lördag 21 juni 2008

Stora vita bönor i krossade muttitomater


Jag har en lätt aversion mot krossade tomater. Vet inte vad det är men de smakar starkt och nästan lite fränt. Får ont i munnen. Dessutom är den röda i färgen så stark och liksom biter sig fast i tallrikar, stekpannor och diskborsar. Likadant är det med tomatpuré. Och behöver jag nämna att ketchup inte ens finns i mitt kök. Ibland kan det hända att jag använder hela burkade tomater men jag måste erkänna att jag skivar, tärnar och hackar färska tomater flera dagar i veckan. Har t o m en särskild tomatkniv :)

Under det dryga året som jag bloggat har jag dock märkt en viss förkärlek för ett särskilt märke vad gäller just krossade tomater. I veckan såg jag en burk i min affär från just det märket. Tänkte att jag skulle ge den en chans. Måste säga att resultatet blev godkänt. Tror dock inte jag kommer köpa hem lager av dessa burkar men de var definitivt de godaste krossade tomaterna jag smakat. Kanske ska jag leta upp en tub tomatpuré ändå... Ok, jag har inget vokabulär för att beskriva smaker, dofter och annat som har med mat att göra så håll till godo med beskrivningen av att de smakade "renare" än andra krossade tomater. Mer bara tomatsmak och inte lika stickande om man säger så. Inte fick jag ont i munnen efteråt i alla fall.


Stora vita bönor med krossade muttitomater
1 port

2 bananschalottenlökar
1 burk krossade tomater, Mutti 210 g
1 stjälk bladselleri
en näve färska sugar snaps
50-100 g stora vita bönor (Kung Markatta)
rapsolja KRAV
flingsalt
svartpeppar, nymalen
oregano, torkad


Hacka och fräs både löken och sellerin i lite upphettad olja. I med de krossade tomaterna. Skär suger snapsen i två, tre bitar och blanda i tomatröran. Krydda efter smak. Se till att skölja de vita bönorna innan du blandar i dom. Jag använder inte hela burken utan tar bara en tredjedel, eller max hälften, och sparar resten i en tupperware i kylen till nästa dag. Låt puttra en stund på medlevärme så allt blir varmt och smakerna får gotta sig en stund. Servera till kokt fullkornsspagetti.


Smaklig spis!

4 kommentarer:

Rebecca sa...

Jag föredrar liksom du färska tomater. Men ska man använda burk, då ska det vara Mutti.

Tack för en härlig blogg!

Åsa sa...

rebecca - Tack själv för att du tittade in här och lämnade en hälsning! Och, jo kanske kommer jag använda krossade tomater igen nu då när man fått smak för det goda ;-)

Nässelblom & choklad sa...

För det mesta är färska bäst. Men ibland på vintern är de så trista och vattniga. Då tycker jag att de på burk har mer smak - använder dem rätt ofta faktiskt. Är hemma och kikar runt lite i bloggvärlden. Det är märkligt att inte ägna sig så mycket åt den, men just på sommaren när mina barn är lediga vill jag inte splittra mig på för många saker. Kan bara hålla med dig om det du skriver om Esbjörn Svensson. Så tragiskt - vilken chock när sådant händer.
Sköt om dig och ha det bra! Kram eva

Åsa sa...

nässelblom & choklad - Åååhhh, vad skönt det låter med semester :) Kul att du tar dig tid ändå att kika runt. Tror inte det är bra att blogga såhär mycket egentligen :\ Tänk vad mycket tid jag skulle ha till att läsa, promenera, filosofera, lära mig kameran ordentligt, städa, rensa... haha :) vad gör man inte för att slippa undan livet ;-)

Ha en fortsatt skön sommar Eva! Kramar till dig från mig

Related Posts with Thumbnails