lördag 27 mars 2010

Auberginelåda och lite hasselnötsvurmande

Utan blixt och med blixt

I torsdags var det Vårfrudagen! Eller våffeldagen som den också kallas. För två år sedan såg det ut såhär. Det började med hagel som sen övergick i snö. Efter denna snöiga och kalla vinter var det mer vårkänsla i luften. Jag längtade hela dagen efter våfflor men när eftermiddagen och kvällen kom så överraskade jag mig själv med att laga en god middag och jag orkade helt enkelt inte grädda några våfflor efteråt. Däremot gräddade jag några frasvåfflor under fredagskvällen. Jag blandade i hasselnötsmjöl i smeten. Åt dom sedan med vaniljglass och en våffla fick också hasselnötsmassa på sig, den hasselnötsmassan som är tillverkad av Printzells i Hässleholm och säljs i askar om 220g. Det är samma företag som kanske är mer känd för tillverkningen av de små sötsakerna i plaspåsar, ni vet vad jag talar om, Nöt-Crème!!!! Printzells sålde dock fabriken för några år sedan och som tur är fortsätter tillverkningen :-D

Ja, jag älskar hasselnötter i alla möjliga former. Hela, hackade, rostade, som massa, nötkräm, nougat och ja, hasselnötssirap (gillar inte riktigt Monin men minns inte namnet på det märke jag tycker smakar bäst - känner igen flaskan om jag ser den i alla fall ;-) ) var den ingrediens som fick mig att börja dricka kaffe, en gång för många år sedan, i Seattle.
OMG!!! Just nu hittade jag även en underbar fan-sida på fb. Hur kan jag ha missat den tidigare?? Det är t o m vänner till mig som redan är med juh!!


Idag, lördag är det desto kallare igen. Regnet har strilat mest hela dagen och det är riktigt rått i luften. Nu är jag riktigt frusen och ruggig så jag var glad att det fanns mat kvar från i torsdags att värma i ugnen. Ingen fancy rätt eller så. Kanske var det därför jag blev så överraskad att det faktiskt smakade mycket godare än jag föreställde mig innan det var klart.


Auberginelåda
3-4 port

1 aubergine
ca 10 cm purjolök
(ev 1/4 gul lök)
2 morötter
1/2-1 dl havregrädde
1 burk (400g) Mutti krossade tomater
olivolja
salt
svartpeppar
1-2 krm cayennepeppar
1 msk bockhornsklöverblad, torkade
riven ost, svart Hommage (vällagrad hård getost)


Skiva auberginen i cirka 5 mm tjocka skivor. Häll olivolja i en ugnsfast form och lägg i aubergineskivorna. Helst så lite på varandra som möjligt men tätt. Strimla purjolöken och ev lite gul lök. Jag råkade ha en liten bit kvar i kylen som jag använde men det räcker nog bra med bara purjolök också. Täck aubergineskivorna med löken. Salta och svartpeppra.
Riv två morötter grovt och fördela över löken. krydda med torkade bockhornsklöverblad och lite, lite cayennepeppar. Häll över 1/2-1 dl havremjölk (jag tog resten som fanns kvar i paketet). Toppa med en burk Mutti krossade tomater. Sätt in i ugnen på 180-200 grader i ca 45 minuter. Känn efter att auberginen är helt mjuk annars kan den stå en liten stund till.
Ta ut och strö över grovt riven ost och ställ in igen ett par minuter. Du kan t o m stänga av ugnen och göra klart det sista. Duka t ex. Servera med kokt potatis.



Smaklig spis!

2 kommentarer:

görel sa...

Nu har jag gått med i Nötcremefanklubben också. Och ja, det var fb-vänner till mig ocksp som redan var med!

Idag är det verkligen ingen vår här, stora snöflingor dalar ner utanför fönstret.

Åsa sa...

görel - oh, jag är fullkomligt galen i nötcreme. Eller ja, över huvudtaget allt med hasselnötter!

Snööö??? Nämen nä, det låter inte kul. Här regnar det en del, just nu uppehåll, ca 3 grader. Känns inte så supervårigt heller direkt men iaf ingen snö!
Vanligtvis brukar det snöa en del nu i slutet av mars, runt påsk och så men då har det ju varit en "grön" vinter. Nu vill vi ha sol och värme så alla tulpaner och annat fint får växa upp i rabatterna :-)

Related Posts with Thumbnails