Ibland får man bara till det. Sådär utan att det var riktigt meningen från början. Som jag skrev igår hittade jag äntligen färska bondbönor och i lördags hade jag också turen att ha några kokta färskpotatisar kvar i kylen från dagen innan. .Varmt var det och jag var hungrig som en varg och ville att det skulle gå fort med maten. Men trots det tog jag ändå mig tid till att rosta kryddor i en torr stekpanna, samtidigt som bönorna kokade, och dra på trissor, vilken doft! Den för mig nya mixen kryddor, absolut inga märkvärdiga, gjorde att jag blev positivt överraskad av mig själv - jo, konstigt nog blir jag det ibland - när doften slog emot mig när jag mortlade de rostade fröna. Mmmmm!
Ofta använder jag spiskummin, anis och korianderfrön i min matlagning, dessutom ofta tillsammans men då även ihop med andra kryddor. Och inte alltid tar jag mig tid att rosta och mortla utan använder redan malda kryddor. Fy skäms på mig själv. Jag måste verkligen rosta på mer!
Om det nu råkar vara någon där ute som hittar hit till detta inlägg och aldrig rostat kryddor och mortlat dom innan du blandat dem i maten - det får bli er uppgift i helgen! Ni kommer aldrig vilja ha något annat hädanefter!
Ljummen kryddig potatissallad med bondbönor
1 port
några kokta små färskpotatisar (t ex kvar från gårdagen)
6-7 bondbönsskidor, rensade
olivolja KRAV
2 del spiskumminfrön
2 del korianderfrön
1 del anisfrön
flingsalt
ev en tsk honung KRAV
Rosta kryddorna i en torr stekpanna. Häll över dem i en mortel och låt svalna lite innan du stöter och mal ner dem. Rensa bönorna och koka under tiden upp vatten. I med bönorna och koka i ca 5 minuter. Tiden varierar säkert beroende på mängden bönor men bara det inte blir för länge så de blir skrynkliga och tappar spänsten. Dela och skär potatisen i mindre halvor och bitar. Har potatisen stått i kylen ett tag så ta gärna fram dem i förväg och låt de bli lite rumsvarma. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen med bönorna i på den avstängda men fortfarande varma plattan. Häll i olivoljan och potatisbitarna. Salta efter smak. Och nu, mortla de rostade kryddorna och rör i potatissalladen. Klart!
Smaklig spis!
torsdag 31 juli 2008
Kryddig potatissallad med bondbönor
onsdag 30 juli 2008
Äntligen bondbönor!
Äntligen har jag hittat färska bondbönor! För ett par veckor sedan hittade jag en ny (för mig i alla fall) frukt- och grönsaksaffär här i stan. På Brunnsgatan i Olivedal (Linné) ligger affären 4-Frukt, på hörnan, ironiskt nog bredvid en av stans största lågprisgotteaffär 4-Gott. De har allt. Mest frukt men även en hel del grönsaker, potatis och rotfrukter, nötter, oliver, olivoljor, ostar, pickles, tzatziki och ja, det finns som sagt det mesta där. Första gången jag såg affären hade de extrapris på ekologiska mangos - 2 för 10:- Måste säga att jag var ganska skeptisk till hur ekologiska de var för det priset. Köpte inga i alla fall. Och det är överlag hyfsade priser på frukten. Lite billigare än i de vanliga affärerna (och med tanke på namnen av frukt respektive godisaffären är det med all sannolikhet samma ägare och eftersom jag inte är speciellt förtjust i godiskvaliteten så är jag lite skeptisk mot frukten också).
Jag som gärna vill ha den bästa kvaliteten och göra de smartaste valen, dvs handla ekologiskt, rättvisemärkt och såklart går det inte heller längre att undvika de olika valen om att vara så kallad klimatsmart eller inte vad gäller frukt och grönsaker. Eftersom jag dessutom är vegetarian består den största delen av min kost av just frukt och grönt vilket gör att jag då är ganska kräsen vad gäller kvaliteten på råvarorna. Hellre lite dyrare friskt och än billigare och kantstött. Men vad gör man inte när man är tvungen att trolla med knäna?
