söndag 14 februari 2010

Släta bullar och semlor


På tisdag är det dags för fettisdagen så har ni inte bakat semlebullar är det hög tid. Jag är mamma och dotter Bergenström trogna och bakar inte bara Annas kanelbullar utan även hennes släta kardemummabullar. Båda kommer ur samma bok; Annas kakbok. Jag har bakat mig igenom en del recept genom åren vad gäller släta bullar. En del innehållert ex kvarg, kesella eller filmjölk osv men jag tycker inte bullarna blir särskilt mycket "fuktigare" för det. Släta bullar kan lätt bli torra och balansen att inte heller då bli för degig kan vara knepig att hålla.

Jag tycker att Anna Bergenströms recept givit det bästa resultatet hittills. Om det nu är så att ni önskar ett lite jazzigare recept på semlor så föreslår jag att ni klickar er in till Baktakt som här filmar hela kalaset när de dansar till sköna toner under tiden de bakar släta bullar och gör semlor!

Och innan ni ger er i kast med bullbaket så, se här mina vänner - Kinnas blogg - mormors mat har fått ett nytt hem! Hon har flyttat in i Taffelfamiljen Se nu till att lägg till hennes nya namn och adress Mormors mat i era läsare och länklistor, ögona böj! Kinna - jag önskar dig lycka till med bloggen! Vi ses :-)



Släta bullar med kardemumma
32 st

200 g smör
5 dl mjölk
50 g (ett paket) jäst
2 krm salt
1 1/2-2 dl socker
1 dl ljummet vatten
2 medelstora ägg
2 msk stött kardemumma
15-17 dl vetemjöl

PENSLING
1 ägg

Smält smöret på svag värme och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 g). Stöt kardemummakärnorna i mortel (eller i kvarn om du har en särskilt "pepparkvarn" för kardemumma) och blanda med mjölet.
Smula ner jästen i en bunke och strö över salt, socker och vattnet. Rör om och låt stå ett par minuter innan du häller i lite av den varma smör- och mjölkblandningen. Se till att jästen löst sig ordentligt. Häll över resten av mjölken. Rör i äggen och till sist blanda i mjölet och den stötta kardemumman. Arbeta degen med hjälp av träsked/trägaffel (jo, jag lovar - det går faktiskt att baka bröd och bullar utan assistans och kökshjälp ;-) ) och låt degen jäsa övertäckt i bunken i 1-1 1/2 timme.

Sätt ugnen på 225 g. Ta några tag med trägaffeln/träskeden i den jästa degen och tippa sedan upp den på lätt mjölat bakbord/diskbänk. Knåda den lätt och skär sedan degen i två delar (ca 1 kg st). Varje del delas i 4 bitar och sedan i 4 delar vardera. Varje bit bör väga ca 60 g. Rulla till släta bullar och lägg på papersklädd bakplåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 8-11 min. Ställ plåten i mitten eller lite högre i ugnen. Täck sedan bullarna med handduk och låt svalna.


Jag gillar vanliga släta kardemummabullar och gör sällan semlor av dom. Men om det nu är det du vill göra så behöver du mandelmassa, eller marsipan om du föredrar det (som förmodligen är sötare än mandelmassan men du sliper glukossirapen iaf och ev andra ingredienser som äggvita och aprikoser), att riva grovt och blanda med inkråmet som du gröpt ur bullarna, efter du skurit av det berömda semlelocket. Späd ev med mjölk. Fyll de urgröpta bullarna, klicka eller spritsa på vispad grädde och sätt på locket. Pudra över med florsocker. Servera semlan i en djup tallrik och häll på varm mjölk! Ät med sked!!

Smaklig fettisdag! (tisdag den 16 feb)

7 kommentarer:

Titti sa...

Hej,vilka fina bullar. Fick semla på jobbet i fredags, riktigt lyxigt med tanke på att jag jobbar på en bank i Luxembourg. Tittade på bilderna på dina fina kanelbullar och är nu riktigt bullsugen...Har du receptet på kanelbullarna?

Åsa sa...

Titti - Hehe, inte vanligt med fredagsfika där kanske. Jag har ju pluggat länge och nu varit arbetslös i många år så jag får ha lite fikadagar när som helst ;-)
Här skrev jag ner bullreceptet från Annas kakbok. För ovanlighetens skull är bilden just den dagen inte min men de andra med kanelbullar i massor är mina :-)
Och du Titti, jag har ju glömt det där med smöret till Emmentalerfätan. Det står inte i receptet att det ska smälta och värmas tillsammans med mjölken så jag kan tänka mig att det faktiskt ska vara fast (rumsvarmt iaf). Jag har t om bullrecept ("Styrsöbullar") med hårt smör som kalljäser innan de gräddas.
Mmmmm, oj oj, jag skulle blivit bagare istället ;-)

Nässelblom och choklad sa...

Jag tänkte just också att det var dags att baka sådana bullar. Hembakta semlor är så mycket godare än köpta. Får se om jag hinner...

yasemin sa...

Jag tjuvstartade i år och har redan ätit upp alla. :)

Åsa sa...

Nässelblom & choklad - Jo, fast det finns nog ett och annat bageri som får till det. Om man inte bakar själv kanske det är lättare att hålla sig till en semla ;-)

Semlor har väl egentligen aldrig varit någon storfavorit hos mig. Gillade inte mandelmassa när jag var liten och sen tyckte jag alltid det var för mycket grädde och nu, ja, den släta bullen är nog godast bara som den är. Och idag börjar väl den där fastan... :/

Unknown sa...

Hej, jag googlade på släta bullar och hittade hit! Jag undrar dock, använder du i detta recept jäst för sötade eller osötade degar? Jag har hört att den största skillnaden där är jästiden.

Jag tyckte inte valet var självklart. Det är en bulle, så den är söt, men det är också ett vetebröd, så jag kunde inte bestämma mig.

Åsa sa...

Helena - Hej! Välkommen hit till min blogg. Jag ska erkänna att jag aldrig använt den röda jästen för söta degar. Den är dyrare och tycker mest det är en säljgrej. Herre jösses, vi har bakat bröd och bullar i åratal med "vanlig" jäst. Tror faktiskt inte det gör så vansinnigt stor skillnad på slutresultatet. För bröd räcker det ofta med halva paketet jäst, eller t.o.m. mindre än så, för samma mängd degvätska. Tror också det snarare är mjölmängden, jästiden och gräddningen i ugnen som påverkar mer hur bullarna till slut blir. Ibland blir ju t o m två plåtar från samma deg helt olika pga att storleken på bullarna varierat och/eller tiden i ugnen diffat på några minuter.

Däremot har jag i år testat att baka släta bullar med Manitoba Cream. Vet inte riktigt om jag kan säga det var så stor skillnad eller bara inbillning. Dock blev mina frukostfrallor (som är söta för att vara bröd men mer brödaktiga än bullar) fluffigare med manitoba Cream.
Vad gäller just släta bullar och semlor tycker jag förstås det ska vara lite mer kompakta än t ex kanelbullar och andra vetebröd. Men det är såklart en smaksak.

Ok, inte helt klart och enkelt svar. Jag är verkligen en humörmänniska i köket och ibland blir det bara så bra. Andra dagar katastrof. Ändå använder jag exakt samma recept. Go figure!

Lycka till med bullbaket!

Related Posts with Thumbnails