tisdag 31 augusti 2010

Blir det något mer grilla tro?


Kanske är jag en riktig höstmänniska som ser fram emot en klarblå himmel. Att se löven spraka av färger som det vackraste fyrverkeri. Det går att andas igen. Det finns inget bättre än att vara ute en tidig morgon, gärna efter första frostnatten, då det är så där klart och friskt ute och luktar jord. Önskar det gick att spar på burk för att ha vid mörkare och tråkigare tider på året. Jag gillar att det är mörkt på natten och ljust på dagen. Ja, det finns hur många bra saker som helst med hösten. Sämre är förstås regnet och mörkret kommer så fort, så fort men som den göteborgare jag är måste jag erkänna att regn är vårt mellannamn; höst, som vår som vinter som sommar. Men - nu tycker det är liiiite i tidigaste laget.

Förra veckan piskade vinden på så fönsterrutorna skallrade. Förutom de nära 20 graderna skulle man kunna tro hösten faktiskt redan var här. Skräp, frön, smuts och pinnar yrde omkring och vandrade upp längst husväggarna. Men hur skönt det ändå var att få in lite luft i lägenheten, vilket det annars varit ont om denna gräsligt fuktiga sommar, så är det inte lika kul när hela fönsterbänken var våt av regn eller att så mycket mer och större smutspartiklar än vanligt letar sig allt längre in i lägenheten med vindens hjälp. Det var första dagen på nära tre månader som jag hade stängt alla mina fönster - samtidigt.
Detta får mig osökt in på grilltankar. Njae, det var ju inget optimalt grillväder som ni förstår och frågan är då om det blir det igen något mer i år? Vad tror ni?
Idag är det 31 augusti och himlen är knallblå. De är nästan vindstilla och termometern visade 5 grader i morse. Diffar alltså hela 15 grader på bara några dagar. Som sagt är det lite i tidigaste laget. Trots allt är det ju fortfarande augusti och jag väntar på både brittsommar och indiansommar och vägrar ta på mig strumpor än!
Som den otypiska person jag är som inte har samma tillhör inte heller grillandet mina sommarsysslor. Fjärde juli tidigare i år var dock ett undantag. Då grillades det för fullt. En vegan, en vegetarian och tre köttätare skulle slåss om grillen. Det gick alldeles utmärkt och konstigt nog ville köttätarna ha flera av våra vegetariska grillspätt fast de hade stora kotletter på grillen. Hehe, ja det är inte så dumt med grönsaker i alla fall ;-) Ett busenkelt och snabbt bröd som det här fyllde jag med soltorkade tomater och mozarella.
Här följer några recept, tips och idéer men tyvärr inga fler bilder på maten från den dagen, men den började med ett dopp i det blå!



Åsa's fyllda bjudgiffel

DEG

50 g jäst
1 msk olivolja
1/2 liter vatten
2 tsk salt
13 dl mjöl, hälften vetemjöl special och hälften rågsikt


FYLLNING
4-5 soltorkade tomater, strimlade
2 mozarella


Värm vattnet till 37 grader och häll sedan i bunke, över den smulade jästen. Tillsätt oljan och saltet. Tillsätt mjölet men spara en till två dl för att använda till utbakning och/eller om degen är för lös.
Jäs i degen i 30-40 minuter. Knåda en stund och blanda eventuellt i mer mjöl. Kavla sedan ut degen till en stor trekant. En liten bit in på den bredaste delen lägger du den strimlade soltorkade tomaten och mozarellan (jag delar och drar bitar av mozarellan med fingrarna) som på en lång remsa. Rulla sedan degen från den breda sidan och forma en stor giffel. Lägg brödet lite på diagonalen på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Grädda på nedre falsen i en 250 grader varm ugn i 12 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ca 20 minuter till.


Grillad aubergin

Marinera centimetertjock skivad aubergin i en blandning av olivolja, balsamicovinäger, pressad citron, örtsalt, chili, paprika, svartpeppar och lite kanel i någon timma eller två. Grilla. Färdig när den nästan trillar isär


Grönsaksspett

tomater
champinjoner
zucchini
lök
paprika

Skär tomaterna i bitar, Om du har vanliga tomater och inte små cocktailtomater, så skär dom i bitar liksom resten av grönsakerna. Gillar du som jag att plocka ut de minsta champinjonerna så behöver de naturligtvis inte delas. Lägg allt i en bunke/påse och låt stå någon timma eller så. Fungerar också bra att låta stå i kylen över natten. Blanda olivolja, pressad citron, några rivna/hackade vitlöksklyftor, 2-3 sorter av torkade dina favoritörter (jag gillar t ex dragon, oregano, koriander, körvel, timjan m fl), salt och svartpeppar.
Trä på blötlagda grillspett. Ett lite tidskrävande jobb men ganska meditativt ändå. Och väl värt mödan när de färdiggrillade spetten ligger på tallriken.


Till detta serverades också en potatissallad med gurka och kapris samt en kall sallad på bladspenat/mangoldskott/tomater/vattenmelon/getfeta/salt/olivolja/granatäppelkärnor
Till efterrätten var det en enkel rabarberpaj med vaniljvisp. Oj oj oj och sen orkade vi knappt resa oss från bordet ;-)



Önskar alla en fin vecka och en fortsatt solig kall och underbar sista augusti!

1 kommentar:

Nässelblom och choklad sa...

Men du vilket smarrigt bröd! Har precis pratat om att baka något liknande i helgen - så lustigt att du just visar ett fyllt bröd. Det ser så otroligt gott ut. Mysigt att grilla även när hösten kommer, kanske ännu mer passande att äta varm mat om man äter ute. På sommaren går det ju så bra med alla kalla sallader, röror och delikatesser som oliver osv. I morgon ska jag i alla fall på pick-nick med döttrarna. Skolan har pick-nick-kväll för elever och föräldrar med obligatorisk närvaro till 20:00. mat får man naturligtvis ta med själv, sen är det bara att spela brännboll och delta i olika aktiviteter som bjuds. Hoppas på fint väder förstås. Ska absolut testa ditt bröd - fast inte i morgon... Ha det bra! Kram/eva

Related Posts with Thumbnails