tisdag 15 februari 2011

Blomkål- och ärtmasala


Nä men det gick väl inte så bra då att starta matskärpningen med pannkakor, sylt och vispgrädde. Jag har förvisso ätit ganska dåligt hela året men är verkligen en hopplös tröstätare. Trots att jag är pinsamt medveten om konsekvenserna klarar jag ändå inte att hejda mig och mina infall att äta mat som inte är bra för mig. Men det var ju måndag, fick ännu ett nej på sökt jobb och var helt enkelt en riktigt dålig dag.


Har ingen större lust att laga mat just nu för tiden. Ser det mest som något nödvändigt ont och då äter jag saker som inte behöver lagas vilket leder till alldeles för mycket skräp och överflöd för min del.
Så, då är det alltså dags att börja bläddra i kokböckerna och hitta inspiration igen för bra och balanserad mat. I helgen hittade jag i bok nummer 2 av paret C & C Caldicott's World Food Café (som för övrigt är min bonusbok i bokfemman jag skrev om) ett recept på en dry curry - Cauliflower and pea masala. Masala betyder ungefär mix av torra kryddor och flera av er känner väl till kryddblandningen Garam masala och den indiska kikärtsrätten Channa masala.

Receptet i boken är beräknat till fyra personer men jag hade inte riktigt tillräckligt med blomkål så det räckte bara till 2-3 portioner. Boken är på engelska och eftersom det står black mustard seeds har jag översatt det till svarta. För en del år sedan fick jag bassning (av fina Kinna) för att jag kallade senapsfröna för vita och svarta istället för gula och bruna. Kanske är det de engelska recepten som spökar. Eller så är det helt enkelt så att det faktiskt finns svarta senapsfrön ;) Men visst, Kinna du har rätt, här i Sverige saluförs de två vanligaste sorterna som gula och bruna senapsfrön.

Och vänner, om ni inte redan använder förkläde när ni lagar mat så gör det i alla fall när du ska laga denna rätt! Inte visste jag att det skulle bli dagen då jag poppade chilifrukter. Att det dessutom gick fortare än jag hann reagera över gjorde nästan saken roligare.


Blomkål- och ärtmasala
2-3 port

1 1/2 tsk bockhornsklöverfrön
1 1/2 svarta senapsfrön (använd bruna om du inte har svarta)
1 tsk spiskumminfrön
3-4 msk rapsolja
2 torkade chilifrukter
1 msk riven färsk ingefära
3 tsk malen koriander
1 tsk chilipulver
450 g blomkål, skuren i små buketter
250 g ärtor (frysta)

Rosta bockhornsklöver, senapsfrön och spiskummin i torr stekpanna och mal dem till pulver. Hetta upp olja, gärna i en stor stekpanna/traktörpanna (som du har lock till) och lägg i de torkade chilifrukterna. Och var beredda på att det kan skvätta och sprätta olja. Chilifrukterna ska bli svarta och det gick så mycket fortare än vad jag var förberedd på.
Tillsätt sedan blomkålsbuketterna, ärtorna, de redan rostade och malda kryddorna samt resterande kryddor och smaksättning. Låt fräsa ihop sig en kort stund och tillsätt sedan vatten. Lägg locket på och låt puttra på svag värme tills blomkålen är tillräckligt mjuk. Smaka av med salt.


Smaklig spis!

***

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oj oj oj vad gottigottigt det ser ut! :-D Klem

Kinna sa...

Men oj, fick du bassning av mig. Det var verkligen inte meningen. Vet du, i Frankrike kallar man druvor för vita och svarta/röda och vi säger blå och gröna. Allt är rätt. kram på dig!

Åsa sa...

anonym - Det var gott - och väldigt hett :) Klem på dig med vännen!

Kinna - Hihi, ja du upplyste mig i kommentaren att det bara finns gula och bruna frön och inte vita och svarta ;) Och det står ju faktiskt gula resp bruna på kryddpåsarna.
För övrigt tycker jag den "gula" färgen påminner om vitpepparkornens färg och inte säger vi gulpeppar precis.

Men nej, visst ska man kalla saken för dess rätta namn :) Finns det dessutom svarta senapsfrön blir det ju fel att säga sig använda svarta om det just är de bruna frön man använder.

Hehe, egentligen skulle vi kanske säga att vi dricker grönt vin ;)

Related Posts with Thumbnails