fredag 6 augusti 2010

Rökig paprikasås


Fråga mig inte varför jag inte rostat paprika i ugnen förrän ungefär två och ett halvt år sedan. Det är nog bland det godaste jag vet och jag använder den främst ihop med rött ris, quinoa, dinkel, matvete och t o m i denna spenatsås. Brukar även strimla paprikan fint och steka långsamt i olja så den blir riktigt mjuk men helst inte bränd. Jag har ätit en del Ajvar och rostade paprikor på burk men det är ju inte samma sak som att göra den själv.


Till skillnad från många recept så rostar jag mina paprikor hela. Anledningen är helt enkelt för all vätska som rinner ut ur paprikan när jag skalar den efteråt. Det kan bli lite kladdigt och pilligt efteråt för att få bort alla kärnor men det är absolut värt besväret! Vätskan är smakrik och lika användbar som själva paprikan. Ibland spricker paprikan i ugnen och vätskan går förlorad. Det pyser och fräser lite och vätskan bränner bort. Jag har inte kommit på anledningen än varför den en paprika spricker och inte den andra.
Dessutom har jag använt både vanlig ugnsvärme och enbart grillen men tycker nog ändå vanlig ugnsvärme fungerar bäst. Paprikan blir såklart fortare svart under grillen men inte riktigt lika mjuk som i enbart ugnsvärmen. Det är väl en smaksak och beror lite på vad man ska använda den rostade/grillade paprikan till.

Rostad och skalad paprika (med paprikabäbisar) i saften som blev av den


Så. Vad mer kan man göra med en rostad paprika? Jag fortsätter lite på mitt rökiga spår och förra veckan gjorde jag en paprikasås, smaksatt med bl a svart kardemumma. God till pasta och ris. Detta är en veganvariant men det smakar säkert bra att byta ut kokosmjölken till någon mejeriprodukt istället.


Rökig paprikasås

1 paprika
1 kapsel svart kardemumma
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk hel koriander
3-4 msk olivolja
2-3 msk kokosmjölk
salt


Rosta paprikan på 225 grader i ...hrm... tills den är tillräckligt svart. Vänd på den då och då så den blir svart runt om. Den måste inte bli helt kolsvart.
Öppna och ta ur kärnorna ur kapseln med svart kardemumma och rosta i torr stekpanna tillsammans med spiskummin och hel koriander. Mortla och spara tills paprikan är klar.
Lägg paprikan i en skål med plast över och låt svalna en liten stund. Ta sedan bort skalet och rensa bort innanmätet.
Mixa alla ingredienser. Jag har bara en stavmixer som gärna behöver lite vätska för att fungera ordentligt så har ni turen att få ordentligt med saft ur den rostade paprikan så häll i det. Annars kan det behövas någon matsked mer olivolja. Jag tyckte det blev lite i tjockaste laget och mer som en paprikakräm en den såsen jag tänkte mig och tillsatte därför några matskedar kokosmjölk också.
Smaka av med salt och ev chili för lite sting.
Vill du ha svartpeppar i så rosta ett par korn och mortla tillsammans med de övriga kryddorna.


Tyvärr hade jag bara en orange paprika hemma till denna sås.
Hade tänkt mig röd paprika, mest för färgens skull.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails