söndag 31 januari 2010

Brysselkålspuré...eller mos


Villigt erkänner jag att brysselkål inte är en ofta återkommande råvara i mitt kök. Brysselkål är väl egentligen ok men den är lite för besk för min smak. Gillar inte de flesta sallatssorterna heller. Beskt är nog den svåraste smaken jag har att förlika mig med. Grape har t ex aldrig fallit mig i smaken. Rosa grapefrukt kan gå an om jag blandar med söt apelsin förstås och gärna i någon smaksatt sockerlag. Men nu med den ständiga metallsmaken i munnen får jag väl passa på att äta mat som jag vanligtvis inte är så överförtjust i. Lite dumt kanske att pröva nya saker då jag inte ens kan avgöra om jag tycker det är gott eller inte.

Det enda som faktiskt smakar ok är tyvärr socker och sött. Ja, jag skriver tyvärr eftersom jag kämpar så med att gå ner i vikt. Tänkte det kanske skulle få en liten knuff i rätt riktning nu när jag faktiskt av ren självbevarelsedrift äter så lite som möjligt. Så att sött och socker smakar ok är inte helt lätt att hantera. Morötter, rödbetor och andra rotfrukter är trots allt ganska söta i sig så jag kokade med en morot i blomkålen. Havregrädden är också sötare än matlagningsgrädde, creme fraiche, gräddfil och andra mjölkbaserade smaksättare. Och när det hela var klart toppade jag purén med lite söt dadelbalsamicovinäger. Det blev inte helt tokigt ändå och jag ska definitivt göra om det när smaksinnena är helade igen.

Hahaha, jag är ledsen för de tarvliga mobilkamerabilderna. Trots metallsmaken var det onekligen bättre än vad bilderna visar. Gillar ni brysselkål är det absolut värt att laga!Brysselkålspuré
2-4 pers

200 g brysselkål, sköljd och ansad 1 morot, skalad
50 g jordärtskocka, skalad
1-2 msk olivolja
salt
svartpeppar

ev pepparrot, riven
ev havregrädde

Dela den ansade brysselkålen i bitar liksom moroten och jordärtskockorna. Lägg i kastrull och täck precis med vatten. Låt koka upp och koka i ca 10 min eller tills alla bitarna är tillräckligt mjuka för att mixas.
Häll av vattnet som du sparar så länge. Häll över olivoljan, salta och peppra. Använd stavmixern direkt i kastrullen. Blir det för torrt så späd med lite av det sparade kokvattnet. Smaka av och mixa ev i havregrädde eller mer vatten om så behövs.

Servera till kokta rödbetor, gröna bönor, korv eller kött om hellre föredrar det.


Smaklig spis!

5 kommentarer:

Annika sa...

Vad kul! Jag har haft en riktigt brysselkålshelg. det började med ugnsrostad brysselkål och blomkål i fredags kväll, och igår åt vi brysselkålspuré med crudité (inspirerad av Årets Kock-finalisten Linus Ström) som grönsakstillbehör till middagen. fast jag använde mig av grädde, salt, vitpeppar och citronsaft som smaksättare. Jag fullkomligt älskar brysselkål, nu i vuxen ålder. Som barn avskydde jag det!

Åsa sa...

Annika - haha, ja då tror jag faktiskt du skulle tycka om det jag gjorde. Visst var det någon kock som gjorde en puré? Jag har tänkt länge att jag måste bli bättre på att använda verktygen i köket. Ungsrosta istället för att steka, puréa och mosa istället för bara äta kokta grönsaker osv.
Jag är lite kluven till brysselkål och läste någon gång att den blir besk för att den kokat för länge. Men den är ju lite besk i sig själv och jag märker ingen skillnad hur jag än gör.
Gjorde en sås med apelsinskal till kokt brysselkål som faktiskt var väldigt god.

Thistlemoon sa...

Thanks so much for your comment on my blog! I responded over there! I wish I could read Swedish...

Nässelblom och choklad sa...

Jag har fått för mig att det är svårt att hitta bra brysselkål. Ibland har jag köpt sådan som haft helskum smak, andra kan vara riktigt goda. Grapefrukt är en riktig favorit hos mig och beska sallader också så jag är kanske inte något att lita på i den frågan...Typisk att det är just sött som tilltalar dina smaklökar även i detta tillstånd, fast det verkar rätt logiskt. Som om en sötare smak kompenserar den där metallsmaken.

Åsa sa...

JennDZ - I'm practicing by doing more comments among English written blogs :-) I do read and speak English but it is so much harder to write in English. Unfortunately it even takes so much time for me to write and maintain my blog in Swedish :/ But you'll never know - one day there might be some language changes ;-)

Nässelblom & choklad - Åh, det är så med brysselkålen? Jag tycker ju sådär så då är det svårt att avgöra om den är god eller om det bara är jag som inte riktigt gillar den.
Hahah, ja visst är det så med sockret. Så typiskt. Har faktiskt också märkt att en del saker innehåller mer socker än jag trott tidigare just för att det är ganska ok att äta/dricka nu. Just nu längtar jag dock mest efter kaffe fast jag har varit utan i 2 veckor så det kanske är lika bra att inte börja igen :/

Related Posts with Thumbnails