Hur som helst hittade jag till slut de efterlängtade bondbönorna. Och mumsfillibabba! De är goda som de är och eftersom det inte lagas så mycket bondbönor här ville jag inte ge mig i kast med allt för avancerat recept. Det fick helt enkelt bli till att rensa bönskidorna, koka upp lite vatten som de fick sjuda i ca 5-10 minuter. Jag hade kokt färskpotatis i kylen från dagen innan som jag tillsammans med kryddor, bönorna och lite olivolja blandade till en ljummen sallad. Ska skriva ner receptet så snart jag kan och göra ett nytt inlägg. Till dess får ni hålla tillgodo med bilderna och endast tanken på de stora nästan lite köttiga riktigt goda bondbönorna. Vad gör ni med färska bondbönor? Vilket är ert bästa recept med bondbönor? Dela gärna med er!
tisdag 29 juli 2008
Smultronfrukost
Inte blir man klok på vädret här. Varmt. Torka. Ösregn. Högsommar. Badväder. Regn. Halvdant. Högsommar. Solochbad. Åska. Värme... Läste i tidningen idag att det krävs minst två veckor för kroppen att ställa in sig på klimatet den befinner sig in. I alla fall sa Owe Jansson så, utbildningsledare på Försvarsmaktens överlevnadsskola. Våra kroppar strävar visst alltid efter att hålla de vitala organen runt 37 grader. Inte konstigt att man tar siesta mitt på dagen när solen står som högst på många platser i världen. Särskilt runt Medelhavet. Det skulle vara något att ta efter. Skulle kunna tänka mig det även när vinden blåser snål och regnet piskar på rutan längre fram i vinter...
För inte så många dagar sedan plockade jag in jordgubbar och smultron från min lilla odlingslott. En liten smultronplanta, eller snarare en liten buske, ger för varje år några fler smultron än året innan. De desto fler jordgubbsplantorna gav tråkigt nog en riktigt usel skörd. Vet ej vad jag har för sort. Blommorna är i alla fall rosa och det skjuter iväg långa rödrosa skott i gross och parti. Jordgubbarna är mycket mindre än grannarnas stora söta smaskiga gubbar men smakar nästan lika mycket. Det blommade som bara den tidigare i år och jag tänkte det skulle bli en himla massa - men - torka och sen hur mycket regn som helst så blev det inte så mycket med det. Vattnet gjorde de nästan lite svampiga och gummiaktiga. Men, men. Det räckte till en liten men naggande god frukost en dag :) Gott med yoghurt, hackade hasselnötter och lite all-bran plus.
tisdag 22 juli 2008
Ärtor
Vad jag inte blir klok på är att det nu inte är helt solfattigt och faktiskt regnat en del på nätterna så verkar det totalt slutat växa där ute. Istället för att frodas är det mindre och mindre av de små gröna topparna som finns kvar. Och inte vill de stackars få som ändå sticker upp, vilja växa. Jag är nog helt enkelt ingen bra odlare.
Härliga färska gröna ärtor finns det å andra sidan gott om bland stans alla grönsaksstånd. Och de är riktigt goda att mumsa på. Det kan ta lite tid att pilla ut alla ärter ur de lite hårda skidorna. Men det är absolut mödan värt! Har man tur hinner man få en lite hög - innan man ätit upp alla - att blanda i salladen. Lite småknapriga och är dom och går också utmärkt att ångkoka över när du kokar t ex pasta eller ris.
Tror jag är lite tidigt ute. Om ett par veckor eller så när det är skördedags ska jag nog komma över en del. Kanske på Bondens egna marknad som startar den 9 augusti och håller på till den 25 oktober här i Göteborg (i Haga) på lördagar mellan kl 10- 14. Dock brukar det vara mest sylt, marmelad, honung, ost och andra färdiga produkter snarare råvaror. Annars kommer säkert någon av alla grönsaksstånd vid Saluhallen sälja en och annan bondböna. Jag kommer definitivt hålla ögon och öron öppna framöver.
torsdag 17 juli 2008
En primör i ugnen med färsk oregano
Visst är det gott med säsongens första skördar som i knippor dignar i affärernas grönsaksavdelningar. Morötter, rödbetor, lök, rädisor, majs och ja, det finns en hel del där att sätta tänderna i. Vad jag gillar mest är att det liksom är lättare att tillaga maten som är så färsk. Råvarorna behöver inte lika mycket "behandling" och kryddning som under den övriga tiden på året. Ett konstigt ord att beskriva mat med, som i alla fall får mig att tänka på något helt annat än mat, är mjäll och mjälla. Men i det här sammanhanget tror jag det ändå är en bra beskrivning på just våren och sommarens primörer. De är mjukare och blir färdig fortare vare sig man kokar, steker, grillar, rostar, ungsbakar eller vad man nu hittar på att göra med dom.
Mitt motto i köket är att inte slänga någon mat. Så att det nu råkar vara en jordärtskocka i denna rätt har inget annat att göra med än att den höll på att gå förlorad då jag glömt av den långt inne i skafferiet. Att därför bara använda morötter och fänkål skulle säkert bli minst lika gott tror jag.
Knippmorötter, jordärskocka och fänkål
1 port
2 knippmorötter KRAV
1/2 fänkål
1 jordärtskocka KRAV
olivolja KRAV
vitvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar, nymalen
en stor näve färsk oregano (hemmaodlad)
Sätt ugnen på ca 200 grader. Tvätta, ansa och skala rotsakerna. Skiva och strimla allt och lägg i en lätt oljad ungsfast form. Salta och peppra och stänk eventuellt över lite vitvinsvinäger. Repa några kvistar färsk oregano och blanda allt innan du sätter in formen i ugnen. Lägg, om du har, de resterande oreganokvistarna på toppen. Låt stå i ugnen 20-30 minuter eller tills grönsakerna börjat mjukna lite men inte blivit brända eller allt för små, torra och skrynkliga. Servera med ångkokta gröna bönor och fullkornspasta eller några kokta färskpotatisar.
Smaklig spis!
onsdag 16 juli 2008
Ordlös onsdag
Albinokastanj?
Och jag som, när jag läste att Krokofanten i Frankrike inte kunde vara ordlös onsdagvärd idag, tänkte jag skulle fixa Mr Linky (som jag så stolt gjorde helt i onödan en annan gång). Men ack, jag glömde helt av att det var onsdag idag. Nu börjar klockan närma sig fem på eftermiddagen så jag lägger ut dessa bilder ändå. Har inte hittat någon värd än men fortsätter en stund att leta.
Uppdatering: Kolla vad jag hittade idag. Thérèse med sin Betraktelser från omvärlden vikarierarde igår som samordnare för ordlös onsdag. Här finns således en hel del länkar till bilder världen runt.
måndag 14 juli 2008
Wokade rädisor med bladspenat, kinakål och tofu
Rätt så många prylar och redskap finns i mitt kök. Prylar som min ganska nya köksvåg, citronpress, flera skärbrädor, tomatkniv, durkslag, ballongvisp, Satake's grönsakskniv, flera mandoliner, drop-stop (för vinflaskor), äggskärare, kavel, kakformar av olika slag, våffeljärn, stavmixer, slevar och tänger, och många, många fler. Många av prylarna är naturligtvis så vanliga att de med stor sannolikhet finns i varje hem. Det är klart att mycket använder jag aldrig men varje gång jag rensat bort saker (som t ex potatispressen och hålsleven) tog det inte lång tid innan jag stod vid spisen och behövde just en hålslev.
Något jag annars inte har så mycket av är kastruller och stekpannor. Fast egentligen saknar jag inte direkt fler då jag sällan gör storkok. Inte heller brukar jag laga mat till mig själv som kräver mer än två plattor, och möjligtvis ugnen, åt gången. Det räcker för det mesta med med de kastruller och stekpannor jag har - men om jag hade en wok skulle jag använt den igår till denna rätt.
Så fast jag fräste runt grönsakerna i min vanliga stekpanna, tipsar jag er om att använda en wok om ni har. Hade precis rostat lite kryddor och solrosfrön i stekpannan och tänkte inte på att den var så het. Hällde i olja och innan jag hann slänga i den färska bladspenaten hällde jag på soja. Oj, vad det spottade och fräste i pannan och snabbt slängde jag i spenaten, rädisorna och den strimlade kinakålen. Det var då tanken på en wok blev mer aktuell än någonsin.
Wokade rädisor med bladspenat, kinakål och tofu
1 port
en stor näve färsk bladspenat, ca 40-50 g
några blad kinakål, strimlad
1/2 bunt färska rädisor
rapsolja KRAV
soja KRAV
svartpeppar, nymalen
50 g tofu KRAV, Deli Bean
Tvätta och ansa rädisorna och skär dem i två till tre skivor. Dra av några blad från kinakålen och strimla. Hetta upp oljan och tillsätt bladspenaten, kinakålen och de skivade rädisorna. Tillsätt sojan. Fräs en kort stund och vänd i den tärnade tofun den sista minuten. Har du fastare tofu än Deli Bean's kan du ha i den tidigare. Peppra efter smak. Salt behövs ej då sojan får stå för det salta i rätten. Servera genast!
lördag 12 juli 2008
Zucchinilåda med selleri, fänkål och färska örter
Jösses! Idag fick jag syn på min egen blogg på en annan dator - med en stor skärm! Oj, vad jag skäms! Det ser ju inte klokt ut. Jag har ju bara en lite laptop och utgår från just den i formatet vad gäller text och bild och annat på bloggen. Positivt var i alla fall att fotona i de flesta fall såg bättre ut. Verkade vara mer färg i dom och såg nästa lite mer skarpa ut. Hrm, visst har jag väl anat detta och har trixat lite med textstorlek och annat under året. Men jag är ingen baddare på detta och använder det mesta från bloggermallen så att säga. Då blir det inte alltid som jag tänkt mig förstås.
Och vad fjuttiga bilderna var i början - då använde jag small-varianten i nedladdningen. Efter ett par omgångar i Ordlös Onsdag tog jag mod till mig och använder istället mediumstorleken. Och när jag satt framför den enorma (säkert helt vanlig storlek som jag dock är ovan vid) skärmen kan jag nästan tycka att de med är i minsta laget. Och någon fotograf lär jag aldrig bli så det finns ingen anledning att blåsa upp bilderna för mycket. Det finns det gott om andra som kan göra istället.
Jag började dagen med fiberhavregrynsgröt och ett grönt rivet äpple och en kopp grönt te. Fortsatte med ett hejdundrandes spinningpass och fick sedan på cykeln genom stan, parera mina ärenden mellan störtskurarna. Väl hemma fortsatte jag med dagens gröna temat och lagade mat av bara - bokstavligen - grönt i. Det enda avvikande var 20 g kokta belugalinser och en stor bit tärnad vattenmelon i salladen. Till kvällen får det blir melon och hackade pistagenötter.
Zucchinilåda med selleri, fänkål och färska örter
2 port
1 zucchini KRAV
1-2 stjälkar bladselleri
fänkål, halva mängden av sellerin
purjolök, ca 5 cm KRAV
olivolja KRAV
1/2 dl sojagrädde
färska örter - citrontimjan, oregano och rödbladig salvia
flingsalt
chili explosion
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka purjolöken, sellerin och fänkålen och fräs i lite olivolja. Krydda med salt, chili och en stor näve citrontimjan och oregano. När röran börjar bli lite mjukare rör du ner en halv dl sojagrädde och ta stekpannan av plattan. Skär zucchinin i ganska tunna skivor, 3-4 mm ungefär. Pensla lite olivolja i botten på en ungsfast form och täck den sedan med zucchiniskivor. Strö över lite flingsalt och några blad finhackad rödbladig salvia. Fördela sedan det redan stekta grönsakshacket över zucchiniskivorna och täck det hela med resterande zucchiniskivor. Salta lite lätt och ringla lite olivolja på toppen. Sätt i ugnen i ca 30-40 minuter eller tills zucchinin är mjuk. Servera med lätt sallad på mache, belugalinser och vattenmelon.
torsdag 10 juli 2008
Hahahaaahhaa!!!!
Igår var en riktigt usel dag som inte minst startade extremuselt - minst sagt. Inte blev den mycket bättre under dagen heller, som mer eller mindre förflöt genom ett enda stort töcken. Jag tror dock jag börjar ana och hitta anledningar till min stora viktuppgång och kanske också varför jag inte går ner nu heller - trots idoga försök. Taskig sömn! Lite lustigt måste jag säga det var, när jag hittade "dagens affirmation" på Louise Hay's hemsida:
I rest well. I sleep peacefully, and I awaken with joy.
För ca två och en halv månad sedan började jag ta tidiga och långa morgonpromenader, jogga två dagar i veckan och dessutom har jag fortsatt träna Taekwon-Do som vanligt. Men för ett par veckor sedan fick jag sådär plötslig värk i hela kroppen igen. Jag blir totalt apatisk, nedstämd och vansinnigt förbannad på mig själv och min usla och odugliga kropp. Varför kan den inte funka ordentligt för???Hur som helst. Det gjorde för ont i fötterna att ens gå så det blev inga morgonpromenader. Så var det sommar, sol och bad i ett par dagar vilket medförde långa cykelturer varje dag. Men nu är solen borta och det regnar igen. Dags att åter börja morgonpromenera.
Men allvarligt. När jag lade mig på tisdagkvällen bestämde jag mig för att på onsdagen gå upp och återuppta morgonpromenaden. Men ack. Sov drygt en timma och från 1-tiden låg jag vaken och började inte slumra förrän framåt 6-tiden. Sorgligt nog är detta snarare regel än undantag vad gäller min sömn. Inte en droppe regn på hela natten men dra på trissor om det inte brakade loss strax efter jag slumrade till. Då stängde jag av klockan och tänkte att det var bästa att sova tills jag vaknar så jag åtminsonne får några timmars sömn. När jag sedan masar mig upp, ca två timmar senare, är jag som en klubbad säl. Ingenting fungerar. Och någon promenad är det inte att tänka på. Inte ens yoga klarar jag av. Klockan tickar. Allt jag tar mig för går i snigelfart och snart är det lunchdags, fast jag inte hunnit med frukost ens. Jag avskyr verkligen dagar som denna. Säkert är det så att jag äter mycket för att få energi då jag är ständigt trött, trög och har svårt att koncentrera mig, vilket gör att jag gått upp i vikt. Och så säger alla att sömnen dessutom är så viktig för att gå ner i vikt. Konstigt är dock att jag levt såhär i många år och inte tidigare haft sådanahär svårigheter att tappa vikt. Jag är som en tjock liten stubbe. "Det" (fettöverskottet) rör sig inte ur fläcken!
Så för att liva upp mig lite idag har jag skrattat mig igenom denna fantastiskt roliga bok!
För alla er som behöver livas upp en tråkig dag, och alla andra för den delen som kan behöva sig ett gott skratt, eller för alla er som kanske ligger lite efter vad gäller avverkandet av de 100 bästa böcker som bör läsas innan man dör, (eller var det kanske 1001 böcker...) kan jag inget annat än rekommendera serietecknaren Henrik Langes fantastiskt roliga bok 80 romaner för dig som har bråttom, utgiven av förlaget Kartago. Lange har på tre (fyra) rutor, både i text och bild, sammanfattat romaner som A clock work orange, Den gamle och havet, Röde orm, Sagan om ringen, Möss och människor, Äcklet, Don Quijote, Asyl, Bröderna Lejonhjärta, Juloratoriet, Aniara och till och med självaste Bibeln och många, många fler. Kan ni så tänka er ett bättre svar på frågan vad du pysslade på under semestern, än att du nöjd och belåten kan säga att du läst 80 litterära storverk! ;-)
Jag kan inget annat än skratta mig dubbelvikt när jag läser den. Så en uppmaning till er alla är att genast springa iväg och handla den i din närmsta bokaffär! Eller beställ den via nätet. Gärna flera stycken så du kan ge bort till vänner och bekanta som kan behöva ett skratt i vardagen!
Trevlig sommarläsning!
Bilderna har jag tagit med min kamera men det är ju naturligtvis Henrik Lange's eminenta verk som får tala för sig själv!
onsdag 9 juli 2008
Aubergine, mango och citrontimjan
Visst är jag väl inte ensam om att gilla alla härliga frukter och grönsaker som fyller hyllorna i butikerna och som lyser upp bland torgens alla tråg? Och ja, vi är bortskämda med att ha tillgång till de flesta frukter och grönsaker året om men de kan vara ganska smaklösa vintertid. Det förstås, beror naturligtvis på var frukten kommer ifrån. Som apelsinerna t ex. De är ju definitivt mycket mer smakfulla under vintern här än vad de är nu. Däremot är persikor, plommon, jordgubbar, meloner, papaya, rabarber och inte minst den härligt söta och goda mangon, mycket mer smakfulla nu. Mangon är tyvärr allt för ofta kylskadad, dvs att fruktköttet är trådigt, vilket gör mig vansinnigt irriterad och besviken då jag skär upp den. Tänk den som ändå hade ett eget mangoträd på gården som Sailu har...
Nu hade jag en mango som legat framme på köksbänken ett tag, och härom kvällen var jag riktigt sugen på den till kvällsmaten. Men den var inte "färdig" än och var lite för hård i konsistensen för att passa för tillfället. Nu hade jag ju skalat den och skurit upp den, så vad göra? Jag sparade den i en burk i kylen till nästa dag och beslöt mig att laga mat med mangotärningar i. Mango är en frukt jag aldrig använt i lagad mat tidigare. Men den är rik på antioxidanter, innehåller kostfibrer och enligt kinesisk kostlära är mango bra vid svullen mage, uppkördhet i bröstet, illamående, kräkningar, hosta, astma och slembildning. Dock ska man akta sig för att inte äta för mycket då mango kan ge fukt som omvandlas till fukt/hetta i kroppen.
Så nu, ut på nya äventyr!
Aubergine och mango med citrontimjan
1 port
ca 100 g aubergine
1/2 liten mango (ca 60-80 g)
några cm purjolök
rapsolja KRAV
1-2 msk balsamicovinäger KRAV
1/2 citron KRAV pressad
paprikapulver
koriander, malen
flera kvistar färsk cirtontimjan
(chili explosion)
salt
svartpeppar
en stor näve bladspenat
Skala och tärna mangon, tärna auberginen och hacka purjolöken fint. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i mangobitarna tillsammans med den hackade purjolöken. Låt fräsa en stund och tillsätt sedan balsamicovinäger och citronjuicen. Om du är den typen som brukar salta auberginen innan du tillagar den så strö du salt över tärningarna på skärbrädan och låter de ligga där medan mangon fräser i stekpannan. Jag saltar sällan auberginen innan tillagningen så det går alltså lika bra att hoppa över det stadiet. Blanda i auberginetärningar med de andra ingredienserna i stekpannan. Krydda efter smak. Strippa en hel del citrontimjankvistar och låt puttra och koka ihop en stund tills det hela får en glaserad känsla. Till sist blandar du i en stor näve bladspenat och servera det hela med kokt matvete eller dinkel.
Smaklig spis!
fredag 4 juli 2008
Mera vattenmelonsallad
Ja, är det inte storm, åska, ösregn eller helt enkelt gråmulet och tråkigt, så är det nära 30 grader varmt! Jo minsann. Göteborg toppade viss temperaturligan, dagens högsta uppmätta temperatur, med 29,9 grader! Ej att förväxla med solligan som vi (som vanligt?) intagit jumboplatsen och ligger allra sämst till. Ihop med Växjö och Lund är vi de ända som inte haft över 200 soltimmar sedan midsommar.
Men nu minsann. Jo jo. och vad gör man inte om tar ett (eller flera) dopp i det iskalla blå. Jo, 15-16 grader är inte mycket att skryta med. Tror nog vattentemperaturen stigit något under dagarna två men det kalla vattnet behövdes verkligen för att kyla ner skallen emellanåt. Och trots värmen måst man ju få lite mat i magen.
Sommaren brukar för mig betyda mycket god frukt, sallad och, till skillnad från många andra, viktminskning. Jo, det var bara för ett par år sedan jag för allra första gången i mitt liv gick upp i vikt under sommaren. Jag skyller på regniga tråkiga somrar med uppsatsskrivande och arbetslöshet som orsaken (åh, vad skönt att kunna skylla på något). Det ser mörkt ut nu, men jag hoppas innerligt att jag denna sommar kommer bryta den dåliga trenden.
Är det varmt är det såklart lättare att tappa ett kilo eller två av bara farten så att säga. Inte är man så särskilt sugen på en massa varm och lagad mat dagarna i ända. Som den vegetarian och fruktoman jag är måste jag dock tänka på proteinet! Inte alltid helt lätt att få med naturligt i den mat jag föredrar. Enligt Svenska näringsrekommendationer (SNR) om intaget av proteiner bör det vara 10-20% av det hela energiintaget. Hur sedan hela energiintaget under ett dygn ska se ut tappar jag bort mig bland alla förkortningar, tabeller och olika indikationer på si eller så som kan avgöra högre eller lägre energiintag. På Livsmedelsverket sida om SNR kan ni själva klicka er runt och se om ni blir något klokare ;-) Här kommer ett förslag på kall sallad med gröna linser och vattenmelon som är lätt, svalkande och ändå innehåller alla tallrikens delar.
Sallad på vattenmelon, gröna linser och babyspenat
vattenmelon, tärnad
babyspenat
gröna linser KRAV, kokta
sesamfrön, rostade
olivolja
hallonvinäger
flingsalt
Blanda allt i en skål och njut!
Något att tänka på vad gäller böner och linser för oss vegetarianer och veganer är att de oftast innehåller mycket mer kolhydrater än det animaliska proteinet. Så då behöver vi inte alltid äta pasta, bröd, potatis och annan kolhydratrik mat tillsammans med bönor och linser. Energiintaget för portionen är tillräcklig ändå. Bra va!
Smaklig spis!
torsdag 3 juli 2008
Än finns det hopp
Idag är en lycklig dag. Visserligen helt orelevant och utan något som helst sammanhang eller anknytning till mat. Men var inte detta den bästa nyheten på länge? Ingrid Betancourt är fri! Den 23 februari 2002 kidnappades Betancourt, mitt under den pågående colombianska presidentvalkampanj, av gerillaorganisationen FARC, och har sedan dess hållits fången. Och kan ni föreställa er hur det var att mötas igen...
Är fred möjligt i Colombia? Trots att Ingrid Betancourt och 14 andra tillfångatagna idag frigavs genom Operation Check, hålls flera hundratals människor fortfarande fångna av gerillan. Bara framtiden vet men fler verkar i alla fall vara optimisktiska. Läs vidare här vad Ingrid Betancourt sa tidigare idag efter att hon klev av planet i Botoga, Colombia.
"...we're going to keep fighting for the freedom of those who are still left behind."
Än finns det hopp!