tisdag 23 februari 2010

Fransk olivkaka


Varning!!!
Denna post innehåller ett recept med kött i!!!



Jag kan inte tro det är sant men i helgen stod jag faktiskt med 1/2 kg rökt skinka framför mig och skar i bitar. Tror inte jag tagit i en köttbit på säkert 10 år. Men vad gör man inte för sin värdinna, väninna och extramamma som tar han om en i ett par dagar och låter en härja i köket, slöa i soffan, dricka en massa vin och sova så länge det bara går.
Jag har googlat här en stund men utan större framgång. Kanske heter den franska olivkakan någonting annat? Jag vet inte hur den smakar men min värdinna godkände i alla fall kakan! Själv är jag helt övertygad om att den absolut går att göra HELT UTAN SKINKA!!

Det är tydligen en typ av kaka som ska serveras som aperitif eller på en buffé. Dryckestips.... hrm... ingen aning. Här har jag hittat en variant på olivkakan som enligt receptet innehåller 4 msk mjöl istället för 4 dl som i det tidningsreceptet jag bakade efter. Fast å andra sidan bara en matsked olivolja istället för en deciliter. Jag fortsätter leta. Kanske är det t o m en turkisk kaka egentligen? Den påminner fasligt mycket om denna Black Olive Cake som Almost Turkish Recipes gjort.
Är det någon som själv bakat olivkaka? Berätta gärna vad ni har i er olivkaka och om ni kanske har ett annat namn på den.



Fransk olivkaka

ca 4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 1/2 bakpulver
4 medelstora ägg
1 dl olivolja
1 1/2 dl kesella
1-1 1/2 dl torrt vitt vin
50 g riven parmensan
100 g riven Emmerthaler eller Herrgård
150 g rökt skinka i bit
ca 20 gröna oliver med pimento
ca 75 g hackade valnötter


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Vispa ägg lätt och blanda ner dem i mjölblandningen tillsammans med olja, kesella och vin. Vänd sedan ner den rivna osten och rör smeten slät - den ska vara ungefär som en sockerkakssmet. Rör i skinkbitarna, oliverna och de hackade valnötterna. Häll smeten i en smord (bröad) avlång kakform. Grädda ca 45 min. Ta ut kakan och låt den svalna innan du skär upp den och serverar.



Smaklig spis!

3 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

brödet ser riktigt spännande ut och jag tror också att det fungerar lika bra utan skinka :)

Nässelblom och choklad sa...

Låter som om du har haft härliga avkopplande dagar. Då är det väl klart att man kan ställa upp och laga mat med skinka! Jag tror också att det skulle gå precis lika bra utan, ost, oliver och valnötter ger tillräckligt mycket smak. Men din insats är beundransvärd! Även jag lagar ibland mat med kött, aldrig till mig själv, inte ofta, men någon gång ibland till mina barn och deras kompisar.

Åsa sa...

Helena - oh, ja! Jag hittade ett recept med valnötter och getost i :-) Ska pröva lite längre fram!

Nässelblom & choklad - Åhhh, det var skönt! Vädret gjorde ju en del med all den vita härliga snön överallt. Det blir inte riktigt detsamma mitt inne i stan men bilar parkerade utanför fönstret. Nu är jag glad att det var just förra helgen för här regnar det och töar - vill inte ens tänka på allt det bruna slasket och enorma vattensamlingar överallt :/

Jag har ju bara varit utan kött i ca 10 år så egentligen har jag ju mer erfarenhet av att laga med djuringredienser än nu men det var lite konstigt ändå och lukten av det rökta köttet, vilket inte riktigt grönsaker utsöndrar, som spred sig när jag skar det. Den är ju lite kraftig i sig än för grönsaker som behöver mer kryddor och smakblandningar tycker jag.

Related Posts with Thumbnails