lördag 16 mars 2013

Croissanter

Det föll sig inte bättre än att jag gick och drog på mig bihåleinflammation förra helgen*. Fasen, jag som just varit superförkyld. Jag avskyr att vara sjuk. Lederna värker nätterna igenom och jag kan inte träna. Dessutom är det som att en demon tar över mig när jag är sjuk och jag äter i princip enbart det jag inte ska äta att slippa ledvärk och annat. Det är alltså då jag bakar bullar. Jag har bakat croissanter en enda gång tidigare och har i princip sedan dess gått och smålurat på att göra det igen. Minnet av det är att det var lite meckigt. Men åren går och det väl i runda slängar 15-20 år sedan så i tisdags var det dags att ge croissanterna ett nytt försök (okej, detta hände alltså för över ett år sedan så jag tänkte det var dags att få publicerat ännu ett hittills ofärdigt inlägg)

Jag blandade två recept varav ett recept använde 50 g jäst och 8 dl vetemjöl medan det andra hade 25 g jäst och 10 dl vetemjöl. Båda med samma mängd vätska och ett ägg. Det med mindre jäst och mer vetemjöl bakar croissanterna helt igenom på kall deg. I övrigt är principen den samma och när jag väl satte igång hade jag varken tid eller ro att låta degen vila 20 min i kylen mellan varje kavling och vikning!

Croissanter
16-20 st

50 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 tsk salt
1 tsk rörsocker
1 ägg
8-10 dl vetemjöl

125 g smör, kylskåpskallt

1 lättvispat ägg till pensling

Smula jästen och häll över det fingervarma vattnet. När jästen är helt löst så tillsätt ägget, salt och socker och rör om. Tillsätt sedan mjölet. Mängden kan variera lite så ta inte allt på en gång.

När degen är smidig så ta upp på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 30 x 40 cm, och lägg smörskivor på halva degbiten. Vik någon cm av kanten över smörskivorna och vik sedan över den tomma sidan och kavla försiktigt ut till en rektangel igen.

Se till att det är tillräckligt med mjöl på bakbordet och skulle degen spricka och smör smeta ut så "laga" med mjölet.Vik rektangeln i tre delar. Borsta av överflödigt mjöl mellan lagren. Vrid degen och kavla ut en ny rektangel.
Vik i tre delar igen och kavla försiktigt ut en ny större rektangel.

Upprepa samma vikning- och kavlingsprocedur 2-3 gånger.


Efter sista vikningen - dela itu degen och kavla ut varje del till en rundel, cirka 30 cm i diameter och skär ut "tårtbitar". Eller så kavlar du ut en avlång bit och skär liksom zick-zack. Rulla från den breda sidan på triangeln och böj till.
Lägg croissanterna på en bakplåtspappersklädd plåt och jäs under bakduk i 30 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 12-15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
 
Smaklig fika!


***

* Ursprung: 14 februari 2012

6 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Hemmagjorda croissanter är så goda. Jag längtar att få baka egna snart. Krya på dig!

em sa...

Även jag, tänkte nyligen baka croissanter (på graham) när jag skulle få besök. Men i motsats till dig avstod jag, bara för att jag inte iddes kavla, kavla, kavla.
Men jag får väl rycka upp mig - för precis som i ditt fall, var det evigheter se'n jag gjorde mig till och bakade både croissanter och briocher när vi skulle få huset fullt av gäster.
Margaretha
som hoppas att du
snart mår bättre!

Kim sa...

Imponerande Åsa!

Kristiina sa...

Har inge tålamod för allt detta kavlande....duktigt Åsa !!!

A.L.M. sa...

Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
1 till 10.

Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!

Hälsningar

http://www.Fooduel.com

Åsa sa...

Hovkonditorn - Ja, jag minns att jag såg croissanter hos dig för en tid sedan. Man får ju lön för mödan trots allt.

Margaretha - Jo tack. Jag mår bra. Åh, briocher har jag aldrig gjort. Det får det bli ändring på. Har för mig de inte är riktigt lika avancerade att baka som croissanter.

Kim - Tack. Inte undra på att det tog ett helt år att få publicerat den bloggposten ;-)

Kristiina - Nä. Inte jag heller egentligen. Därav dryga decenniet mellan gångerna. Värst är ändå att kavla rakt och fyrkantigt. Degen vill ju gärna ta andra, mer runda och böjda vägar under kavelns tyngd.

Related Posts with Thumbnails