måndag 28 februari 2011

Passion för mat och korv så långt ögat når


Ni som läser Miss Meister's mat vet att jag är vegetarian i ordets rätta bemärkelse (äter alltså varken fisk, skaldjur, kyckling, ansjovis, kalkon, kaviar och så vidare) och ofta äter jag dessutom veganmat. Dock är det inte främst av djurrättsliga skäl, utan de är helt egoistiska och hänger främst samman med min hälsa. Jag bryr mig egentligen inte om vad andra äter men tycker det är tragiskt att så många inte är mer medvetna och faktiskt tänker på vad de stoppar i sig. Att jag inte är en uttalad djurrättsaktivist betyder absolut inte att jag inte skulle bry mig om djuren. Tvärtom.
Det är högst angeläget att uppmärksamma djuruppfödning, utfiske, djurhållning, slakt, hajfensfiske och allt som har med djur och mat att göra. Både ur ett djurrättsperspektiv och av miljöhänsyn men också utifrån en del hälsoaspekter. Snarare än att grotta ner mig och trassla in mig bland skum, molekyler, kemiska reaktioner och avancerad gastronomi lägger jag större vikt vid råvaror, odling och tillverkning samt miljöpåverkan.

Varning för veganer och vegetarianer

Trots detta är det är med stor tacksamhet till Tresovlaren, killen bakom nystartade bloggen Tresovlat - Mat för fler, som jag i lördags besökte Passion för mat - den stora matmässan för alla matentusiaster som ägde rum i Eriksbergshallen i Göteborg i dagarna tre. Ibland ska man ha tur man har köttätande vänner som Annika, stjärnan bakom SMASKENS.NU som också var allra bästa sällskapet på mässan.

Eriksbergshallen var fylld med korv och charkuterier, lite ost och vin men nästan ingen frukt och grönt alls. Periodvis var det lite väl trångt bland diskarna och att Passion för mat skulle fylla ut Svenska Mässan tvivlar jag inte en sekund på. Under lördagen handlade också Köksskolan mest om fisk och det var ingen rubrik som var särskilt lockande. Möjligtvis Ulf Wagner och hans prat om Smakens fysiologi (men den var redan klockan 10 på morgonen då jag satt hemma och åt frukost) eller Gustav Trägårdh som höll låda under söndagen.
Vad jag saknar är som sagt en hel del mer frukt och grönt. Det fanns förvisso några leverantörer där på plats, bland andra Olsegården Partiaffär AB vars enda smakprov jag såg var jordgubbar skurna i ca 6-8 bitar styck. För övrigt sålde de chokladdopade fruktspett, en mackapär för så att säga skruva ur den hårda mitten på en ananas eller skiva upp en mango. Exotiska frukter såldes i gross och parti. Även Lundgrens Primörer fanns med och de hade den absolut största Jackfrukten jag någonsin skådat (och fråga mig inte varför jag helt glömde av att fotografera på mässan) För en som till största delen lever på just frukt och grönsaker så älskar jag de stora papayorna, de söta ananaserna och för att inte tala om den pakistanska mangon men, som det så ofta gör med den importerade frukten, så vilade det en tung mögeldoft över den delen av mässlokalen.

Som vanlig konsument är det oftast svårt att veta från vilka leverantörer frukt och grönt kommer från där vi går och fyller våra shoppingkorgar i de större matkedjornas butiker. Det kan till viss del Ekolådan råda bot på. Deras sortiment är enbart ekologiskt, oavsett om råvarorna odlas i Sverige eller i övriga världen. På deras hemsidan kan man se och läsa mer om alla deras odlare. De har till och med en egen bagare. Som singelhushåll i ett hyreshus utan portkod och med leverans mellan 7-19 är det dock inget alternativ för min del. Men jag skulle gärna vilja handla deras varor i vanlig butik! Så hittade jag Agneta och hennes Undermat som syrar grönsaker där på plats som trängdes mellan alla korvar och en del ostar.

För övrigt fanns det förvånansvärt få sötsaker. En av Göteborgs större chokladtillverkare, Flickorna Kanold, fanns på plats men som vanligt på mässor är de vansinnigt snåla med smakprover och säljer bara praliner till fullpris så de kan man lika gärna köpa i någon av deras butiker. Däremot hittade jag en liten godbit från Tjörn - Gårdsbageriet Mällby Lantgård som bakar ekologiska skorpor, maränger och knäckebröd. Deras ingefärsskorpor var de godaste jag smakat på länge! De små marängerna var också lite beige i färgen p g a det ekologiska råsockret de använder i dom. Bageriet ingår i nätverket Tjörnodlat.

Avslutningsvis ska sägas att på det stora hela tycker jag det var en trevlig mässa men det finns en del att önska inför nästa år. Med tanke på det relativt höga inträdet borde det finnas mer av och fler varianter av smakprover. Lägre mässpriser på de produkter som säljs där och varför inte flytta hela mässan till Svenska Mässan istället. Tror framförallt after mäss-minglet skulle göra sig bättre på Gothia Tower än på en öde brygga på "fel" sida om älven. Och till sist, visst är det väl ingen som nu missat stora korvtrenden ändå? Titta på detta korta korvinslag med Tresovlaren som pratar korv på Passion för mat. Till vardags arbetar han med Eriksons Chark i Nossebro. Så är ni intresserade av korv och diverse charkuterier så kika här efter en återförsäljare när dig!


Over and out vad gäller kött för denna gången.

***

2 kommentarer:

charlotta sa...

håller med helt och hållet! flickorna kanold hade inte ett enda smakprov, och varför i hela fridens namn hade de inget rabatterat pris? i don't get it.

Åsa sa...

charlotta - haha, men vet du vad, jag undrar vad det är för tokar som KÖPER deras obilliga choklad där på mässan?

Related Posts with Thumbnails