tisdag 22 februari 2011

Smaka, lukta och titta - så sparar du både pengar och miljön

Bäst före-dag-märkning är:
en rekommendation från tillverkaren, det går ofta att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats rätt. Undantaget är känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax.
Sista förbrukningsdag betyder att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat. Märkningen används på känsliga produkter som snabbt kan försämras, t ex köttfärs, rå fågel och rå fisk.
Som jag skrev i går är min näsa och tunga mina bästa matlagningsredskap. Det vill säga att förutom att titta på ingredienserna också omedelbart känner om något ligger och blir dåligt där inne i kylen. Dessvärre verkar större delen av befolkningen i detta land inte utnyttja sina näsor och tungor vilket gör mig något beklämd. Jo jag blir till och med illa berörd av människor som slänger ut brukbar och helt oförstörd mat. Det värsta jag varit med om var när någon öppnade ett mjölkpaket, vars bäst-före-datum gått ut, och hällde ut allt i vasken. Den kan vi inte servera på gröten idag. Utan att varken lukta eller smaka på den till synes helt drickbara mjölken som forsade ut i rören genom vasken. Eller ja, kanske inte värsta men sådant gör mig arg. Riktigt arg.


Jag förstod inte då och förstår fortfarande inte hur man som en vuxen och ansvarsfull kan hälla ut så mycket duglig mat. I en rapport (förvisso inte vetenskaplig sådan) Konsumentföreningen Stockholm gav ut i maj förra året står det att vi häller ut 7,5 dl flytande föda i vasken varje vecka. Främst verkar det vara mat över från måltider och matlagning, sedan mat kvar i förpackningar (vilket i sig kräver ett eller flera egna bloggposter) och utgången datum på tredje plats. Bedrövligt tycker jag och då menar rapportförfattarna på att det nog till och med i underkant och att vi förmodligen häller ut än mer flytande föda än så.

KfS's senaste rapport visar att hela 6 av 10 vet inte skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag för märkta matvaror. Vad jag reagerar allra starkast på i den rapporten är de förklaringar deltagarna som svarat ja och påstår sig veta skillnaden mellan ovan nämnda märkningar. Exempel hämtade från rapporten är som följer:
  • Bäst före ska konsumeras före detta datum. Sista förbrukningsdag innebär att jag kan konsumera den samma dag som märkningen.
  • Betyder samma sak
  • De är färska fram till den dagen
  • Efter bäst före finns en tid fram till sista förbrukning
  • Egentligen ingen skillnad, det är överdrivet!!
  • Sista förbrukningsdag betyder att produkten ofta möglar/blir dålig ca 2 dagar innan detta datum. Däremot bäst- före-dag är endast en beskrivning om när produkten börjar förlora den kvalité som de skriver på förpackningen att den har.
  • Ålder på varorna

Kan nu inte låta bli att fundera på hur jag själv vet. Hur har jag lärt mig saker om mat, förvaring och hållbarhet. Är det min mamma? Är det från hemkunskapen i skolan? Är det från radio, tv och tidningar? Är det den ansträngda ekonomin? Jag är ingen speciell person med speciella matkunskaper. Är allt annat än kock, kallskänka, kostvetare, dietist, livsmedelskontrollant, arbetar varken på Konsumentverket (även om det skulle vara roligt) Livsmedelsverket, Miljöförvaltningen eller någon av landets konsumentföreningar och tänker att om jag då kan lyckas ha hyfsad koll så gör väl alla andra också det.

Så fel jag har.

Kanske borde jag inte vara så överraskad i ett land där över 2000 personer röstat i frågan om en Hollywoodkändis ofödda barn är en flicka eller pojke. Eller där landets största morgontidning ställer frågan till sina läsare om det är halt ute. En krönika signerad Fredrik Virtanen riktar ljuset åt allting dumt. Om huruvida det är DN:s dumheter som får honom att fly landet har jag förvisso svårt att tro. Men visst skulle jag också fly landet för en tid om jag bara hade medel för det.

Här fanns tidigare ett filmklipp från Youtube som inte längre är tillgängligt.

Projektet Släng inte maten kan vara ett bland de bästa projekten som just nu pågår i vårt avlånga land. Skulle det råka vara så att du inte bryr dig ett skvatt om miljön kanske det faktum att du kommer spara en del slantar på att äta upp den mat du handlar med dig hem istället för att slänga ut den med soporna skulle få dig på andra tankar. Vill du ha hjälp på vägen kan du ladda ner broschyren Släng inte maten här. Fler filmer som KfS/Släng inte maten har gjort hittar du här.

Det går att äta många livsmedel en period efter bäst före-datumet passerats. använd dina egna sinnen. Smaka, luta och titta! Läs mer hos Livsmedelsverket om bäst-före-datum och matens hållbarhet.***

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails