fredag 6 juni 2008

Rött ris med grillad paprika


Det har visst inte blivit så mycket recept från mig på senaste tiden. Det är inga direkt kulinariska äventyr som pågår i mitt kök nu för tiden. Måste hålla igen då jag lagt på mig en hel del kilo under den avskyvärt gråa och tråkiga start vi haft på året. Det känns mest som jag äter bara för sakens skull nu. Har dessutom en himla massa bilder på mat jag lagat under året som jag aldrig hunnit göra inlägg om. Och som om inte det var nog har jag inte ens skrivit ner recept till bilderna då jag, i tidens hetta, inbillat mig att göra inlägg ganska omgående efter själva tillagningen. Men så är inte fallet. Men idag gör jag ett undantag :) Nu, meddetsamma, mätt och glad, sitter jag här och skriver om min nyss lagade och uppätna lunch.Rött ris med rostad paprika
1 port

1/2 dl rött ris, ekologiskt
1/2 grillad paprika (röd eller gul)
50 g marinerad tofu, KRAV
olivolja, KRAV
bockhornsklöver, torkade blad
salt
chilipeppar, het


Har du inte redan grillad paprika i kylen så börja med den. In i ugnen på 225 grader. Pensla ev med lite neutral olja. Vänd paprikan ett par gånger då den börjar bli svart. Lägg sedan i en skål med plast över och låt svalna lite innan du tar av det förkolnade skinnet.
Koka riset enligt anvisning. Det brukar bli bättre att koka större mängd. Glöm inte annars att koka på väldigt låg värme, alternativt spä på med mer vatten. Riset hinner annars inte koka färdigt innan vattnet ångats bort om man kokar så liten mängd.
Skär hälften av den grillade paprikan i bitar och blanda ner i riset tillsammans med olivolja och kryddorna. Tärna torfun och vänd i på slutet. Servera med skivade söta goda tomater av olika färg och sort som fått lite flingsalt sprinklat över sig samt ett stänk olivolja.


Smaklig spis!

2 kommentarer:

Ilva sa...

Det låter gott, jag blev himla nyfiken på rött ris, det måsta jag titta efter nu när vi åker till Sverige snart!

Åsa sa...

ilva - aha, Sverigeresa på g :) Om du råkar ha vägarna förbi Göteborg måste du höra av dig! Har du tur har hunnit koka marmelad av rabarberna till dess ;-)
Det röda riset är från Biofood. Finns främst i hälsokostaffärer men även i de lite större vanliga mataffärerna.

Related Posts with Thumbnails