRAV
1/2 pressad citron
ca 1 msk balsamicovinäger
1/2-1 tsk fänkål, malen
flingsalt
svartpeppar, nymalen


Skala och skär jordärtskockan och palsternackan i små tärningar. Låt koka tills mjuka men fortfarande med lite tuggmotstånd. Skölj och strimla under tiden purjolöken och salladskålen fint. Fräs tillsammans med olja på medelvärme. Krydda med fänkålen. Tillsätt citronjuicen och balsamicovinäger. Vänd i de kokta rotfruktsbitarna och smaka av med salt och svartpeppar. Servera eventuellt med fullkornsmakaroner eller en bit bröd.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails