tisdag 7 juni 2011

Auberginecannelloni


Jag har en trevlig liten kokbok Veggiebook/Vegetarisk kokbok skriven av Johan Ahlstedt, Nico Diamantoglou och Niclas Ryhnell. Varje gång jag bläddrar i den blir jag förvånad över så många enkla och till synes goda recept den innehåller. Men allt som vanligast stannar inspirationen och idéerna i samma ögonblick jag slår ihop boken. Men nyss var det dags att göra bruk av några av idéerna. Ja, jag kallar det för idéer eftersom jag sällan följer ett recept till punkt och pricka. Anledningen är helt enkelt för att jag inte har en eller flera ingredienser, kanske inte har den mängd som krävs osv. Som jag skrev i förra veckan äter jag i i stort sett alltid rester på ett eller annat sätt. Jag kan ta ut en en oskalad morot, en hel zucchini, en nyinköpt purjolök ur kylen och resultatet blir ändå som om att det vore rester jag blandat ihop. Det tänkte jag försöka råda lite bot på med dessa cannelloni. Enligt kokbokens recept används en av två äggplantor till själva fyllningen och den andra "skal". Mina cannelloni fyllde jag däremot med hirs och belugalinser eftersom jag bara hade en äggplanta.



Auberginecannelloni
2-4 port

1 ½-2 dl okokt hirs
2 äggplantor
1 gul lök (alt 2-3 schalottenlökar)
2-3 vitlöksklyftor
olivolja
1 pressad citron
1 stor burk krossade Muttitomater
150 g kokta belugalinser
flingsalt
svartpeppar
paprika
dragon


Om du inte redan har färdigkokt hirs så börja med det. Går bra med quinoa också. Skär auberginen på längden i halvcentimetertjocka skivor. Stek dem mjuka i olivolja och lägg åt sidan en stund. När hirsen är klar så finhacka löken. Fräs, eller sautera som det heter på finare språk, löken i olivolja tills den är genomskinlig. Sänk värmen och tillsätt hirs, belugalinser och pressad citronsaft. Låt koka ihop lite och tillsätt de krossade tomaterna. Jag brukar spara burken tills om jag behöver mer vätska i maten. Då häller jag först lite vatten i burken och sköljer ur resterna av tomatkrosset samtidigt som jag häller det över maten i stekpannan.

Krydda och smaka av. Jag var inte hemma i mitt eget kök och tog lite av de kryddor som fanns till hands. Citronpepper, torkad dragon och så paprikakrydda. Receptet i kokboken innehåller däremot mynta och rosmarin istället.
Ställ stekpannan åt sidan en stund och låt svalna lite. Det kan bli lite hett om fingrarna annars att rulla ihop de små auberginecannellonisarna. Då de två yttersidorna av den skivade auberginen var lite tjocka och svåra att rulla ihop så lade jag hirs- och linsblandningen över hela skivan och placerade tillsammans med övriga rullar i en ugnsfast form.
Hit går bra att göra i förväg och värm en stund i ugnen strax innan servering. Veggieboken föreslår att servera med torkade tomathalvor och en tomatvinägrett. Jag som använt en hel burk tomater i själva innehållet nöjde mig med att äta som det var. Kan tänka mig att en klick gräddfil eller
crème fraîche skulle smaka gott till också.

Tyvärr mina vänner, batterierna tog slut i kameran så jag har tyvärr inga bilder från de färdiga rullarna. Kan i alla fall säga att mina inte riktigt såg ut som i kokboken ;)



Smaklig spis!


***




3 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Vilka fina auberginerullar! Hur var receptet annars? Finns det något du hade ändrat på eller var det redan fulländat? :)

Åsa sa...

Ann-Louise - Oh, jag ändrade innehållet. Själv hade jag bara två auberginer (till rullarna) och därför hittade jag på egen fyllning till skillnad från kokboken som använde ytterligare två auberginer till fyllningen:

Skala, dela på längden, gnid in med citronsaft och baka mjuka i ugnsfast form i 175 grader. Låt svalna och tärna. Stek med lök, vitlök, olja. Rulla in och garnera med mynta och rosmarin.

Som jag skrev i bloggposten så serverar de enligt receptet cannellonisarna med ugnsbakad tomat på toppen och en tomatvinägrett till (syns på bilden längst ned), därav idén att använda tomat till fyllningen. Linser gick av bara farten för att få i mig lite protein också :)


Jag ska försöka skära tunnare skivor att rulla in fyllningen med nästa gång. Och så kanske jag använder quinoa istället för hirs. Ibland blir det ju så att man helt enkelt får ta det man har hemma :) Men annars tycker jag de blev fasligt goda. Tror faktiskt inte jag tänker fylla rullarna med aubergin... i så fall blandat med linser kan jag tro.

Ann-Louise sa...

Många tack! Snart börjar min semester och då tänkte jag passa på laga fler rätter som tar liiiite längre tid. :)

Related Posts with Thumbnails